Pagina's

dinsdag 16 december 2014

Kerst

Woensdag hebben wij ons kerstdiner en dat vinden wij heel erg spannend, want er komt allerlei lekkers zoals gevulde eieren, sushi en tulband. Als het kerstdiner is geweest moeten we nog twee dagen naar school en dan hebben we de kerstvakantie. Wij vinden op de zomervakantie na de kerstvakantie het leukst, want in die vakantie is de kerst en de jaarwisseling. De kerst is heerlijk gezellig met de kerstboom en met de jaarwisseling mogen we veilig vuurwerk afsteken, maar pas om zes uur en dat vindt de hele klas heel erg stom. Na de kerstvakantie gaan we het thema mythes afsluiten met een tentoonstelling. Die is op vrijdag 9 januari en de tentoonstelling gaat heel leuk worden.

Thomas & Daniël

dinsdag 9 december 2014

interview over het thema

Een interview met Mitchi over het thema.

Quentin: wat doen jullie voor het thema?

Mitchi: wij bedenken de taal van het verzonnen land Lunarie.

Quentin: en hoe gaat het?

Mitchi: goed, mijn groepje en ik zijn druk bezig en we hebben bijna alles af.

Quentin: kan je een voorbeeld geven van een van de letters?

Mitchi: ja hoor, de a spreek je uit als ki en de p spreek je uit als ad.
Aap is dus in het Lunariesch kikiad.

Quentin: bedankt voor dit interview en succes met het maken van de taal. 






dinsdag 25 november 2014

interviews


Martijn: wat ben je aan het maken?

Lars : een 3d schip.

Martijn : heb je al wat gedaan?

Lars : we hebben met kippengaas de boot gevormd.

Martijn : heb je verder nog iets gedaan?

Lars : Ja, nadat we de boot hadden gevormd gingen we met grote stukken krant en met papiermache hebben we die grote stukken opgeplakt.

Interview directeur

Lucas : hoe vind je het gaan als directeur?

Zoë : ik vind het verrassend goed gaan

Lucas : wat ben je zelf aan het doen?

Zoë : ik maak kleding

Lucas : hoe vind je het gaan met de kleding maken?

Zoë : ik vind het hartstikke goed gaan het is bijna klaar, en als het klaar is dan kan ik me meer op het leiding geven storten.

gemaakt door Lucas en Martijn

dinsdag 18 november 2014

Thema

We hebben sinds kort een nieuw thema: mythes, legendes, sagen en fabels, maar we noemen het mythes. Meester Rob heeft een spannend verhaal vertelt aan ons. Iedereen luisterden  aandachtig. Eerst moesten we bedenken wat we allemaal wilden doen (denk aan kleding, wapens maken enz. enz.)
Daarna vroeg onze meester of wij het verhaal af wilden maken. Dat vonden we een superleuk idee! We kozen het leukste verhaal: het verhaal van Sheila.
Daarna gingen we de directeuren kiezen (dat werden Damian en Zoë).
Toen we daar mee klaar waren mocht je solliciteren: als je bijvoorbeeld kleding wil maken zet je dat op nummer 1, je moet ook je tweede keus opschrijven. De directie (meester Rob, Zoë en Damian) probeerde dan iedereen zijn/haar eerste keus te geven. Bij vrijwel iedereen is dat gelukt.
Elke donderdag middag bespreken we hoe het met je groepje gaat, en wat je voorlopige plannen zijn.

Elke maandag, dinsdag en vrijdag middag gaan we aan de groepsopdracht en je moet ook inplannen wanneer je themataak en geschiedenis maakt.




