Pagina's

donderdag 19 februari 2015

Handel en China

Wat is handel?
Handel is het importeren (invoeren in een land) en exporteren (uitvoeren in een land) van producten tussen verschillende landen. De producten die worden verhandeld, worden in fabrieken door kinderen die lage lonen hebben (kinderarbeid) gemaakt. In Shanghaï, de grootste havenstad ter wereld, worden alle producten aan en afgevoerd. Deze producten worden naar de winkels en fabrieken gebracht.

Handelsproducten
China handelt in verschillende producten zoals: elektronica, natuurproducten, en gadgets.

Waarom is China zo’n goed handelsland?
China kopieert producten uit andere landen en verkoopt het voor een lagere prijs, dat gebeurt met veel dwang- en goedkope arbeiders.

Zijderoute
De zijderoute was het belangrijkste netwerk tussen China en Europa. Langs de zijderoute werd er gehandeld in: satijn, muskus, diamant, robijn, parels, porselein, papier en rabarber. Weinig mensen hebben de route van begin tot eind afgelegd.

V.O.C

V.O.C staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was een groot handelsbedrijf en bestond uit een paar Nederlandse steden zoals: Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam. (een soort EU van handel). De V.O.C is opgericht op 20 maart 1602 en is bedacht door Jan van Riebeeck. De vaart naar de Chinese stad Canton begon in 1728 ten behoeve van handel in thee. Niet alleen thee maar ook porselein en tin. Het doel van de V.O.C was zo voordelig mogelijk handelen.  

Sanne, Jasper en Job

Chinese bouwwerken

Inleiding
China is een land met vele culturen. Door die culturen zijn vele bouwwerken ontstaan. Die bouwwerken variëren van heel oud tot hypermodern

Qindao Haiwan-brug
De Qindao Haiwan-brug werd in 2011 verklaard tot de langste brug van China. De brug is dan ook 42,5 kilometer lang. Ook is het de langste overzeese brug ter wereld. Deze is gebouwd in vier jaar tijd door 10.000 werklieden en is bestand tegen zware aardbevingen, tyfoons en aanvaringen door schepen. De brug ligt in de provincie Shandong tussen de havenstad Qingdao en het district Huangdao.

Afbeeldingsresultaat voor Shanghai world financial centre

Shanghai World Financial Center
Deze wolkenkrabber is als een financieel centrum bedoeld en is wel 492 meter hoog. Je hebt zicht tot en met 474 meter hoog. De buitenkant van het gebouw is helemaal gemaakt van glas, op sommige plekken is zelfs de vloer van glas. In het gebouw zijn veel restaurants, winkels en kantoren. Opvallend aan het gebouw is dat er een groot gat aan de bovenkant zit.

De Chinese muur
De Chinese muur is door boeren gemaakt en is 6000 km oftewel 10.000 li lang. De muur bestaat uit aangestampte modder en stenen. De Ming dynastie heeft de muur laten maken tegen het nomadische ruitervolk uit het steppengebied. In de 13de eeuw veroverde het nomadische ruitervolk de Muur onder leiding van Dzjengis Khan. Tegenwoordig is de muur zwaar beschadigd. Je mag zelfs over sommige delen niet meer lopen.De verdedigingslinie is in 1987 opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst en is één van de zeven wereldwonderen. Sommigen zeggen dat de muur te zien is van af de maan, maar dat is niet zo. Als je over de Chinese muur met een gids wilt lopen, dan moet je ongeveer 40 euro betalen.                                                                                           

Het Terracotta leger
Het terracotta leger is een archeologische vondst dat door een boer  op 29 maart 1974 is ontdekt. Het is gebouwd door duizenden arbeiders van keizer Zheng. Het grafcomplex bestaat uit meerdere paleizen en paviljoens. Het plafond is met edelstenen en andere schatten ingelegd. Het leger bestaat uit kruisboogschutters, strijdwagens, boogschutters en gewone soldaten.Het is een attractie die veel publiek trekt. Alle beelden hebben een ander gezicht, maar het wordt  door condens bedreigd. Hierdoor verliezen de beelden hun kleur. Afbeeldingsresultaat voor terracotta leger

