Pagina's

maandag 2 maart 2015

De natuur in China

China is een groot land met een oppervlakte van 9.596.961 km². Het heeft veel verschillende landschappen.Er leven ook veel bijzondere dieren.In de geschiedenis zijn er meerdere aardbevingen geweest maar wij behandelen de zwaarste.
Ontstaan aardbeving


De aarde bestaat uit verschillende lagen: de binnenkern, de buitenkern, binnenmantel, buitenmantel en een aardkorst.
Je hebt land en zeeplaten, die drijven op magma (lava als het uit een vulkaan komt). Als de landplaten met elkaar in  aanraking komen ontstaan er aardbevingen. Als deze landplaten langs elkaar schuiven is er nog niks aan de hand. Totdat ze ergens vast blijven zitten en toch doorschuiven. Op een gegeven moment schieten ze los. Dat geeft een grote schokgolf. Deze verschijning noem je een aardbeving. De mensheid wilde de aardbevingen meten. Daar is iets op gevonden: een seismograaf. Dit apparaat meet hoe zwaar de aardbeving is. Als de aardbeving niet zo zwaar is zeg je: de aardbeving had een kracht van bijvoorbeeld twee op de schaal van Richter.De schaal van Richter is een hulpmiddel om te stellen wat de kracht van een aardbeving is.


Aardbevingen in China


De aardbeving in Shaanxi wordt de hua county aardbeving genoemd. Deze vond plaats op 2 januari 1556. Het was een van de ergste aardbevingen ooit. Er vielen  zo’n 830 000 doden. In de tijd van keizer Jiajing vond de aardbeving plaats. Deze aardbeving was de op vier na de dodelijkste natuurramp. Dat kwam doordat veel mensen in die tijd in löss grotten woonden. De grotten storten in en de mensen kwamen zonder zuurstof te zitten of ze werden geplet door de brokken löss die naar beneden viel. Een gebied van 830 kilometer breed werd verwoest. Wij weten zo veel over deze natuurramp,want de geleerde Qin Keda maakte aantekeningen van de aardbeving. De aardbeving had ongeveer acht op de schaal van Richter.


Dieren in China
Reptielen
Er zijn verschillende reptielen zoals de Chinese alligator.
Hij kan twee meter lang worden, maar dit dier wordt ernstig bedreigd. Ze eten slakken, mosselen, ratten. De Chinese alligator is de enige alligator buiten Amerika. Het dier leeft in de Jangtsekiang en haar zijtakken.
De Chinese drieklauw is een schilpaddensoort en eet vis,kreeft en weekdieren.En als je op de neus let lijkt hij op een giraffe schildpad.Ze worden zo’n 30 centimeter lang, kunnen 60 jaar worden en leggen twee tot drie keer eitjes per jaar.
De Chinese water agame is een hagedissensoort en hij is vegetarisch net zoals de leguaan. Hij wordt zo’n 60 tot 100 centimeter groot.Hij lijkt op een helm basilisk, maar die kan over water lopen.


Amfibie
De Chinese reuzensalamander is ondekt in 1871 en is de grootste ter wereld.Ze worden 115 tot 180 centimeter groot en zijn ernstig bedreigd.Ze leven ook in Japan en rond Indonesië.Ze worden rond de 50 jaar oud en wegen rond de 30 tot 65 kg.Zijn voedsel zijn waterdieren en legt 500 eieren.
Vogels
De Chinese kraanvogel kan 150 centimeter hoog worden en weegt 7,5 kg.In China is de vogel zeldzaam, maar leeft ook rond Oost Azië. Dit dier leeft van insecten en zaden. Ze moeten alsnog oppassen waar ze landen, want overal zijn roofdieren.
Zoogdieren
Het Chinese waterree eet gras, wortelen en twijgen en worden ongeveer 100 centimeter groot.Ze wegen 9 tot 15 kg.En als je goed naar de mond kijkt zie je slagtanden.Die gebruiken ze in de paartijd.Ze leven in China en Korea.Niet zoals alle herten en
reeën heeft het Chinese waterree geen gewei.
De panda is een van de bekendste Chinese dieren en wordt ook wel bamboebeer genoemd. De panda bewoont delen van Azië en is een omnivoor. Als de kleintjes er zijn zijn die roze en moeten ze in een couveuse. Na 8 maanden mogen ze bij hun moeder.
De Noord-Indo Chinese tijger is al bijna uitgestorven en leeft in de Chinese gebergtes. Er leven ongeveer over de hele wereld , maar 20 exemplaren in gevangenschap.Zijn voedsel bestaat uit vlees zoals zwijnen, herten en runderen.Hij wordt zo’n 2,6 m lang [ zonder staart ] en weegt dan 180 kg.

Landschappen
In China zijn verschillende landschappen zoals bijvoorbeeld het woestijnlandschap Gobi. Er zijn ook andere landschappen rivierlandschappen en berglandschappen. Een voorbeeld van die landschappen zijn de Jangtsekiang en de Mount Everest. De Jangtsekiang is de grootste rivier van China. De Mount Everest is zo’n grote berg is .Als je op de top staat is het een schitterend uitzicht, maar als je de Mount Everest wilt beklimmen moet je goed voorbereid zijn en je moet 25.000 dollar betalen. Je moet een paar zuurstofflessen meenemen, want in de lucht is weinig zuurstof. De Jangtsekiang heeft veel zijtakken die door heel China lopen. De Jangtsekiang is zo’n 6380 km lang. De rivier is de op drie na grootste rivier ter wereld.Hij stroomt vanuit Tibet naar de Oost-Chinese zee.De Gobi is de grootste woestijn van China en Mongolië.De Chinese muur ligt net niet in de Gobi.De Gobi ligt grotendeels in Mongolië

Damian, Thomas, Daniël en Pepijn