Geschreven door: Lars en Kyra
 

woensdag 5 november 2014

voorbereiding kamp

We hebben het thema schoolkamp afgesloten. We hebben de activiteiten gekozen we gaan naar...... BURGER ZOO!!!!!!!!!!!! En we gaan sparen met de hele klas om ook nog naar het klimpark te gaan. Het team van het vijf sterren restaurant hebben we ook al uitgekozen. Woensdag eten lekkere pasta's. En donderdag gaan we BBQ. Als lunch eten we knak worsten. Ook hebben we leuke bosspelen bedacht. Zoals een spannende dropping, levend stratego, en natuurlijk een bonte avond. We zijn nog bijna het belangenrijkste vergeten! De drie sollicitanten zijn gekozen. Door middel van stemmen. De drie ouders zijn.. Angela, Casper en Melanie. Helaas zijn er twee ouders afgevallen. We krijgen 14 november ons verlopig advies.Iedereen is natuurlijk zenuwachtig. 

          

                                                       EINDE 




dinsdag 28 oktober 2014

week 44, thema schoolkamp



We zijn druk bezig aan het thema "schoolkamp".

We hebben contact gehad met de Burcht, we kunnen hier helaas niet kamperen, dus dit gaat niet door. Onze tweede keuze was de camping Geversduin, maar meester kwam met het idee om naar de Veluwe te gaan als wij een vrachtwagen regelen zodat de fietsen mee kunnen.
Het lijkt ons leuker om naar de Veluwe te gaan, dus daar zijn we druk mee bezig.

Jasper heeft een advertentie gemaakt voor ouders die mee willen op schoolkamp. Wij hebben daar vijf reacties op gekregen. Wij nodigen ze binnenkort uit voor een sollicitatiegesprek. Van de vijf mensen, kunnen er drie mee op kamp.

We hebben het gisteren over de sollicitatieprocedure gehad. Vanmiddag gaan we oefenen hoe je een sollicitatiegesprek afneemt.

Isa & Fleur

dinsdag 21 oktober 2014

blog week 43

De herfstvakantie zit er weer op en we kunnen er weer tegenaan. We wachten op antwoord voor camping de Burcht om op schoolkamp te gaan. De kinderen zijn nog moe van de vakantie, dus het was een rustige week. 

geschreven door: Sheila en Daniël

dinsdag 16 september 2014

De grootste ontdekkingen te allen tijde

Hoofdstuk 1: ondergrondse ontdekkingen
Er zijn verschillende soorten ondergrondse ontdekkingen. Eén van die ontdekkingen zijn fossielen. Fossielen zijn oude versteende bladeren en/of dierresten die in de loop der miljoenen jaren zijn gevormd. Ook zijn er botten van mensen en dieren van vroeger te vinden. Aardeweken uit dorpen van vroeger vind je ook vaak.

Hoofdstuk 2: schatten

Bij het woord schatten denk je waarschijnlijk aan de schatten van piraten. Van die sprookjes waarbij ze kisten begraven. Maar er zijn nog meer soorten schatten. Hier komen er een paar: schatten van Egyptenaren, goud uit gezonken schepen, als laatste kan je ook iemand schat noemen, maar over dat soort schatten hebben we het nu niet. De inhoud van schatkisten bevatten meestal edelstenen/mineralen, munten, goud, zilver, brons en sieraden.
Hoofdstuk 3: de zeven wereld wonderen
Er zijn zeven wereldwonderen. (Ik weet niet of je het al van de titel hebt afgeleid, maar het zijn er echt zeven.) Dit zijn: de piramides, de niagara waterval, paaseiland, het Machu Pichu gebergte, de Chinese muur, Christus de Verlosser en de Taj Mahal. We geven uitleg over de onbekende wereld wonderen. Paaseiland is een eiland met allemaal levens grote beelden. Niemand weet hoe ze er zijn gekomen. het Machu Pichu gebergten is een dorp heel hoog in het Andesgebergte. Onderaan de tekst zie je er een plaatje van. Christus de verlosser is een heel groot beeld in Rio de Chaneiro en de Taj Mahal is een paleis.




Hoofdstuk 4: het ontdekken van landen


Met het ontdekken van landen bedoelen we bijvoorbeeld de ontdekkingen die Columbus heeft gedaan. Columbus heeft Amerika in 1492 ontdekt. Hij wou via een kortere weg naar India varen maar kwam aan in Amerika. Hij heeft ook een groot deel van het Caraïbisch gebied ontdekt. Verder weten we ook dat IJsland door de Romeinen is ontdekt in 300 v.Ch.

