Pagina's

dinsdag 16 september 2014

De grootste ontdekkingen te allen tijde

Hoofdstuk 1: ondergrondse ontdekkingen
Er zijn verschillende soorten ondergrondse ontdekkingen. Eén van die ontdekkingen zijn fossielen. Fossielen zijn oude versteende bladeren en/of dierresten die in de loop der miljoenen jaren zijn gevormd. Ook zijn er botten van mensen en dieren van vroeger te vinden. Aardeweken uit dorpen van vroeger vind je ook vaak.

Hoofdstuk 2: schatten

Bij het woord schatten denk je waarschijnlijk aan de schatten van piraten. Van die sprookjes waarbij ze kisten begraven. Maar er zijn nog meer soorten schatten. Hier komen er een paar: schatten van Egyptenaren, goud uit gezonken schepen, als laatste kan je ook iemand schat noemen, maar over dat soort schatten hebben we het nu niet. De inhoud van schatkisten bevatten meestal edelstenen/mineralen, munten, goud, zilver, brons en sieraden.
Hoofdstuk 3: de zeven wereld wonderen
Er zijn zeven wereldwonderen. (Ik weet niet of je het al van de titel hebt afgeleid, maar het zijn er echt zeven.) Dit zijn: de piramides, de niagara waterval, paaseiland, het Machu Pichu gebergte, de Chinese muur, Christus de Verlosser en de Taj Mahal. We geven uitleg over de onbekende wereld wonderen. Paaseiland is een eiland met allemaal levens grote beelden. Niemand weet hoe ze er zijn gekomen. het Machu Pichu gebergten is een dorp heel hoog in het Andesgebergte. Onderaan de tekst zie je er een plaatje van. Christus de verlosser is een heel groot beeld in Rio de Chaneiro en de Taj Mahal is een paleis.




Hoofdstuk 4: het ontdekken van landen


Met het ontdekken van landen bedoelen we bijvoorbeeld de ontdekkingen die Columbus heeft gedaan. Columbus heeft Amerika in 1492 ontdekt. Hij wou via een kortere weg naar India varen maar kwam aan in Amerika. Hij heeft ook een groot deel van het Caraïbisch gebied ontdekt. Verder weten we ook dat IJsland door de Romeinen is ontdekt in 300 v.Ch.

Quentin en Martijn

Mammoeten

             
Wat aten mammoeten?
Mammoeten waren planteneters. Ze aten boombladeren, gras en bosjes net als gewone olifanten. Zo zagen ze er ook een beetje uit. 

                                                                    
Waar leefden mammoeten?
Ze leefden in Europa, Azië, Noord-Amerika en in Siberië op de toendra en in de permafrostgebieden. Een toendra is een koude kale vlakte met mos en een paar bosjes. Een permafrostgebied is een ijsgebied dat nooit helemaal ontdooit.




Wat zijn de vijanden? De vijanden van een mammoet waren: de sabeltandkat en de mens. Een sabeltandkat is een soort tijger met twee lange hoektanden. De mens was een vijand, omdat ze op de mammoet jaagden. Als een sabeltandkat of mens aanviel, verdedigde de mammoet zich met zijn slachttanden.


Hoe zijn mammoeten uitgestorven?
Mammoeten zijn 4000 jaar geleden uitgestorven. Ze zijn uitgestorven door de klimaatverandering en mede door de mens. Toen het warm werd trokken de mammoeten zich terug naar Noord-Siberië. Daar zijn ze uitgestorven.

Pepijn en Max   



                       

Sabeltandtijger

Inleiding
Dit onderzoek gaat over de sabeltandtijger, omdat wij de sabeltandtijger hele stoere dieren vinden.

Wat zijn sabeltandtijgers?
De sabeltandtijgers leefden ongeveer drie miljoen jaar geleden. Ze waren 1,5 meter lang en wogen 200 tot 350 kg. Ze leken eigenlijk wel op de tijgers van nu.

De sabeltandtijgers waren de gevaarlijkste dieren in hun omgeving. Ze  lijken wat op de tijger van nu, maar ze zijn geen familie van elkaar, want de tijger is familie van de sabeltandkat wat een hele andere soort kat is. De sabeltandkat leek meer op de tijger dan de sabeltandtijger, want de sabeltandkat had ook de strepen van een tijger.

Hoe jaagden ze en waarop?
sabeltandtijgers jaagden op jonge mammoeten, wolharige- neushoorns en nog veel meer dieren. Ze beslopen de prooi en dan besprongen ze deze. Soms kan de prooi nog maar net ontsnappen, maar dan wel met een flinke wond. De prooien van de sabeltandtijger werden gedood doordat de sabeltandtijger in de nek beet.Het eten van een sabeltandtijger was verschillend, maar één daarvan is het reuzenhert. De toxodon is ook één van de prooien.

