Pagina's

vrijdag 28 maart 2014

Orion

We zijn vorige week naar Orion geweest het was erg leerzaam en mooi. We waren in een planetarium daar hebben veel mooie dingen gezien en geleerd zoals de ruimte planeten en de eerste ruimtevaarders.Ook zijn we naar de sterrenwacht geweest daar staat een hele grote telescoop helaas konden we niks zien vanwege het slechte weer. Ook hadden we een hele leerzame speurtocht gedaan daar kregen we leuke leerzame vragen over het zonnestelsel en hebben we veel leuke  leerzame weetjes over het heelal en meer. Er was ook een weegschaal daar kon je je wegen en zien hoeveel je op de maan weegt. we  hebben ook een hele leuke puzzel gemaakt van de Melkweg hij zag er heel mooi uit.Toen we weer terug waren moesten we een evaluatie maken over Orion.




 

Ons thema

We zijn begonnen met ons thema ruimte. Daarbij hebben we bijvoorbeeld raamschilderingen gemaakt. Nu ziet ons raam er uit als onze Melkweg vol aliens, planeten,satellieten,sterren,meteoren en nog veel meer ! Natuurlijk heeft onze groep 8 nog wat meer bedacht : de stopmotions (die staan al op het blog.) Donderdag avond zijn ze vertoond in groep 8 waarbij alle ouders aan het kijken waren. 

Geschreven door: Alyssa en Danique

donderdag 13 maart 2014

Wie was Neil Amstrong?

Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid. Dit waren de woorden van Neil Armstrong toen hij de eerste stap zetten op de maan.

Jeugd 


Neil Armstrong is geboren op 5 augustus 1930 in de VS. Als klein kind is hij opgegroeid op een boerderij, een paar kilometer buiten het stadje Wapakoneta. Neil had een jonger zusje en broertje. Hij heeft een Duitse en een Schotse afkomst. Op zijn tweede nam zijn vader hem mee naar een luchtvaartshow. Daar begon zijn liefde voor de luchtvaart. Op zijn zesde vloog Neil voor het eerst zijn vader nam hem mee op een vlucht naar Ford Trimotor. In Wapakoneta ging Neil Amstrong naar de middelbare school. Daar begon hij aan een vliegopleiding en behaalde zijn vliegbrevet op 15 jarige leeftijd.

Landing op de maan

Samen met Buzz Aldrin en Michael Collins ging Neil Armstrong voor het eerst naar de maan. Daar zetten hij in 1969 de eerste stap op de maan. Met zijn bemanningsleden bleef hij daar 8 dagen 14 uur 12 minuten en 30 seconden. 

Overleden

Op 25 augustus 2012 overleed Neil Armstrong op 82-jarige leeftijd. De familie Armstrong had een eenvoudig verzoek. De eerst volgende keer als je naar buiten loopt, bij heldere nacht, en de maan naar je glimlacht, denk dan aan Neil Armstrong en geef hem een knipoog. 


Gemaakt door: Mijke en Danique
  




Hoe is de ruimte ontstaan ?

Het heelal is oneindig groot. hoe is z'n oneindig groot universum eigenlijk ontstaan?

Gedacht wordt dat 12 tot 20 miljard jaar geleden ons heelal is ontstaan. Dat ontstond door de big bang.Er ontplofte stof (de waterstoffen) waardoor planeten  en het sterrenstelsel ontstonden. De licht stralen van het sterrenstelsel doen er 12 miljard jaar over om bij moeder aarden te komen. Wis je dat het licht 300 duizend km/ps gaat. Je kan het voor stellen als je 21 zegt dan is het licht al 7,5 keer om de wereld gegaan. De ruimte lijkt net een normeren platten schijf met duizenden sterren, melkwegen en planeten. Door dat er zo veel sterren en melkwegen zijn en bijkomen komt er ook steeds een stukje ruimten bij.                                                                             
Indigo en Hidde

Hoe komen de planeten aan hun naam?

De meeste dingen op de aarde hebben een naam. Zo ook de planeten uit ons zonnestelsel,maar hoe komen ze aan hun naam? Dat gaan wij voor u uitzoeken. 

Aarde
De Aarde komt aan zijn naam door Gaia de oermoeder. Ze is een Griekse godin. Ze komt uit de Griekse mythologie. De aarde is groen,bruin,wit en blauw.   

