Wat is cultuur?
Wij verstaan onder cultuur de eigenschappen van een land. Dat is onder anderen wat door mensen is gemaakt en gesticht. 2000 jaar geleden ontstond in China een deel van hun cultuur. Deze werd door de Han-dynastie gesticht. Eén van de meest bezochte dingen is de Chinese Muur. In China komen heel veel mensen af op het oude en nieuwe China, omdat ze het zo fascinerend vinden. Er zijn veel toeristen en daarom noemen ze het in China een mensenmassa. In China is het gebruikelijk dat je elke dag thee drinkt. Bestek is daar niet zo heel erg bekend; daar eten ze veel met eetstokjes. Ze hebben veel rijstvelden. In China zijn er een paar steden waar bijna niemand woont. In zulke steden wonen voornamelijk moslims.
Waar geloven Chinezen in?
De Chinezen geloven in verschillende dingen zoals het Boeddhisme, Taoïsme en het Confucianisme. In het jaar 1950 werden alle Chinezen geloven onder druk gezet tijdens en na de Culturele Revolutie. Het doel was om de geloven in China te laten verwijderen, maar dat is niet gelukt, omdat de Chinezen tegenwerkten. Bijgeloven zijn bijvoorbeeld dat het cijfer 8 geluk brengt en dat de kleur rood geluk brengt, maar als je een naam in het rood schrijft dan brengt dat ongeluk. Verder betekent het getal 4, 14, 24 enzovoort de dood.
Welke basisregels zijn er in China?
In China zijn er een paar regels:
- Je mag roken aan tafel.
- Ze kennen geen pardon.
- Slurpen betekent dat het lekker is.
- Als je met je eigen gebruikte eetstokjes wijst is dat heel onbeleefd.
- Als je je neus snuit doe je dat niet in het openbaar.
- Soep valt onder drank.
- Chinese zetten in het midden van de tafel één bak eten.
- De gastheer moet altijd meer hebben dan de gasten willen, je mag het niet opeten. Dat is onbeleefd.
- In Nederland splits je de rekening op als je uit eten gaat, maar in China betaalt de gastheer het.
- Als je op verjaardag gaat neem dan geen bloemen mee.
- Als de ober zich voorstelt moet hij een visitekaartje geven.
Dit zijn maar een paar regels volgens de Chinezen. ze zijn zo bijgelovig dat als je zegt dat er kabouters leven, dan geloven ze dat ook.
Grote evenementen in China
Chinees nieuwjaar
- Het Chinees nieuwjaar heet ook wel het lente festival of het spring festival. Het Chinees nieuwjaar valt op 19 februari. Er zijn meestal een paar dansen: de drakendans en de leeuwendans. Op het nieuwjaar zijn heel veel rode lampionnen. Dat brengt volgens de Chinezen geluk. Net als in Nederland is er ook vuurwerk. Het vuurwerk is bedoeld om geesten te verjagen.
Qing ming festival
- Het Qing ming festival is een jaarlijkse feestdag. Het valt op 4 of 5 april. Dit feest is om hun voorouders te eren. Ze hebben op die dag allemaal lampionnen in de vorm van een dier.
Midden-herfst festival
- Het is een nationale feestdag. Het valt in de maand oktober. Ze maken in die maand heel veel maankoekjes om het op te eten tijdens de picknick.
Water splashing festival
- In Azië is deze dag een belangrijk evenement. Deze dag openen ze in het nieuwjaar. Ze gooien water over elkaar heen. Dit staat ook wel voor het teken respect. Dit evenement duurt een paar dagen en op de laatste dag gaan ze varen in drakenbootjes.
Mitchi, Lars, Nicole en Zoë
Geen opmerkingen:
Een reactie posten