De Verboden stad

Afbeeldingsresultaat voor verboden stad

De verboden stad ligt in Beijing (Peking) . Ooit werd er vanuit deze stad door de Ming en Qing dynastie over China geregeerd. Het complex is gebouwd en voltooid door de Jongle-keizer. De bouw duurde tien jaar. Eerst was het een paleis waar in de loop der tijden een stad omheen is gebouwd. Er ligt een muur en een gracht om de stad en er zijn poorten aan alle zijdes van de muur. De stad bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de stad zelf en het tweede deel is het keizerlijke gedeelte. Hier zijn alle voorzieningen. Het gehele complex is 250.000 vierkante meter. Het is nu een erg toeristische plek.  Afbeeldingsresultaat voor verboden stad

                                                     
Isa, Quentin, Max en Bas



Chinees eten

Wat is echt Chinees eten?
Chinezen eten bijna alles. Dat eten is voor de meeste van ons erg raar. Ze eten hond, eend en nog veel meer andere dieren. Ook eten ze gerechten die voor ons heel normaal zijn geworden zoals: bami, nasi, rijst, loempia’s, mihoen, Fu yong hai, kroepoek en nog meer gerechten. Dus nu merk je dat echt Chinees eten wel iets anders is dan de afhaalchinees.  

Belangrijkste chinezen ingrediënten
Dit zijn bekende ingrediënten uit de Chinese keuken: gember, koriander,knoflook, oestersaus , suiker , chili peper, sojasaus. Dat is misschien wel handig om een Chinees gerecht te maken

Chinese gerechten
Hier wat Chinese gerechten. Als voorgerecht eten Chinezen vaak loempia’s of saté. Als hoofdgerecht eten Chinezen vaak babi pangang, tjaptjoi, peking eend en nog veel meer eigenlijk te veel om op te noemen. Als nagerecht eten Chinezen vaak: ijsdeegmaancake, suikersoep en custard broodjes.

Lucas en Jushua

dinsdag 17 februari 2015

Geschiedenis China

De geschiedenis van China gaat al een hele tijd terug. De keizers zijn belangrijk voor het land geweest. Zij hebben veel belangrijke gebouwen laten bouwen. Omdat de Chinezen ook aardig wat belangrijke uitvindingen hebben gemaakt, komt dit ook in dit onderzoek terug. Het laatste gaat over China in de Tweede Wereldoorlog.

Afbeeldingsresultaat voor qin shi huangdi

De keizers van China
Er zijn in China aardig wat dynastieën (Keizerlijke families) geweest: de Qin-dynastie, de Han-dynastie, de Ming-dynastie en de Qing-dynastie. De eerste keizer van de Qin-dynastie is Qin Shi Huangdi. Zijn naam betekent eerste keizer van de Qin.Er zijn nog heel veel keizers geweest.

Belangrijke gebouwen in China
China is een land met veel belangrijke gebouwen. Een groot voorbeeld is de Chinese muur. Deze muur is erg belangrijk omdat dit in tijd van oorlog de Mongolen tegenhield. De grote muur is in 1987 door UNESCO opgenomen op de werelderfgoedlijst.


Het terracotta leger is geen gebouw, maar het is wel een onderdeel van een gebouw. Namelijk van het mausoleum van de keizer Qin Shi Huangdi. Het terracottaleger bestaat uit 9099 figuren die 2200 jaar onder de grond hebben gelegen. Deze figuren zijn gemaakt om de keizer in het dodenrijk te beschermen.


En tot slot de Verboden Stad. Deze stad heeft maar liefst 10000 kamer voor de machtigste man van China. Tot de twintigste eeuw was er geen toegang tot deze stad.

Oude en nieuwe uitvindingen van China
Afbeeldingsresultaat voor Chinees vuurwerkIn China zijn veel belangrijke uitvindingen gedaan. Eén van de bekendste is vuurwerk. Het is gemaakt van chemische stoffen gemixt met buskruit. Deze uitvinding is ontstaan tijdens de Tang-dynastie en werd gebruikt om de boze geesten te verjagen.

Verder hebben de Chinezen onder andere ook nog: kruiwagens, klokken, papier, buskruit, het kompas en tofu uitgevonden.

