Pagina's

maandag 2 maart 2015

De natuur in China

China is een groot land met een oppervlakte van 9.596.961 km². Het heeft veel verschillende landschappen.Er leven ook veel bijzondere dieren.In de geschiedenis zijn er meerdere aardbevingen geweest maar wij behandelen de zwaarste.
Ontstaan aardbeving


De aarde bestaat uit verschillende lagen: de binnenkern, de buitenkern, binnenmantel, buitenmantel en een aardkorst.
Je hebt land en zeeplaten, die drijven op magma (lava als het uit een vulkaan komt). Als de landplaten met elkaar in  aanraking komen ontstaan er aardbevingen. Als deze landplaten langs elkaar schuiven is er nog niks aan de hand. Totdat ze ergens vast blijven zitten en toch doorschuiven. Op een gegeven moment schieten ze los. Dat geeft een grote schokgolf. Deze verschijning noem je een aardbeving. De mensheid wilde de aardbevingen meten. Daar is iets op gevonden: een seismograaf. Dit apparaat meet hoe zwaar de aardbeving is. Als de aardbeving niet zo zwaar is zeg je: de aardbeving had een kracht van bijvoorbeeld twee op de schaal van Richter.De schaal van Richter is een hulpmiddel om te stellen wat de kracht van een aardbeving is.


Aardbevingen in China


De aardbeving in Shaanxi wordt de hua county aardbeving genoemd. Deze vond plaats op 2 januari 1556. Het was een van de ergste aardbevingen ooit. Er vielen  zo’n 830 000 doden. In de tijd van keizer Jiajing vond de aardbeving plaats. Deze aardbeving was de op vier na de dodelijkste natuurramp. Dat kwam doordat veel mensen in die tijd in löss grotten woonden. De grotten storten in en de mensen kwamen zonder zuurstof te zitten of ze werden geplet door de brokken löss die naar beneden viel. Een gebied van 830 kilometer breed werd verwoest. Wij weten zo veel over deze natuurramp,want de geleerde Qin Keda maakte aantekeningen van de aardbeving. De aardbeving had ongeveer acht op de schaal van Richter.


Dieren in China
Reptielen
Er zijn verschillende reptielen zoals de Chinese alligator.
Hij kan twee meter lang worden, maar dit dier wordt ernstig bedreigd. Ze eten slakken, mosselen, ratten. De Chinese alligator is de enige alligator buiten Amerika. Het dier leeft in de Jangtsekiang en haar zijtakken.
De Chinese drieklauw is een schilpaddensoort en eet vis,kreeft en weekdieren.En als je op de neus let lijkt hij op een giraffe schildpad.Ze worden zo’n 30 centimeter lang, kunnen 60 jaar worden en leggen twee tot drie keer eitjes per jaar.
De Chinese water agame is een hagedissensoort en hij is vegetarisch net zoals de leguaan. Hij wordt zo’n 60 tot 100 centimeter groot.Hij lijkt op een helm basilisk, maar die kan over water lopen.


Amfibie
De Chinese reuzensalamander is ondekt in 1871 en is de grootste ter wereld.Ze worden 115 tot 180 centimeter groot en zijn ernstig bedreigd.Ze leven ook in Japan en rond Indonesië.Ze worden rond de 50 jaar oud en wegen rond de 30 tot 65 kg.Zijn voedsel zijn waterdieren en legt 500 eieren.
Vogels
De Chinese kraanvogel kan 150 centimeter hoog worden en weegt 7,5 kg.In China is de vogel zeldzaam, maar leeft ook rond Oost Azië. Dit dier leeft van insecten en zaden. Ze moeten alsnog oppassen waar ze landen, want overal zijn roofdieren.
Zoogdieren
Het Chinese waterree eet gras, wortelen en twijgen en worden ongeveer 100 centimeter groot.Ze wegen 9 tot 15 kg.En als je goed naar de mond kijkt zie je slagtanden.Die gebruiken ze in de paartijd.Ze leven in China en Korea.Niet zoals alle herten en
reeën heeft het Chinese waterree geen gewei.
De panda is een van de bekendste Chinese dieren en wordt ook wel bamboebeer genoemd. De panda bewoont delen van Azië en is een omnivoor. Als de kleintjes er zijn zijn die roze en moeten ze in een couveuse. Na 8 maanden mogen ze bij hun moeder.
De Noord-Indo Chinese tijger is al bijna uitgestorven en leeft in de Chinese gebergtes. Er leven ongeveer over de hele wereld , maar 20 exemplaren in gevangenschap.Zijn voedsel bestaat uit vlees zoals zwijnen, herten en runderen.Hij wordt zo’n 2,6 m lang [ zonder staart ] en weegt dan 180 kg.