Hoe zijn ze uitgestorven?
De sabeltandtijgers zijn uitgestorven door concurrentie van andere soorten Waaronder de mens. De mens was wel de gevaarlijkste voor de sabeltandtijger, want de mens wou het vlees en de vacht dus jaagden ze op de sabeltandtijger. De sabeltandtijger werd ook bedreigd door andere roofdieren en toen ze te weinig eten konden vinden toen stierven ze ook uit.

Resten van de sabeltandtijger?

Er zijn  fossielen van sabeltandtijgers in geheel Eurazië gevonden, maar vooral in Spanje, Frankrijk en Engeland. Ook zijn in Nederland op de volgende plaatsen fossielen gevonden: op de Oosterschelde en ook in de Noordzee. Men bewaart het skelet nu nog goed en staan nu in musea zoals Naturalis Er zijn ook botten opgevist uit de Noordzee.

Thomas en Jushua

maandag 15 september 2014

prehistorie tot historie

Hoe zijn de mammoeten uitgestorven?


4000 jaar geleden zijn de mammoeten uitgestorven door een klimaatsverandering. Doordat het klimaat veranderde gingen de planten dood en konden de mammoeten niet meer eten en gingen ook dood.

Wat is de oerknal?


13,8 miljard jaar geleden ontstond er een oerknal. Deze bestaat uit een zeer grote ontploffing en maakte geen geluid. Fred Hoyle had ontdekt dat er een oerknal was. In Amerika noemen ze dit de Big Bang.


Hoe werd een Romeinse keizer gekozen?


Het Romeinse Rijk ontstond ongeveer 500 voor Christus. Aan het hoofd stond een keizer. Hij werd door de senaat gekozen. De keizer was het hoogste wat je kon bereiken. In Rome staat een  Colosseum waar gladiatoren en dieren in vechten. 300 na Christus kwam er een koning in plaats van een keizer. Het Romeinse Rijk kwam ten einde.

Waarom maakten de oermens grottekeningen?


De grottekeningen zijn minstens 30.000 jaar oud. De schilderingen werden gemaakt van kleurstoffen. De oermensen maakten van botten een blaaspijp. De kleurstof kwam uit houtskool. De kleuren die ze gebruikten waren wit, rood, zwart, bruin en oranje.  Ze maakten verhalen van de schilderingen. Ze dachten dat als ze de dieren schilderden,  ze beter konden jagen.

Sanne en Zoë

dinsdag 9 september 2014

De betoverde toendra

Heel vroeger in de Steentijd leefden er kwaadaardige trollen. Zij leken veel op mensen. Zij hadden gevaarlijk, maar ook handig gereedschap. Zo hadden zij mooie wapens van vuursteen altijd bij zich. Er was een gemene trol die maakte scherpe pijlpunten, voor de gevaarlijke jachten. Hij besloot om daar langwerpige speren van te maken, zodat ze hun heerlijke voedsel of hun vijanden van een afstand konden aanvallen. Zo werd het met die stevige harpoenen ook makkelijker jagen op de grote toendra. 

Op een dag ging een jonge trol naar de toendra aan de andere kant van het Duistere woud. Op deze toendra merkte hij vrijwel niks van de Ijstijd die woelde. Het was er bijna warm! Gelukkig was het nog niet zo warm dat hij versteende, trollen houden immers niet van warmte. Nee, zo warm was het gelukkig nog lang niet, maar toch. Hij vond het er heerlijk en ging er heen wanneer hij tijd had. Nu ook met zijn oudere broers.

Op een dag, viel er een warme gloed over de toendra. Er verscheen een mooie, goede fee. Zij háátte trollen, en deze verschrikkelijke wezens mochten niet op haar geliefde, betoverde toendra komen. Zij dacht dat de trollen hier niet zouden komen, omdat het hier te warm zou zijn. Ze had de toendra betoverd, zodat het ijs op haar toendra niet zou smelten. Pas na honderden jaren zou de betoverde toendra ontdooien en in een drassig veen moeras veranderen. 

Met haar betoverde priem stak ze alle trollen op de toendra neer, en roeide de rest van de grote trollenstam uit, er was heel veel bloed, en het was heel erg gruwelijk. Dat was haar zoete wraak, omdat een oude, gemene trol haar lieve zusjes had vermoord.

Zo roeide zij dus de hele stam uit, en werd een boze, lelijke, verrimpelde fee.

Vele, vele duizenden jaren later, werd zij gevonden tijdens een grote opgraving in het veen. Samen met de trollenstam... 

Fleur Koolhof