Mercurius
Deze planeet heeft zijn naam gekregen door een Romeinse god vanwege het snel draaien om de zon. Mercurius ziet er bruin gevlekt uit. 

Jupiter
De planeet Jupiter is een beetje wit met bruine strepen. Ze heeft haar naam te danken aan een Griekse god Jupiter.

Saturnus
Beetje oranje bruin en heeft een ring van rond zwevend puin. Saturnus heet zo,omdat hij naar een Romeinse god is vernoemd.

Pluto
Is wit en blauw. Het is de enigste dwergplaneet in ons zonnestelsel. Het heeft zijn naam te danken aan een gelijknamige Romeinse godheid.

Neptunus
Is een blauwe planeet. Neptunus heet zo,omdat hij naar een Romeinse god van de zee is vernoemd.

Uranus
Heeft zijn naam te danken aan een Griekse god Uranus. Deze planeet is een licht blauwe planeet.

Venus
Is een bruinige planeet.En heeft zijn naam te danken aan een Romeinse godin van de liefde. 

Mars
Is vernoemd naar de romeinse god van de oorlog. Het is een donker rode planeet.



   


planeten uit ons zonnestelsel








Van Doenya en Melanie

Wat zou de naam zijn van de Melkweg?

                                                     
Hoe zijn de Egyptenaren of de Grieken aan de naam gekomen: de Melkweg. Hebben de Grieken of de Egyptenaren gelijk.   


Geschiedenis van Moeder Melkweg
Volgens de Grieken zou de god Zeus zijn baby Heracles aan zijn vrouw Here hebben gegeven zodat het kind gevoed kon worden met melk van zijn moeder. Maar Hera was helemaal niet de moeder, en toen ze daar achterkwam duwde ze het kind van zich af. De melk die gemorst werd vormde volgens de Grieken de Melkweg.

Volgens de Eyptenaren 
Volgens de Egyptenaren was de Melkweg ontstaan uit de melk van een hemelse koe. Deze koe steunden met zijn vier poten op de vier hoeken van onze aarde. Vandaar de Melkweg.

Wat zit er in de Melkweg

Per Melkweg zitten er 100 miljard planeten en 70 biljoen sterren.

                                                                                       
                                                                   

De Melkweg                                                            Een sterrenhoop





Van Wessel en Sam W.
















Hoe zijn de planeten aan hun namen gekomen?

In het zonnestelsel draaien er negen planeten om de zon. Hoe zijn deze planeten eigenlijk aan hun naam gekomen?

Mercurius
Mercurius ligt het dichts bij de zon. Na Pluto is het de kleinste planeet. Hij is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius. Hij draait het snelste om de zon. Zo is hij aan zijn naam gekomen.

Venus
Venus is ongeveer even groot als de Aarde. Het is de planeet van de liefde. Dat komt doordat de god waarnaar hij vernoemd is de godin van de liefde was.

De Aarde
De Aarde is vernoemd naar Gaia de Griekse sprookjes godin. Ze noemen haar ook wel de oermoeder van de Aarde.

Mars
Mars is de vierde planeet van ons zonnestelsel. Hij is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Mars lijkt rood ,maar zijn echte kleur is okerkleur.
Okerkleur is geel bruin.

Jupiter
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Hij heeft zijn naam te danken aan de Romeinse god Jupiter.

Saturnus
Saturnus was al bekent in de prehistorie. Hij is vernoemd naar de god Saturnus. Ook wel de god van de landbouw.

Uranus
Uranus is vernoemd naar de Griekse god Uranus. Dat staat voor hemel.

Neptunus
Neptunus is vernoemd naar de Romeinse god van de zee, daarom is hij ook blauw.

Pluto
Sinds 2006 word Pluto geen planeet meer genoemd. Hij is vernoemd naar de Romeinse gelijknamige god.


Dit zijn de planeten op volgorde.



Gemaakt door: Isis en Bente.


Wat is een ufo ?!