Quentin en Martijn

Mammoeten

             
Wat aten mammoeten?
Mammoeten waren planteneters. Ze aten boombladeren, gras en bosjes net als gewone olifanten. Zo zagen ze er ook een beetje uit. 

                                                                    
Waar leefden mammoeten?
Ze leefden in Europa, Azië, Noord-Amerika en in Siberië op de toendra en in de permafrostgebieden. Een toendra is een koude kale vlakte met mos en een paar bosjes. Een permafrostgebied is een ijsgebied dat nooit helemaal ontdooit.




Wat zijn de vijanden? De vijanden van een mammoet waren: de sabeltandkat en de mens. Een sabeltandkat is een soort tijger met twee lange hoektanden. De mens was een vijand, omdat ze op de mammoet jaagden. Als een sabeltandkat of mens aanviel, verdedigde de mammoet zich met zijn slachttanden.


Hoe zijn mammoeten uitgestorven?
Mammoeten zijn 4000 jaar geleden uitgestorven. Ze zijn uitgestorven door de klimaatverandering en mede door de mens. Toen het warm werd trokken de mammoeten zich terug naar Noord-Siberië. Daar zijn ze uitgestorven.

Pepijn en Max   



                       

Sabeltandtijger

Inleiding
Dit onderzoek gaat over de sabeltandtijger, omdat wij de sabeltandtijger hele stoere dieren vinden.

Wat zijn sabeltandtijgers?
De sabeltandtijgers leefden ongeveer drie miljoen jaar geleden. Ze waren 1,5 meter lang en wogen 200 tot 350 kg. Ze leken eigenlijk wel op de tijgers van nu.

De sabeltandtijgers waren de gevaarlijkste dieren in hun omgeving. Ze  lijken wat op de tijger van nu, maar ze zijn geen familie van elkaar, want de tijger is familie van de sabeltandkat wat een hele andere soort kat is. De sabeltandkat leek meer op de tijger dan de sabeltandtijger, want de sabeltandkat had ook de strepen van een tijger.

Hoe jaagden ze en waarop?
sabeltandtijgers jaagden op jonge mammoeten, wolharige- neushoorns en nog veel meer dieren. Ze beslopen de prooi en dan besprongen ze deze. Soms kan de prooi nog maar net ontsnappen, maar dan wel met een flinke wond. De prooien van de sabeltandtijger werden gedood doordat de sabeltandtijger in de nek beet.Het eten van een sabeltandtijger was verschillend, maar één daarvan is het reuzenhert. De toxodon is ook één van de prooien.

Hoe zijn ze uitgestorven?
De sabeltandtijgers zijn uitgestorven door concurrentie van andere soorten Waaronder de mens. De mens was wel de gevaarlijkste voor de sabeltandtijger, want de mens wou het vlees en de vacht dus jaagden ze op de sabeltandtijger. De sabeltandtijger werd ook bedreigd door andere roofdieren en toen ze te weinig eten konden vinden toen stierven ze ook uit.

Resten van de sabeltandtijger?

Er zijn  fossielen van sabeltandtijgers in geheel Eurazië gevonden, maar vooral in Spanje, Frankrijk en Engeland. Ook zijn in Nederland op de volgende plaatsen fossielen gevonden: op de Oosterschelde en ook in de Noordzee. Men bewaart het skelet nu nog goed en staan nu in musea zoals Naturalis Er zijn ook botten opgevist uit de Noordzee.

Thomas en Jushua

maandag 15 september 2014

prehistorie tot historie

Hoe zijn de mammoeten uitgestorven?


4000 jaar geleden zijn de mammoeten uitgestorven door een klimaatsverandering. Doordat het klimaat veranderde gingen de planten dood en konden de mammoeten niet meer eten en gingen ook dood.

Wat is de oerknal?


