Pagina's

vrijdag 10 januari 2014

Het Groot Barrièrerif




Het Groot Barrièrerif ligt in Australië en is het grootste koraalrif ter wereld. Er leven meer dan 2000 vissoorten en ongeveer 400 koraalsoorten! Het Groot Barrièrerif is zo groot dat je het al vanuit de ruimte kan herkennen. Het rif is in totaal 2600 km lang.

 

                                                  
Het ontstaan

Het Groot Barrièrerif bestaat uit duizenden anemoonachtige en levende wezens waaronder, poliepen. Dit wezen zorgt er elk jaar weer voor dat het rif groter wordt. Kalkroodwier is ook een erg belangrijke rifbouwer. Deze plant produceert kalksteen, dat maakt het rif nog steviger. Iedere koraalsoort groeit op zijn eigen manier. Daardoor heeft elke koraalheuvel een andere vorm.

Het leven

In het Groot Barrièrerif leven heel veel dieren zoals: kwallen, haaien, zeeschildpadden en vissen. Zeeschildpadden leven hier in grotere aantallen dan waar dan ook. In het Groot Barrièrerif leven ook ongeveer: 400 koraalsoorten, 200 soorten porseleinslakken en waarschijnlijk meer dan 2000 vissoorten (ongeveer een tiende van alle bekende vissoorten). Er kunnen wel 200 vissoorten op een oppervlak van minder dan een voetbalveld tegelijkertijd zijn.

De bedreigingen

In het Groot Barrièrerif leven veel wezens, waaronder het koraal. Dit wezen wordt bedreigd door, de klimaatveranderingen, bleaching en predatoren.



De klimaatveranderingen

 Waarom bedreigt het klimaat het koraal? Dat komt door de opwarming van de aarde. Het gevolg daarvan is dat er tropische stormen ontstaan en de zeespiegel stijgt.


Bleaching

Deze bedreiging houdt in dat de belangrijkste voedingsbron van het koraal niet altijd even goed samenwerkt. Deze voedingsbron kan erg schadelijk zijn voor het koraal. Dat wil het koraal niet, dus die spuugt de algen uit en dan wordt het koraal zichtbaar. Bleaching betekent niet dat het koraal automatisch zijn kleur verliest, maar als het pigmenten aanmaakt,  kan het koraal een andere kleur krijgen.

Predatoren

Ook wordt het koraal door vissen en planten bedreigd. Er zijn ook vissen die van het koraal eten. Dit is eigenlijk geen groot probleem en zelfs nuttig, want het koraal herstelt snel en als er een beetje koraal is verwijderd is het koraal meer in evenwicht. Er zijn meerdere dieren die het koraal eten. De doornenkroon (zeester) is daar één van die voedt zich met koraalpoliepen.

 
Dit onderzoek is gemaakt door Dylan, Roy, Stefano en Timo.

Geen opmerkingen: