Pagina's

vrijdag 26 april 2013

Verslag week: 17

Gedicht van Sam over de tweede wereldoorlog:

Help! De oorlog is begonnen. Er worden bommen gelanceerd en de Joden worden gedwongen.Gedwongen om te werken en kort daarna te sterven. Te sterven van de honger. De oorlog duurt steeds langer. Ik woon in Rotterdam en mijn familie is gestorven. Gestorven door de bommen van de Duitsers.


Verhaal van Pascal over het verzet:

Ik zie de Duitsers al aankomen. Ik verlies mijn moed en zak in één. M’n maten vragen wat er is. Ik heb het inmiddels al vertelt en ze vonden het niet erg. Zij hebben dat ook meegemaakt. Ik ga ervoor, opnieuw gaan we op pad. Dit keer lukt het me. We hebben gewonnen. Maar alleen het Zuiden is al vrij. Nu alleen nog het Noorden. We proberen de bruggen over de Maas en de Rijn te bevrijden van de Duitsers. Het lukt ons maar opeens staan de Duitsers daar. We worden terug gedrongen, veel van m’n maten sneuvelen. De Fransen komen ons helpen met het bevrijden van de bruggen. De Duitsers capituleren.

Gedicht Lilia:
Hitler begon in de WO1, maar verloor één voor één. Dat was niet zijn eind geen genoegen nam hij daarmee dus begon hij de WO2. Dag op dag vermoorde hij tientallen Joden op een rij. Door en door ging hij maar tot op een dag en maakte hij zijn leger klaar. Rusland viel hij binnen de oorlog kon voor hem nu echt beginnen. Maar Hitler had een fout gemaakt want in Rusland was het zo’n -20 graad.Geen eten geen drinken dus geen schijn van kans.

Strip van Roy:

woensdag 24 april 2013

Vernietigings en concentratiekampen

Wij houden ons onderzoek over kampen, omdat wij het een leuk onderwerp vinden en ons hier graag in wouden verdiepen.
Concentratiekampen

Concentratiekampen zijn eigenlijk gewoon een soort tussenstoppen naar de vernietigingskampen. Gehandicapten, Zigeuners, homo’s en vooral Joden werden naar de concentratiekampen gestuurd. Ze werden opgesloten tussen prikkeldraad dat meestal onder hoogspanning  stond. Ze werden gewoon aan hun lot overgelaten, daardoor kregen ze meestal ziektes en door die ziektes gingen ze dood. In deze kampen werden de mensen gescheiden. De vrouwen en de kinderen bij elkaar en de mannen alleen.


Vernietigingskampen

In de Tweede Wereldoorlog zijn er veel doden gevallen meestal Joden, zigeuners, gehandicapten en homo’s.  In de vernietigingskampen zijn heel veel mensen doodgegaan.

- De gaskamer

Veel mensen waaronder Joden moesten naar de gaskamer. Daar moesten ze zich uitkleden en werden hun haren afgeschoren. Daarna moesten ze de gaskamer in. De mensen dachten dat ze gingen douchen, omdat er douchekoppen aan het plafond hingen. Dat was een list van de Duitsers, omdat ze anders wisten dat ze vergast gingen worden. Later liepen de Duitsers de gaskamer in om sieraden brons, zilver en goud te pakken en met de lijken deden ze niks.


 - Auschwitz

Dit gebouw was  één  van de vernietigingskampen/concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mensen werden hier vergast of gebruikt om in fabrieken te werken. De mensen kwamen om door honger, slechte behandeling, ziektes en de gaskamers.

- Ziektes

In de concentratiekampen was de vlektyfus heer en meester. Bij de vlektyfus krijg je koorts, hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid en overgeven. Anne Frank is ook door de vlektyfus gestorven.

Joden



Afbeelding van een Jodenster

Joden zijn mensen die het Joodse geloof volgen. Van Hitler moesten de joden een gele ster met zes hoeken dragen. Dan konden de Duitsers zien of ze joods waren. Als gevolg daarvan mochten Joden niet meer in parken, bioscopen, sommige winkels enz..  De meeste Joden gingen onderduiken voor de Duitsers. Als de Joden waren gevonden of opgepakt dan werden ze naar concentratiekampen gestuurd. Daar zaten ze een tijdje onder hevige omstandigheden om op doorreis naar de vernietigingskampen. Soms waren ze al doodgegaan door ziektes. Daarna werden ze in de  vernietigingskampen geëxecuteerd of gingen onder dwang werken.

Adolf Hitler

Adolf Hitler gaf de Joden de schuld van de crisis in Duitsland. Daarom liet hij concentratie en vernietigingskampen bouwen. De Duitsers sloten de Joden op in concentratiekampen. Adolf Hitler heeft met deze kampen meer dan 6 miljoen Joden laten vermoorden. Dat komt doordat de NSB’ers de onderduikplekjes van de Joden verraden. Het hakenkruis was zijn logo, iedere Duitse soldaat droeg dat op zijn linkerarm. In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland als leider van de regering, vervolgens werd hij dictator. 

Gemaakt door: Melanie, Carmen, Timo van Ree en Jelmar

vrijdag 19 april 2013

Weekverslag: week 16

Beste lezers van het klassenblog van OBS daltonschool de Tweemaster groep 7/8,

Deze week hebben wij veel gedaan: op woensdag zijn wij met onze klas naar de Noorderkerk in het centrum van Hoorn geweest. Daar hebben wij de opening van de tentoonstelling '40 - '45 bijgewoond. Hierbij hebben wij struikelstenen gemaakt van houten blokjes en deze goud geverfd en er een mooi tekstje bij geschreven. Tijdens de tentoonstelling lagen deze mooie struikelstenen in de kerk, het waren er ongeveer 350 van 7 basisscholen uit Hoorn, Zwaag en Blokker. Er waren ook meerdere belangrijke personen bij, onderandere: Truus Menger (waarvan haar vriendin Hannie Schaft op deze datum is overleden), de burgemeester (Onno van Veldhuizen) en de organisatie van '40 - '45.


Verhaal onder het thema Wereldoorlogen van Jelmar


Joris zijn tekening voor het thema
Wereldoorlogen
Oorlog, nee dat wil ik niet. Hitler was aan de macht. Hij heeft mijn familie vermoord. Alles is weg, mijn spullen, mijn huis, mijn dierbare. Ik kan alles doen wat ik wil, maar zonder familie heb ik niks. Alles is weg, vervaagd in de duisternis. Ik denk aan zelfmoord, maar dat heeft geen zin. De oorlog is voorbij, en ik moet verder. Ik vind een vrouw, maak het gezellig en alles wordt beter. Zon achter de wolken is er altijd, maar als het nacht is hoor ik de maan huilen.











Dit artikel is geschreven door Timo en Stefano

dinsdag 16 april 2013

Schimmenspel Indonesië

Hieronder kunt u de video's van het schimmenspel van onze groep bewonderen. Het schimmenspel was een onderdeel van ons thema Indonesië.