Pagina's

vrijdag 20 juni 2014

Verslag van week 25


Deze week hebben we de eerste uitvoering van de musical gehad, we speelden voor groep 1 & 2. Er gingen een paar dingen fout tijdens de uitvoering: er werd een klein beetje tekst vergeten en de liedjes gingen niet erg goed. Met dank aan Mariska (de moeder van Sam) is het toch gelukt om alle liedjes goed te leren.

Er is natuurlijk ook minder leuk nieuws: de laptop van Myron is kapot gevallen!
Degene die het heeft gedaan heeft niks gezegd, maar de school betaald de schade van de laptop, gelukkig!

Dat was de week eigenlijk alweer! Oja, volgende week gaan we op schoolkamp!
 
Dit verslag is geschreven door: Stefano en Sam

dinsdag 3 juni 2014

Hoe was het leven in de oorlog.

Overgaven van Nederland.
In juni 1940 viel Duitsland Nederland binnen, het duurde niet lang voordat Nederland zich over gaf. De rede dat Nederland zich over gaf was omdat Duitsland Rotterdam bombardeerde. Duitsland viel Nederland binnen omdat Hitler een haat had aan Joden, lesbisch, Homo`s, ook omdat hij een groot Duits rijk wou hebben. Sommige mensen in Nederland moesten werken maar andere hoefden niks te doen.


Verandering in het dagelijks leven.
Nederland kreeg het het zwaarst in de winter, 1944-1945. Ze hadden geen geld voor eten dus gingen heel veel mensen in Nederland dood van de honger. Er werd heel veel verboden en er moesten zelfs nieuwe postzegels gemaakt worden. En als geld kreeg je bonnen om eten te kopen.maar op die bonnen moest wel het product staan wat je wilt kopen. En alle Joden moesten een Jodenster dragen.
 
 
Jongeren in de bezettingstijd.
De jongeren in de oorlog moesten veel werken tenminste als ze geen Jood waren want anders moesten ze naar een concentratie kamp. Ze moesten in fabrieken werken, daar moesten ze wapens maken. Sommige moesten mee vechten in de oorlog maar niet met Nederland maar met Duitsland.


Daling van de levensstandaard.
Veel mensen gaan dood door de oorlog, niet alleen door de Duitsers maar ook door de honger. De grootste mensen doder zijn V1 en de V2. Ook de concentratiekampen waren voor sommige mensen dodelijk zoals Joden.  

  Van Sam w en Kay.