13,8 miljard jaar geleden ontstond er een oerknal. Deze bestaat uit een zeer grote ontploffing en maakte geen geluid. Fred Hoyle had ontdekt dat er een oerknal was. In Amerika noemen ze dit de Big Bang.


Hoe werd een Romeinse keizer gekozen?


Het Romeinse Rijk ontstond ongeveer 500 voor Christus. Aan het hoofd stond een keizer. Hij werd door de senaat gekozen. De keizer was het hoogste wat je kon bereiken. In Rome staat een  Colosseum waar gladiatoren en dieren in vechten. 300 na Christus kwam er een koning in plaats van een keizer. Het Romeinse Rijk kwam ten einde.

Waarom maakten de oermens grottekeningen?


De grottekeningen zijn minstens 30.000 jaar oud. De schilderingen werden gemaakt van kleurstoffen. De oermensen maakten van botten een blaaspijp. De kleurstof kwam uit houtskool. De kleuren die ze gebruikten waren wit, rood, zwart, bruin en oranje.  Ze maakten verhalen van de schilderingen. Ze dachten dat als ze de dieren schilderden,  ze beter konden jagen.

Sanne en Zoë

dinsdag 9 september 2014

De betoverde toendra

Heel vroeger in de Steentijd leefden er kwaadaardige trollen. Zij leken veel op mensen. Zij hadden gevaarlijk, maar ook handig gereedschap. Zo hadden zij mooie wapens van vuursteen altijd bij zich. Er was een gemene trol die maakte scherpe pijlpunten, voor de gevaarlijke jachten. Hij besloot om daar langwerpige speren van te maken, zodat ze hun heerlijke voedsel of hun vijanden van een afstand konden aanvallen. Zo werd het met die stevige harpoenen ook makkelijker jagen op de grote toendra. 

Op een dag ging een jonge trol naar de toendra aan de andere kant van het Duistere woud. Op deze toendra merkte hij vrijwel niks van de Ijstijd die woelde. Het was er bijna warm! Gelukkig was het nog niet zo warm dat hij versteende, trollen houden immers niet van warmte. Nee, zo warm was het gelukkig nog lang niet, maar toch. Hij vond het er heerlijk en ging er heen wanneer hij tijd had. Nu ook met zijn oudere broers.

Op een dag, viel er een warme gloed over de toendra. Er verscheen een mooie, goede fee. Zij háátte trollen, en deze verschrikkelijke wezens mochten niet op haar geliefde, betoverde toendra komen. Zij dacht dat de trollen hier niet zouden komen, omdat het hier te warm zou zijn. Ze had de toendra betoverd, zodat het ijs op haar toendra niet zou smelten. Pas na honderden jaren zou de betoverde toendra ontdooien en in een drassig veen moeras veranderen. 

Met haar betoverde priem stak ze alle trollen op de toendra neer, en roeide de rest van de grote trollenstam uit, er was heel veel bloed, en het was heel erg gruwelijk. Dat was haar zoete wraak, omdat een oude, gemene trol haar lieve zusjes had vermoord.

Zo roeide zij dus de hele stam uit, en werd een boze, lelijke, verrimpelde fee.

Vele, vele duizenden jaren later, werd zij gevonden tijdens een grote opgraving in het veen. Samen met de trollenstam... 

Fleur Koolhof

vrijdag 20 juni 2014

Verslag van week 25


Deze week hebben we de eerste uitvoering van de musical gehad, we speelden voor groep 1 & 2. Er gingen een paar dingen fout tijdens de uitvoering: er werd een klein beetje tekst vergeten en de liedjes gingen niet erg goed. Met dank aan Mariska (de moeder van Sam) is het toch gelukt om alle liedjes goed te leren.

Er is natuurlijk ook minder leuk nieuws: de laptop van Myron is kapot gevallen!
Degene die het heeft gedaan heeft niks gezegd, maar de school betaald de schade van de laptop, gelukkig!

Dat was de week eigenlijk alweer! Oja, volgende week gaan we op schoolkamp!
 
Dit verslag is geschreven door: Stefano en Sam

dinsdag 3 juni 2014

Hoe was het leven in de oorlog.