Landschappen
In China zijn verschillende landschappen zoals bijvoorbeeld het woestijnlandschap Gobi. Er zijn ook andere landschappen rivierlandschappen en berglandschappen. Een voorbeeld van die landschappen zijn de Jangtsekiang en de Mount Everest. De Jangtsekiang is de grootste rivier van China. De Mount Everest is zo’n grote berg is .Als je op de top staat is het een schitterend uitzicht, maar als je de Mount Everest wilt beklimmen moet je goed voorbereid zijn en je moet 25.000 dollar betalen. Je moet een paar zuurstofflessen meenemen, want in de lucht is weinig zuurstof. De Jangtsekiang heeft veel zijtakken die door heel China lopen. De Jangtsekiang is zo’n 6380 km lang. De rivier is de op drie na grootste rivier ter wereld.Hij stroomt vanuit Tibet naar de Oost-Chinese zee.De Gobi is de grootste woestijn van China en Mongolië.De Chinese muur ligt net niet in de Gobi.De Gobi ligt grotendeels in Mongolië

Damian, Thomas, Daniël en Pepijn

donderdag 19 februari 2015

Handel en China

Wat is handel?
Handel is het importeren (invoeren in een land) en exporteren (uitvoeren in een land) van producten tussen verschillende landen. De producten die worden verhandeld, worden in fabrieken door kinderen die lage lonen hebben (kinderarbeid) gemaakt. In Shanghaï, de grootste havenstad ter wereld, worden alle producten aan en afgevoerd. Deze producten worden naar de winkels en fabrieken gebracht.

Handelsproducten
China handelt in verschillende producten zoals: elektronica, natuurproducten, en gadgets.

Waarom is China zo’n goed handelsland?
China kopieert producten uit andere landen en verkoopt het voor een lagere prijs, dat gebeurt met veel dwang- en goedkope arbeiders.

Zijderoute
De zijderoute was het belangrijkste netwerk tussen China en Europa. Langs de zijderoute werd er gehandeld in: satijn, muskus, diamant, robijn, parels, porselein, papier en rabarber. Weinig mensen hebben de route van begin tot eind afgelegd.

V.O.C

V.O.C staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was een groot handelsbedrijf en bestond uit een paar Nederlandse steden zoals: Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam. (een soort EU van handel). De V.O.C is opgericht op 20 maart 1602 en is bedacht door Jan van Riebeeck. De vaart naar de Chinese stad Canton begon in 1728 ten behoeve van handel in thee. Niet alleen thee maar ook porselein en tin. Het doel van de V.O.C was zo voordelig mogelijk handelen.  

Sanne, Jasper en Job

Chinese bouwwerken

Inleiding
China is een land met vele culturen. Door die culturen zijn vele bouwwerken ontstaan. Die bouwwerken variëren van heel oud tot hypermodern

Qindao Haiwan-brug
De Qindao Haiwan-brug werd in 2011 verklaard tot de langste brug van China. De brug is dan ook 42,5 kilometer lang. Ook is het de langste overzeese brug ter wereld. Deze is gebouwd in vier jaar tijd door 10.000 werklieden en is bestand tegen zware aardbevingen, tyfoons en aanvaringen door schepen. De brug ligt in de provincie Shandong tussen de havenstad Qingdao en het district Huangdao.

Afbeeldingsresultaat voor Shanghai world financial centre

Shanghai World Financial Center
Deze wolkenkrabber is als een financieel centrum bedoeld en is wel 492 meter hoog. Je hebt zicht tot en met 474 meter hoog. De buitenkant van het gebouw is helemaal gemaakt van glas, op sommige plekken is zelfs de vloer van glas. In het gebouw zijn veel restaurants, winkels en kantoren. Opvallend aan het gebouw is dat er een groot gat aan de bovenkant zit.