China tijdens de Tweede Wereldoorlog
Afbeeldingsresultaat voor mao zedongIn China is de Tweede Wereldoorlog in 1937 begonnen door demonstraties. Deze demonstraties werden gehouden omdat  Japan een gasrijk gebied wilden kopen, maar dit wouden de inwoners niet. De Tweede Wereldoorlog eindigde in 1945. Na de tweede Wereldoorlog  kwam Mao Zedong aan de macht. Mao vernietigde de Chinese kunst en cultuur. Bijna iedereen moest in dienst van de revolutie werken. Kunstenaars werden boeren, maar sommigen konden onderduiken. Op deze manier konden ze de kunst doorgeven, toch is er weinig van over.

Gemaakt door: Jeroen, Nicky en Sheila.

maandag 16 februari 2015

Cultuur in China

Wat is cultuur?

Wij verstaan onder cultuur de eigenschappen van een land. Dat is onder anderen wat door mensen is gemaakt en gesticht. 2000 jaar geleden ontstond in China een deel van hun cultuur. Deze werd door de Han-dynastie gesticht. Eén van de meest bezochte dingen is de Chinese Muur. In China komen heel veel mensen af op het oude en nieuwe China, omdat ze het zo fascinerend vinden. Er zijn veel toeristen en daarom noemen ze het in China een mensenmassa. In China is het gebruikelijk dat je elke dag thee drinkt. Bestek is daar niet zo heel erg bekend; daar eten ze veel met eetstokjes. Ze hebben veel rijstvelden. In China zijn er een paar steden waar bijna niemand woont. In zulke steden wonen voornamelijk moslims.

Waar geloven Chinezen in?

De Chinezen geloven in verschillende dingen zoals het Boeddhisme, Taoïsme en het Confucianisme. In het jaar 1950 werden alle Chinezen geloven onder druk gezet tijdens en na de Culturele Revolutie. Het doel was om de geloven in China te laten verwijderen, maar dat is niet gelukt, omdat de Chinezen tegenwerkten. Bijgeloven zijn bijvoorbeeld dat het cijfer 8 geluk brengt en dat de kleur rood geluk brengt, maar als je een naam in het rood schrijft dan brengt dat ongeluk. Verder betekent het getal 4, 14, 24 enzovoort de dood.
Welke basisregels zijn er in China?




In China zijn er een paar regels:
  • Je mag roken aan tafel.
  • Ze kennen geen pardon.
  • Slurpen betekent dat het lekker is.
  • Als je met je eigen gebruikte eetstokjes wijst is dat heel onbeleefd.
  • Als je je neus snuit doe je dat niet in het openbaar.
  • Soep valt onder drank.
  • Chinese zetten in het midden van de tafel één bak eten.
  • De gastheer moet altijd meer hebben dan de gasten willen, je mag het niet opeten. Dat is onbeleefd.
  • In Nederland splits je de rekening op als je uit eten gaat, maar in China betaalt de gastheer het.
  • Als je op verjaardag gaat neem dan geen bloemen mee.
  • Als de ober zich voorstelt moet hij een visitekaartje geven.
Dit zijn maar een paar regels volgens de Chinezen. ze zijn zo bijgelovig dat als je zegt dat er kabouters leven, dan geloven ze dat ook.
Grote evenementen in China





Chinees nieuwjaar
  • Het Chinees nieuwjaar heet ook wel het lente festival of het spring festival. Het Chinees nieuwjaar valt op 19 februari. Er zijn meestal een paar dansen: de drakendans en de leeuwendans. Op het nieuwjaar zijn heel veel rode lampionnen. Dat brengt volgens de Chinezen geluk. Net als in Nederland is er ook vuurwerk. Het vuurwerk is bedoeld om geesten te verjagen.

Qing ming festival
  • Het Qing ming festival is een jaarlijkse feestdag. Het valt op 4 of 5 april. Dit feest is om hun voorouders te eren. Ze hebben op die dag allemaal lampionnen in de vorm van een dier.

Midden-herfst festival
  • Het is een nationale feestdag. Het valt in de maand oktober. Ze maken in die maand heel veel maankoekjes om het op te eten tijdens de picknick.