Overgaven van Nederland.
In juni 1940 viel Duitsland Nederland binnen, het duurde niet lang voordat Nederland zich over gaf. De rede dat Nederland zich over gaf was omdat Duitsland Rotterdam bombardeerde. Duitsland viel Nederland binnen omdat Hitler een haat had aan Joden, lesbisch, Homo`s, ook omdat hij een groot Duits rijk wou hebben. Sommige mensen in Nederland moesten werken maar andere hoefden niks te doen.


Verandering in het dagelijks leven.
Nederland kreeg het het zwaarst in de winter, 1944-1945. Ze hadden geen geld voor eten dus gingen heel veel mensen in Nederland dood van de honger. Er werd heel veel verboden en er moesten zelfs nieuwe postzegels gemaakt worden. En als geld kreeg je bonnen om eten te kopen.maar op die bonnen moest wel het product staan wat je wilt kopen. En alle Joden moesten een Jodenster dragen.
 
 
Jongeren in de bezettingstijd.
De jongeren in de oorlog moesten veel werken tenminste als ze geen Jood waren want anders moesten ze naar een concentratie kamp. Ze moesten in fabrieken werken, daar moesten ze wapens maken. Sommige moesten mee vechten in de oorlog maar niet met Nederland maar met Duitsland.


Daling van de levensstandaard.
Veel mensen gaan dood door de oorlog, niet alleen door de Duitsers maar ook door de honger. De grootste mensen doder zijn V1 en de V2. Ook de concentratiekampen waren voor sommige mensen dodelijk zoals Joden.  

  Van Sam w en Kay.


vrijdag 23 mei 2014

Redactie van Kay en Melanie.

We hebben scene 3+4 en 5+6 geoefend van de musical. Woensdag hebben we de tent indeling te horen gekregen. En we hebben ook nog over eten op kamp en natuurlijk de bonte avond gehad. Donderdag hebben we sportdag gehad. Wessel en Indigo zijn de snelste van de school geworden, het was super leuk. Hidde en Dyani zijn eerste geworden met de vierhonderd meter. Als u de foto's wilt zien ga dan naar de gewone site van de Tweemaster.

vrijdag 16 mei 2014

Musicals,Powerpoints,gym

We hebben deze week aan de musical gewerkt. En de geschiedenis toets gehad.
Er waren ook een paar kinderen die de begrijpend lezen toets hebben gehad.
Ook zoals je op het blog hebt kunnen lezen zijn er kinderen die hun powerpoint hebben voor bereid en er zijn kinderen die hem al hebben gehouden. Met gym hebben we de piepjes test gehad en ik kan u mededelen iedereen is geslaagd. 

 


vrijdag 9 mei 2014

week 19: thema afgerond

Deze week hebben wij het thema wereldoorlogen afgerond. We hebben allerlei dingen met het thema gedaan zoals:de onderzoeken, powerpoints, oorlogsverhaal geschreven en geschiedenis blok 5. Donderdag hebben we de onderzoeken afgemaakt. Alle onderzoeken staan op het blog. De onderzoeken gaan over: het verzet, d-day, Anne Frank, Joden, Adolf Hitler en de concentratiekampen. En vrijdag zijn er twee powerpoints gepresenteerd. Die gingen over d-day en het verzet. Elke vrijdag zijn er twee powerpoints over de wereldoorlogen.


Gemaakt door: Gilian en Isis

donderdag 8 mei 2014

Adolf Hitler: van jeugd tot dood

De jeugd van Adolf Hitler
Op 20 April 1889 is Adolf Hitler geboren. Zijn vader heette Alois Hitler en zijn moeder hete Klara Pölzl. Hitler is in werkelijkheid in Oostenrijk-Hongarije geboren. Vanaf jongs af aan heeft Hitler een hekel aan zijn vader, omdat hij vaak dronken thuis kwam en zijn vrouw mishandelden. Hitlers moeder had borstkanker, en daaraan is zij overleden. Hitler had heel veel verdriet en heeft een paar dagen op straat gezworven. Dat komt door zijn vader Alois Hitler want die hield nog meer van een bij dan van zijn kind.  Hitler mocht hem daarom niet en ging ergens anders wonen dan bij zijn vader.