De Chinese muur
De Chinese muur is door boeren gemaakt en is 6000 km oftewel 10.000 li lang. De muur bestaat uit aangestampte modder en stenen. De Ming dynastie heeft de muur laten maken tegen het nomadische ruitervolk uit het steppengebied. In de 13de eeuw veroverde het nomadische ruitervolk de Muur onder leiding van Dzjengis Khan. Tegenwoordig is de muur zwaar beschadigd. Je mag zelfs over sommige delen niet meer lopen.De verdedigingslinie is in 1987 opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst en is één van de zeven wereldwonderen. Sommigen zeggen dat de muur te zien is van af de maan, maar dat is niet zo. Als je over de Chinese muur met een gids wilt lopen, dan moet je ongeveer 40 euro betalen.                                                                                           

Het Terracotta leger
Het terracotta leger is een archeologische vondst dat door een boer  op 29 maart 1974 is ontdekt. Het is gebouwd door duizenden arbeiders van keizer Zheng. Het grafcomplex bestaat uit meerdere paleizen en paviljoens. Het plafond is met edelstenen en andere schatten ingelegd. Het leger bestaat uit kruisboogschutters, strijdwagens, boogschutters en gewone soldaten.Het is een attractie die veel publiek trekt. Alle beelden hebben een ander gezicht, maar het wordt  door condens bedreigd. Hierdoor verliezen de beelden hun kleur. Afbeeldingsresultaat voor terracotta leger

De Verboden stad

Afbeeldingsresultaat voor verboden stad

De verboden stad ligt in Beijing (Peking) . Ooit werd er vanuit deze stad door de Ming en Qing dynastie over China geregeerd. Het complex is gebouwd en voltooid door de Jongle-keizer. De bouw duurde tien jaar. Eerst was het een paleis waar in de loop der tijden een stad omheen is gebouwd. Er ligt een muur en een gracht om de stad en er zijn poorten aan alle zijdes van de muur. De stad bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de stad zelf en het tweede deel is het keizerlijke gedeelte. Hier zijn alle voorzieningen. Het gehele complex is 250.000 vierkante meter. Het is nu een erg toeristische plek.  Afbeeldingsresultaat voor verboden stad

                                                     
Isa, Quentin, Max en Bas



Chinees eten

Wat is echt Chinees eten?
Chinezen eten bijna alles. Dat eten is voor de meeste van ons erg raar. Ze eten hond, eend en nog veel meer andere dieren. Ook eten ze gerechten die voor ons heel normaal zijn geworden zoals: bami, nasi, rijst, loempia’s, mihoen, Fu yong hai, kroepoek en nog meer gerechten. Dus nu merk je dat echt Chinees eten wel iets anders is dan de afhaalchinees.  

Belangrijkste chinezen ingrediënten
Dit zijn bekende ingrediënten uit de Chinese keuken: gember, koriander,knoflook, oestersaus , suiker , chili peper, sojasaus. Dat is misschien wel handig om een Chinees gerecht te maken

Chinese gerechten
Hier wat Chinese gerechten. Als voorgerecht eten Chinezen vaak loempia’s of saté. Als hoofdgerecht eten Chinezen vaak babi pangang, tjaptjoi, peking eend en nog veel meer eigenlijk te veel om op te noemen. Als nagerecht eten Chinezen vaak: ijsdeegmaancake, suikersoep en custard broodjes.

Lucas en Jushua

dinsdag 17 februari 2015

Geschiedenis China

De geschiedenis van China gaat al een hele tijd terug. De keizers zijn belangrijk voor het land geweest. Zij hebben veel belangrijke gebouwen laten bouwen. Omdat de Chinezen ook aardig wat belangrijke uitvindingen hebben gemaakt, komt dit ook in dit onderzoek terug. Het laatste gaat over China in de Tweede Wereldoorlog.

Afbeeldingsresultaat voor qin shi huangdi

De keizers van China
Er zijn in China aardig wat dynastieën (Keizerlijke families) geweest: de Qin-dynastie, de Han-dynastie, de Ming-dynastie en de Qing-dynastie. De eerste keizer van de Qin-dynastie is Qin Shi Huangdi. Zijn naam betekent eerste keizer van de Qin.Er zijn nog heel veel keizers geweest.

Belangrijke gebouwen in China
China is een land met veel belangrijke gebouwen. Een groot voorbeeld is de Chinese muur. Deze muur is erg belangrijk omdat dit in tijd van oorlog de Mongolen tegenhield. De grote muur is in 1987 door UNESCO opgenomen op de werelderfgoedlijst.


Het terracotta leger is geen gebouw, maar het is wel een onderdeel van een gebouw. Namelijk van het mausoleum van de keizer Qin Shi Huangdi. Het terracottaleger bestaat uit 9099 figuren die 2200 jaar onder de grond hebben gelegen. Deze figuren zijn gemaakt om de keizer in het dodenrijk te beschermen.


En tot slot de Verboden Stad. Deze stad heeft maar liefst 10000 kamer voor de machtigste man van China. Tot de twintigste eeuw was er geen toegang tot deze stad.

Oude en nieuwe uitvindingen van China
Afbeeldingsresultaat voor Chinees vuurwerkIn China zijn veel belangrijke uitvindingen gedaan. Eén van de bekendste is vuurwerk. Het is gemaakt van chemische stoffen gemixt met buskruit. Deze uitvinding is ontstaan tijdens de Tang-dynastie en werd gebruikt om de boze geesten te verjagen.

Verder hebben de Chinezen onder andere ook nog: kruiwagens, klokken, papier, buskruit, het kompas en tofu uitgevonden.

China tijdens de Tweede Wereldoorlog
Afbeeldingsresultaat voor mao zedongIn China is de Tweede Wereldoorlog in 1937 begonnen door demonstraties. Deze demonstraties werden gehouden omdat  Japan een gasrijk gebied wilden kopen, maar dit wouden de inwoners niet. De Tweede Wereldoorlog eindigde in 1945. Na de tweede Wereldoorlog  kwam Mao Zedong aan de macht. Mao vernietigde de Chinese kunst en cultuur. Bijna iedereen moest in dienst van de revolutie werken. Kunstenaars werden boeren, maar sommigen konden onderduiken. Op deze manier konden ze de kunst doorgeven, toch is er weinig van over.

Gemaakt door: Jeroen, Nicky en Sheila.

maandag 16 februari 2015

Cultuur in China

Wat is cultuur?

Wij verstaan onder cultuur de eigenschappen van een land. Dat is onder anderen wat door mensen is gemaakt en gesticht. 2000 jaar geleden ontstond in China een deel van hun cultuur. Deze werd door de Han-dynastie gesticht. Eén van de meest bezochte dingen is de Chinese Muur. In China komen heel veel mensen af op het oude en nieuwe China, omdat ze het zo fascinerend vinden. Er zijn veel toeristen en daarom noemen ze het in China een mensenmassa. In China is het gebruikelijk dat je elke dag thee drinkt. Bestek is daar niet zo heel erg bekend; daar eten ze veel met eetstokjes. Ze hebben veel rijstvelden. In China zijn er een paar steden waar bijna niemand woont. In zulke steden wonen voornamelijk moslims.

Waar geloven Chinezen in?

De Chinezen geloven in verschillende dingen zoals het Boeddhisme, Taoïsme en het Confucianisme. In het jaar 1950 werden alle Chinezen geloven onder druk gezet tijdens en na de Culturele Revolutie. Het doel was om de geloven in China te laten verwijderen, maar dat is niet gelukt, omdat de Chinezen tegenwerkten. Bijgeloven zijn bijvoorbeeld dat het cijfer 8 geluk brengt en dat de kleur rood geluk brengt, maar als je een naam in het rood schrijft dan brengt dat ongeluk. Verder betekent het getal 4, 14, 24 enzovoort de dood.
Welke basisregels zijn er in China?




In China zijn er een paar regels:
  • Je mag roken aan tafel.
  • Ze kennen geen pardon.
  • Slurpen betekent dat het lekker is.
  • Als je met je eigen gebruikte eetstokjes wijst is dat heel onbeleefd.
  • Als je je neus snuit doe je dat niet in het openbaar.
  • Soep valt onder drank.
  • Chinese zetten in het midden van de tafel één bak eten.
  • De gastheer moet altijd meer hebben dan de gasten willen, je mag het niet opeten. Dat is onbeleefd.
  • In Nederland splits je de rekening op als je uit eten gaat, maar in China betaalt de gastheer het.
  • Als je op verjaardag gaat neem dan geen bloemen mee.
  • Als de ober zich voorstelt moet hij een visitekaartje geven.
Dit zijn maar een paar regels volgens de Chinezen. ze zijn zo bijgelovig dat als je zegt dat er kabouters leven, dan geloven ze dat ook.
Grote evenementen in China





Chinees nieuwjaar
  • Het Chinees nieuwjaar heet ook wel het lente festival of het spring festival. Het Chinees nieuwjaar valt op 19 februari. Er zijn meestal een paar dansen: de drakendans en de leeuwendans. Op het nieuwjaar zijn heel veel rode lampionnen. Dat brengt volgens de Chinezen geluk. Net als in Nederland is er ook vuurwerk. Het vuurwerk is bedoeld om geesten te verjagen.