Water splashing festival
  • In Azië is deze dag een belangrijk evenement. Deze dag openen ze in het nieuwjaar. Ze gooien water over elkaar heen. Dit staat ook wel voor het teken respect. Dit evenement duurt een paar dagen en op de laatste dag gaan ze varen in drakenbootjes.

Mitchi, Lars, Nicole en Zoë

De geschiedenis van het Chinese schrift


Het Chinese schrift is ontstaan toen de eerste keizers van China de baas waren. Dat was rond 5000-4000 voor Christus.

Als een keizer zat met een dilemma, vroeg hij hulp aan een waarzegger. Het antwoord van de waarzegger ontstond zo: hij verhitte een punt van een pen en drukte die in een bot van een os of een schild van een schildpad. Zo ontstonden dus een soort tekens. De waarzegger keek naar de creatie en vertelde hoe hij die interpreteerde. Als het teken leek op een berg, dan zou er dus iets gebeuren met een berg. De waarzeggers leidden hun voorspelling af uit de tekens.

De tekens die we nu kennen zijn net als bij de waarzeggers afgeleid van de realiteit. Dus een teken voor een boom, lijkt op een boom. En een teken voor een berg, lijkt op een berg, enzovoort.

Het Chinese schrift
Ons schrift bestaat uit letters, het  Chinese schrift bestaat uit karakters. Die worden nog steeds gebruikt, maar veel mensen schrijven ook in het pinyin, een ander Chinees schrift. Het zit namelijk zo; het Chinese schrift heeft geen alfabet, maar alleen karakters. Die karakters hebben allemaal een uitspraak, een klank, zodat je ze kan uitspreken. Als je die uitspraak van het karakter fonetisch opschrijft heet dat pinyin.

Er bestaan ongeveer 50.000 karakters.
Een gemiddelde Chinees gebruikt maar zo’n 3000 tot 4000 karakters, een hoog opgeleide Chinees zo’n 6000 tot 8000 karakters. Om een krant te lezen moet je zo’n 2000 tot 3000 karakters kennen.
In China zijn meer dan 30 schriftvormen in gebruik. Het klassieke Chinese schrift heet ‘wényán’.

Je zou zeggen dat het Chinese schrift heel moeilijk is. In feite valt dat best mee, het is eigenlijk makkelijker dan Nederlands. Het Chinese schrift heeft namelijk voordelen: het heeft geen lidwoorden, geen werkwoorden én kent geen meervoud.

In China wordt momenteel dus veel geschreven in pinyin. Toch gaat het klassieke Chinese schrift niet verloren. Het is in China namelijk een ware kunstvorm. Het heet kalligrafie. Kalligrafie is als je met een kwast/stift die speciaal voor kalligrafie gebruikt word op je allermooist Chinese tekens schrijft.

Het is belangrijk dat je de tekens op een bepaalde manier schrijft. Dus als je het streepje van links naar rechts trekt in plaats van naar rechts naar links, is dat dus eigenlijk al fout. Ook moet je de strepen en lijnen in één keer trekken en dus niet met je pen vijf keer een lijntje trekken. Een vrij specifiek schrift dus, dat Chinees!

Welke talen zijn er?
Er zijn 56 bevolkingsgroepen, een bevolkingsgroep is een deel van de bevolking. Elke groep heeft een taal. Er zijn dus 56 talen, maar er zijn ook heel veel dialecten. Mandarijn Chinees is de hoofdtaal van China. Drie Chinese talen staan in de top 25 van de wereld: op nummer 1 staat Mandarijn Chinees, op nummer 23 staat Min Nan, en op nummer 24 staat  Jinyu. Twintig procent van de wereldbevolking spreekt Chinees.

Waarom is de uitspraak zo belangrijk?

Er zijn vier verschillende tonen: mā, má, mǎ en má. Het verschil lijkt misschien niet groot, maar dat is het wel. Mā = moeder, má = hennep (linnen), mǎ = paard en má = uitschelden. Je kan je dan waarschijnlijk wel voorstellen dat als je ‘mā má mǎ’ zegt (dat betekent: moeder scheldt paard uit) dan maakt dat heel wat verschil met ‘mǎ má mā’ (dat betekent: paard scheldt moeder uit). Dan klinkt dat nogal gek. Daarom is de uitspraak zo belangrijk!

Kyra, Fleur, Phyllis en Martijn