Hoe kwam Adolf Hitler aan de macht?
Hitler had de verkiezingen gewonnen omdat hij zei: dat iedereen geld en werk kreeg daarmee kreeg hij heel veel stemmen.
Toen Adolf Hitler klein was wilde hij al vechten, toen Duitsland de eerste wereld oorlog verloor was hij teleurgesteld. Toen Hitler ouder was ging hij de politiek in hij had 1 partij genaamd NSDAP.Toen Hitler aan de macht kwam liet hij mensen werken in grote fabrieken om wapens en voertuigen te maken voor zijn leger. Ook al mocht Duitsland niet meer dan 100.000 man hebben in het leger. toch zorgde Hitler voor meer man in het leger en betere voertuigen.


De laatste dagen van Hitler in een bunker
Toen Hitler de oorlog bijna verloren had werd het hem te veel.  Hij vertrok snel en verstopte zich in een bunker om te schuilen voor alle ellende. Hitler was niet alleen in zijn bunker, zijn vrouw was meegegaan.Hitler schoot zichzelf in de mond. En daarna was er een soldaat die op bevel van Hitlers vrouw haar moest dood schieten, daarna schoot de soldaat zich zelf dood. Zijn lijf is  gevonden door twee Sovjet soldaten buiten een bunker.

De overgave van Duitsland
Op 7 mei 1945 toen Duitsland Polen wilden aanvallen,gaven de Duitse soldaten zich over. Duitsland wist dat ze het zonder Hitler zouden verliezen. Duitsland moest de overgave tekenen in dezelfde treinwagon van de eerste wereldoorlog. De grondstrijd kracht van Rusland valt het zwaar verdedigde Berlijn aan dat maar een paar kilometer van de bunker waar Hitler zich schuil houdt. vele soldaten wisten dat de oorlog verloren was en maakten zichzelf dood of gingen aan de drank.
De vlag van Hitlers partij    
De binnenkant van Hitlers bunker
Kevin & Liam
                   

D-day Omaha Beach




Veel mensen noemen het afschuwelijke slagveld in 1944 D-day, terwijl D-day officieel alleen de eerste dag is van Operatie Overlord. Het wordt vaak wel als de hele Operatie bedoeld. Er zijn vijf stranden: Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword Beach. Ons werkstuk gaat over Omaha Beach.  Hier vochten vooral Amerikanen en ging heel veel mis. Daarom vinden wij dit een goed onderwerp.


Plan
Een plan om aan te vallen was er wel, maar op de dag van de uitvoer van het plan was het weer zo slecht dat de hele aanval meteen werd afgelast. Hierdoor besloten de geallieerden zich terug te trekken. Er werd dan ook slecht weer voor de hele week voorspeld, behalve op 6 juni 1944. De levens van duizenden soldaten hingen dus af van een simpele weersvoorspelling. Het begon om circa. 06.35 uur. Eerst gingen er acht Amerikaanse compagnies op het strand af. Daarna kwam de rest van de Amerikanen. Ook waren er nog para's en amfibische tanks (de amfibische tanks zijn tanks die kunnen drijven). Later waren er ook nog grote marineschepen die de kwetsbare kleinere schepen langs de kust moesten beschermen. Ze wilden wel mee vechten, maar eerst mocht dat niet. Later gebeurd dat gelukkig wel met hun zware artillerie. Ook alle andere soldaten hadden veel wapens, maar hun grootste wapen was zeker hun oneindige dapperheid.