Qing ming festival
  • Het Qing ming festival is een jaarlijkse feestdag. Het valt op 4 of 5 april. Dit feest is om hun voorouders te eren. Ze hebben op die dag allemaal lampionnen in de vorm van een dier.

Midden-herfst festival
  • Het is een nationale feestdag. Het valt in de maand oktober. Ze maken in die maand heel veel maankoekjes om het op te eten tijdens de picknick.

Water splashing festival
  • In Azië is deze dag een belangrijk evenement. Deze dag openen ze in het nieuwjaar. Ze gooien water over elkaar heen. Dit staat ook wel voor het teken respect. Dit evenement duurt een paar dagen en op de laatste dag gaan ze varen in drakenbootjes.

Mitchi, Lars, Nicole en Zoë

De geschiedenis van het Chinese schrift


Het Chinese schrift is ontstaan toen de eerste keizers van China de baas waren. Dat was rond 5000-4000 voor Christus.

Als een keizer zat met een dilemma, vroeg hij hulp aan een waarzegger. Het antwoord van de waarzegger ontstond zo: hij verhitte een punt van een pen en drukte die in een bot van een os of een schild van een schildpad. Zo ontstonden dus een soort tekens. De waarzegger keek naar de creatie en vertelde hoe hij die interpreteerde. Als het teken leek op een berg, dan zou er dus iets gebeuren met een berg. De waarzeggers leidden hun voorspelling af uit de tekens.

De tekens die we nu kennen zijn net als bij de waarzeggers afgeleid van de realiteit. Dus een teken voor een boom, lijkt op een boom. En een teken voor een berg, lijkt op een berg, enzovoort.

Het Chinese schrift
Ons schrift bestaat uit letters, het  Chinese schrift bestaat uit karakters. Die worden nog steeds gebruikt, maar veel mensen schrijven ook in het pinyin, een ander Chinees schrift. Het zit namelijk zo; het Chinese schrift heeft geen alfabet, maar alleen karakters. Die karakters hebben allemaal een uitspraak, een klank, zodat je ze kan uitspreken. Als je die uitspraak van het karakter fonetisch opschrijft heet dat pinyin.

Er bestaan ongeveer 50.000 karakters.
Een gemiddelde Chinees gebruikt maar zo’n 3000 tot 4000 karakters, een hoog opgeleide Chinees zo’n 6000 tot 8000 karakters. Om een krant te lezen moet je zo’n 2000 tot 3000 karakters kennen.
In China zijn meer dan 30 schriftvormen in gebruik. Het klassieke Chinese schrift heet ‘wényán’.

Je zou zeggen dat het Chinese schrift heel moeilijk is. In feite valt dat best mee, het is eigenlijk makkelijker dan Nederlands. Het Chinese schrift heeft namelijk voordelen: het heeft geen lidwoorden, geen werkwoorden én kent geen meervoud.

In China wordt momenteel dus veel geschreven in pinyin. Toch gaat het klassieke Chinese schrift niet verloren. Het is in China namelijk een ware kunstvorm. Het heet kalligrafie. Kalligrafie is als je met een kwast/stift die speciaal voor kalligrafie gebruikt word op je allermooist Chinese tekens schrijft.

Het is belangrijk dat je de tekens op een bepaalde manier schrijft. Dus als je het streepje van links naar rechts trekt in plaats van naar rechts naar links, is dat dus eigenlijk al fout. Ook moet je de strepen en lijnen in één keer trekken en dus niet met je pen vijf keer een lijntje trekken. Een vrij specifiek schrift dus, dat Chinees!

