Inleiding
Het verzet streed tegen de Duitsers. De verzetstrijders saboteerden van alles en kwamen voor hun land op. Ze vonden het belangenrijk dat er zo min mogelijk mensen honger leden, dus daar deden ze wat aan.
Als je in het verzet zat was je een verzetslid. Ze kwamen op voor hun landgenoten. Dat deden ze, omdat ze er wilden voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen honger leden. Ook lieten ze mensen onderduiken. De meeste onderduikers waren Joods. Vele onderduikers schuilden onder het hooi of andere plekken bij een boer. Sommige verzetsleden werden opgepakt, omdat ze iemand lieten onderduiken. Dus dat was allemaal op eigen risico.
Wie vormden het verzet?
Minstens vijfentwintigduizend mannen en vrouwen vormden het verzet in Nederland, waarvan tweeënnegentig procent mannelijk was. Waaruit blijkt dat dus acht procent een vrouw was. Iets meer dan de helft was gehuwd. Drieënzestig procent van de verzetslui is in Kortrijk geboren. Eén van de bekendste verzetsdames is Hannie Schaft.
Wat deed het verzet?
Het verzet voerde allerlei daden uit. Sommige mensen hadden een vervalst paspoort, omdat ze misschien Joods waren, ze in het verzet zaten of onderdoken. Als je in verzet zat dan luisterde je naar de illegale radio of vervalste voedselbonnen,maar dat niet alleen. Ook verspreidden ze krantjes, vermoorden Duitse soldaten, overvielen voedselbanken voor de onderduikers en vervalsten paspoorten. De ene was weer goed in documenten vervalsen en de ander was weer goed in voedselbanken overvallen. Zo had iedereen in het verzet zijn eigen specialiteiten. Als ze krantjes aan het drukken was of voedselbonnen aan het vervalsen was dan zaten ze meestal in een kleine veborgen ruimte waar de moffen ze meestal niet kunnen vinden.
Het leven van Hannie Schaft begon op 16 september 1920. In 1932 gaat zij naar de HBS. In 1938 gaat ze studeren en in 1939 begint de tweede wereldoorlog. In 1940 valt Duitsland Nederland binnen. In 1941 is de Februaristaking dat is een staking tegen de Duitsers voor het oppakken van de Joden. In 1942 steelt Hannie een aantal persoonsbewijzen. In 1943 maakte ze kennis met Truus en Freddie. Nog in het zelfde jaar doorstaat ze de vuurproef. Dat houdt in dat ze een vuurwapen kan gebruiken. Op 8 juni 1944 pleegde ze een aanslag samen met Jan Bonekamp op de NSB'er en banketbakker Piet Faber. Hierbij raakte hij dodelijk gewond, waardoor Hannie Schaft onderdook. Op 5 september 1944 mislukte de aanslag van Hannie Schaft en Jan Heusdens op politie agent Willemsen. Hannie Schaft leerde vloeiend Duits spreken en werd een soort van vriend met de Duitsers. Hierdoor werd ze door sommige verzetslieden beschouwd als een verraadster. Maar dat deed ze omdat ze minder snel verdacht zou worden. In 1945 werd Hannie aangehouden door de Duitsers en niet lang daarna werd ze op 17 april doodgeschoten. En nog steeds in hetzelfde jaartal geven de Duitsers zich over. Op 27 november vlak na de oorlog werd Hannie herbegraven. Op 3 mei 1982 werd er een standbeeld onthuld van Hannie Schaft. Eigenlijk heette Hannie Jannetje Johanna Hannie Schaft, maar ze werd ook wel Jo genoemd.