Verdediging Duitsers
Generaal Rommel
De Duitsers hadden de Atlantikwall. Door dit verdedigingswerk dachten de Duitsers dat de geallieerden op het zwakste punt zouden aanvallen. Maar de geallieerden deden dat juist niet en vielen aan op een punt waar minder verdediging was: Normandië!
De Duitsers hadden een hele goede generaal, genaamd Rommel. Hij kon zich zo goed in de tegenstander verplaatsen dat hij met minder manschappen nog wist te winnen. Hij zag het strand van Omaha Beach en zei meteen dat daar extra versterking moest komen. Hij had gelijk, want daar vielen de Amerikanen aan. Generaal Rommel had het strand heel goed verdedigd.

De eerste 200 meter van het strand lagen er stalen egels en staken. Na 250 meter zeewering en rijen prikkeldraad. Dan mijnenvelden. In totaal wel 17.000 mijnen. Na 300 meter komen duinen. In totaal wel 3700 obstakels. De soldaten hadden dus bijna geen dekking, terwijl zij constant werden beschoten. Met veel moeite wisten de Amerikanen bij het prikkeldraad te komen, maar daar konden ze niet goed doorheen. Generaal Dutch Cota was dan ook de redder. Hij was zonder twijfel de oudste soldaat met 51 jaar.

Alle missieleiders waren gesneuveld en Cota nam de leiding over. Hij had ook iets tegen het prikkeldraad bedacht. De Bangalore-torpedo. Dit was een torpedo die ze konden afschieten, gericht op het prikkeldraad, dat dan een enorm gat in het prikkeldraad schoot. Hierna konden Cota en zijn mannen verder, maar werden dan meteen gedood door de Duitsers. Ze hielden zich dus nog in de dekking achter het prikkeldraad. Het was aan Cota om zijn mannen voor de tweede keer weer moed in te spreken en dat deed hij ook. Ze gingen met zijn allen tegelijkertijd, Cota voorop, richting Duitsers en wonnen op hun deel.

Het strand was wel drie voetbalvelden groot, totaal 900 meter breed. De Duitsers hadden ook nog heel veel kanonnen en granaten. Als er een granaat ontploft komt er eerst een soort van drukgolf vrij. Als die door je heen gaat, gaan al je ingewanden door elkaar en ben je zonder het te merken, heel snel morsdood. De scherven die van een granaat afkomen zijn nog gevaarlijker. Als zij op je afkomen dan kunnen ze dwars door je lijf heengaan en de soldaat achter je nog raken. Ook hadden de Duitsers de nieuwste geweren. De MG 42. Deze konden met een snelheid van 3200 kilometer per uur en 25 kogels per seconde schieten. Als de Amerikanen uit hun boten komen en een MG 42 staat op de uitgang gericht kan hij iedereen achter elkaar doodschieten. Hierdoor gingen de soldaten iets doen wat zij juist niet mochten doen, over de rand springen. Ze mochten dit niet doen, omdat elke soldaat minimaal 50 kilo bepakking bij zich had. Dit moesten zij afdoen in het water, maar veel soldaten lukten dat niet en sneuvelden.
De Duitsers hadden nog vijf reusachtige 155 mm kanonnen op de hoge klif van Point du Hoc (deze rots bevindt zich tussen Omaha en Utah Beach), waarmee ze alle schepen in de straal van 25 kilometer konden raken. Hiervoor hadden de geallieerden een speciaal team, de Rangers. Met een geheim wapen, enterhaken die worden afgevuurd met mortieren. Hiermee konden ze de steile 50 meter kliffen beklimmen. Met de trainingen konden de enterhaken wel 50 meter hoog komen. Doordat de touwen drie uur in een boot had gelegen, waar wel eens wat water overheen kwam, waren de touwen helemaal doorweekt en konden ze niet ver komen. Uiteindelijk is het het team wel gelukt om bij de kanonnen te komen met touwladders, maar het enigste wat zij daar aantroffen waren een paar palen met een net. De Duitsers verwachtten het al en zorgde ervoor dat het de geallieerden nooit zou lukken om bij die kanonnen te komen.


Landingen
De soldaten van ongeveer 22 jaar, dachten dat als je maag goed vol zit dat je dan beter kan vechten, dus hebben ze van te voren een feestmaal georganiseerd. Alleen toen zij met de bootjes de ruige zee opgingen werden veel soldaten erg zeeziek en ging zo’n 60% van hun gevechtssterkte verloren.