Wat is een ufo nou eigenlijk. Een vliegende schotel ? Of een ruimteschip bestuurd door aliens? Daar gaat dit mini onderzoek over.
Wat is een ufo ? 
Dat weten we nog niet precies. Het woord UFO staat voor: Unidentified Flying Object. Sommige mensen beweren dat ze er een hebben gezien. Ze denken dan meestal dat aliens het ruimteschip besturen. Misverstanden kunnen zijn: vliegtuigen,vogels,helikopters etc. Ze zeggen dat in bijna elk land is ufo is gespot. Maar we weten niet zeker of dat wel waar is. Mensen die dit bestuderen zijn er van overtuigd dat ufo's werkelijkheid zijn. Ufo's zijn zogenaamde vliegende schotels. Die van uit de ruimte op aarde zijn gestort.                                                         








van Dyani & Sofia !x 





Wat is een zwart gat?

Hypernova
We weten allemaal dat er zwarte gaten in de ruimte zijn en dat ze alles opslurpen wat te dichtbij komt, maar wat is een zwart gat nou eigenlijk? 
Een zwart gat
Een zwart gat ontstaat door een super of hypernova. Dat betekent dat de kern van een ster implodeert. Er zijn vier soorten zwarte gaten. Je hebt miniatuur, stellaire, middelgrote en superzware zwarte gaten. Een zwart gat heeft drie eigenschappen: massa, rotatie en elektrische lading. De massa van een zwart gat kan variëren van drie zonmassa's tot miljoenen zonmassa's. Men vermoedt dat elk sterrenstelsel z'n superzwaar zwart gat heeft. Dus ook onze Melkweg. De rotatie van een zwart gat kan verschillen van nul tot de snelheid van het licht. Je gaat er niet vanuit dat een zwart gat een elektrische lading heeft, men gaat er dus vanuit dat zwarte gaten elektrisch neutraal zijn. Een zwart gat verdampt na loop van tijd.

Dit minionderzoekje is gemaakt door Roy en Sam

Melkweg met haar naam

Je kent het wel: lekker staren naar de Melkweg met al die duizenden sterren.De Melkweg is 14 miljard jaar geleden ontstaan door zwaartekracht.Maar hoe komt ze nou eigenlijk aan haar naam ?

De Egyptenaren  
Melkweg

De Egyptenaren dachten dat er een hemelse koe op de aarde stond en daardoor er af en toe melk lekte.Daardoor komt de Melkweg aan haar naam.

De Grieken

De Grieken dachten dat Zeus zijn baby aan zijn vrouw Hera gegeven om te goed te verzorgen.Maar op een dag kwam zij er achter dat het haar kind niet is en ze duwde tijdens het melk geven het kind weg en het melk lekte.Daarom heet het de Melkweg.
Hera duwt haar kind weg














Mini onderzoek Gilian en Alyssa

Water en leven op Mars?

De planeet Mars
Bestaat er water en leven op de planeet Mars? Voordat de ruimtevaart bestond dacht men van wel, maar toen er een satelliet in 1965 richting Mars ging, bedacht men zich dat er toch geen water en leven bestond. Maar is dat wel zo? 

Mars is de vierde planeet vanaf de zon, hij ligt 225 miljoen kilometer van de aarde af. Een dag op mars duurt 2.7% langer dan hier op Aarde.  

In 2003 ging er nogmaals een satelliet naar Mars en ontdekte daar waterdamp en ijs. Om het helemaal zeker te weten ging er nog één in 2008 op onderzoek naar ijsmonsters. Sindsdien is het algemeen bekend dat er stromend water op Mars is, maar is er ook leven...

Wij denken zelf dat er geen leven bestaat op Mars, want de temperatuur is niet goed genoeg voor leven.

Dit mini-onderzoek is gemaakt door: Dylan en Stefano

vrijdag 7 maart 2014

Opening Schoolplein 14

Afgelopen woensdag vond de opening van Schoolplein 14 plaats. Ernesto Hoost opende het schoolplein. Hij trapte het lint door en tegelijkertijd lieten alle kinderen hun ballon los. Daarna kwam een openingsdans van Doenya en Sofia. Even later begonnen we met de activiteiten. We hadden veel onderdelen: voetbal, touwtjespringen, volleybal etc. en nog zeven andere onderdelen. De appels, die de kinderen kregen, zijn gesponsord door Chris Beerepoot BV in Zwaagdijk-West. Er is ook een taart gemaakt door Melanie (de moeder van Isa en Noa).


 

Van Liam en Sam W.


Artikel NHD 6 maart 2014