Welke talen zijn er?
Er zijn 56 bevolkingsgroepen, een bevolkingsgroep is een deel van de bevolking. Elke groep heeft een taal. Er zijn dus 56 talen, maar er zijn ook heel veel dialecten. Mandarijn Chinees is de hoofdtaal van China. Drie Chinese talen staan in de top 25 van de wereld: op nummer 1 staat Mandarijn Chinees, op nummer 23 staat Min Nan, en op nummer 24 staat  Jinyu. Twintig procent van de wereldbevolking spreekt Chinees.

Waarom is de uitspraak zo belangrijk?

Er zijn vier verschillende tonen: mā, má, mǎ en má. Het verschil lijkt misschien niet groot, maar dat is het wel. Mā = moeder, má = hennep (linnen), mǎ = paard en má = uitschelden. Je kan je dan waarschijnlijk wel voorstellen dat als je ‘mā má mǎ’ zegt (dat betekent: moeder scheldt paard uit) dan maakt dat heel wat verschil met ‘mǎ má mā’ (dat betekent: paard scheldt moeder uit). Dan klinkt dat nogal gek. Daarom is de uitspraak zo belangrijk!

Kyra, Fleur, Phyllis en Martijn

dinsdag 20 januari 2015

De keizer: soms moet je iets delen

Ooit was er een keizer; hij heette keizer Chi-zo-chi. Hij was de rijkste keizer in China ooit. Dat was niet zo gek, hij pakte al het geld van zijn volk af. De burgers werden armer en armer terwijl hij rijker werd. Hij had wc papier van goud, zijn paleis was 32,519 km2 hij had duizenden vrouwen en honderden kamers terwijl zijn volk het moest doen met zelfgemaakte tenten.

Op een dag zat de keizer op zijn troon. Het was 's nachts; de keizer kon niet slapen. Opeens hoorde hij een raam breken in zijn kamer. Hij liep er snel naar toe om te kijken. Het raam was inderdaad gebroken. Hij zag wat op de grond liggen; een stuk bamboe! Hij pakte het op en keek door het gebroken raam. Hij zag een panda hoog in de boom zitten. 'Hey lief pandaatje, gooide jij dit stuk bamboe door het raam? Nooit meer doen of je bent decoratie in mijn paleis!'

De panda keek de keizer dom aan en zei: 'Nou leuke begroeting, de bamboe schoot per ongeluk uit mijn mond.' 'Jij praat?' vroeg de keizer met open mond. 'Ja, begon de panda, nu snap ik dat uw volk zo verdrietig en arm is. Ik ben Yin trouwens en mijn broer heet Yang. Mijn broer kijkt al dagen naar uw volk en ik naar u. We hebben gezien dat u geen vriendschap heeft met uw volk. U kunt toch ook wat geld geven aan uw volk?' 'Nee! antwoordde de keizer. Waarom zou ik dat doen dan heb ik er toch niks meer aan?' 'Mijn broer kijkt naar uw volk ging Yin verder, als u niks geeft binnen een week gaat u van uw troon af.'

De keizer luisterde niet en een week ging voorbij. Hij werd wakker door geschreeuw. Hij kwam naar buiten en zijn hele volk stond daar. Mensen klommen op het paleis. Keizer Chi-zo-chi werd gewoon Chi-zo-chi

De volgende dag kwamen Yin en Yang langs. Yang begon: 'we hadden je gewaarschuwd.' 'We kunnen niks meer voor je doen' vulde Yin aan. Chi-zo-chi stortte neer in tranen en de panda's verdwenen. Chi-zo-chi had niets meer. bijna overal was hij verbannen en waar hij mocht komen lachten ze hem uit. Hij stierf door eenzaamheid. Niemand heeft nog over hem gehoord. Tot op een zekere dag, maar dat jongens en meisjes, dat is weer een ander verhaal.

Sheila Blüm

Thema China

We hebben een nieuw thema, China. Sommige kinderen hebben Chinezen spullen meegenomen. Meester Ruud (hij was tot vorig jaar onze directeur, nu is hij met pensioen) is naar China geweest. Hij heeft wat spullen meegenomen en wat verteld.

Ook hebben we de klas versierd met lampionnen, raamschilderingen en een knutseldraak (van de knutseldraak hebben we geen foto, die is nog niet af, maar wordt wel heel erg mooi):


Dit zijn de spullen die we hebben meegenomen.
Het Yin-Yang teken.
Een Chinezen draak.