Er vonden veel landingen plaats, twee landingen van parachutisten en ook nog één landing van bommen wat je eigenlijk al geen landing meer kan noemen. Deze 'landing' kon ook misgaan, doordat de bommen op hun eigen soldaten konden neerkomen, dus wachten de bommenwerpers minimaal nog even vijf seconden, maar vijf seconden kan al honderden meters verschil maken. De Amerikanen hadden allemaal poppen van circa. een meter. Deze poppen waren gevuld met explosieven en als zij de grond raakte explodeerde zij. De geallieerden deden net alsof dit de echte para's waren. Na een tijdje kwamen de Duitsers er achter, dat het bommen waren en moesten daar extra manschappen inzetten om de bommen uit de lucht te schieten, die ze eigenlijk al ergens anders voor nodig hadden. Zo konden de echte 17.000 parachutisten veiliger landen en hadden ze weer extra troepen. Alleen kwamen ze in het onder water gezette land terecht en door de zware bepakking zonken ze snel. Hier merkte je het verschil van het pak tussen de Amerikanen en de Britten. De Britten hadden en heel handig kliksysteem en waren binnen vijf seconden al uit hun loodzware pak en konden dus sneller boven komen en verdronken bijna niet. De Amerikanen daarentegen hadden drie gespen die ze los moesten maken om vrij te komen van hun pak en voordat dat gebeurd is zijn de meeste Amerikanen al verdronken. Zij waren dus na vijf seconden nog aan het worstelen. Gelukkig konden de amfibische tank wel makkelijker aan wal komen door deze afleidingsmanoeuvre. Maar zij waren nooit getest met twee meter hoge golven en helaas was het met op het Omaha Beach zo ver. In het eerste uur was er al ⅓ van alle manschappen gesneuveld.


Bijna alles leek wel mis te gaan:
• Duizenden Amerikanen gingen dood door de Duitse bommen en kogels.
• Zeeziekte had hen voor de slag verzwakt.
• Soldaten verdronken door hun gewicht van de bepakking.
• Amfibische tanks zinken door de ruige zee.
• Parachute harnassen die de soldaten niet op tijd open kregen.

Oftewel de soldaten die terug vochten waren vrijwel kansloos. Maar het Franse verzet vocht ook mee. Zij konden moeilijk berichten door geven, door de Duitsers die hun in de gaten hielden. Dus hebben de Franse het heel slim aangepakt. Zij hebben slim berichten doorgegeven via postduiven, maar ook door een brief in een schilderij te doen van een schilder die ook in het verzet zat. Zo heeft het Franse verzet alle communicatie tussen de Duitsers verbroken, door telefoonlijnen door te knippen enzovoorts. Ook heeft het verzet treinrails opgeblazen. Na een tijdje kwamen de Duitsers er achter en hebben de postduiven uit de lucht geschoten, verzetsstrijders vermoord. Gelukkig was al het werk van de Franse toen al gedaan!


Vervolg
Omaha Beach was één van de stranden langs de kust van Normanië. Het vervolg hiervan, zijn dus minstens twee andere stranden. Na D-day wilden de geallieerden Nederland bevrijden. Deze operatie heten Market Garden. Op 17 september 1944 was het zo ver, de slag om Arnhem! Deze operatie bedacht Montgomery om 'D-day' te helpen. De operatie heeft zijn naam te danken aan de mislukking bij Arnhem. Dit gebeurde door de landtroepen in samenwerking met de luchttroepen. De parachutisten kwamen op tijd, maar de landtroepen niet en de versterking van extra parachutisten kwamen ook te laat. Ook de apparatuur van de gelanden parachutisten deed het niet meer en de extra wapen werden in de handen van de Duitsers gedropt.
Oftewel ook hier ging niet alles goed. De bevrijding van Noord-Nederland kwam pas in 1944, 5 mei 1944.


 Dit onderzoek is geschreven door Stefano en Timo

The rise of Hitler



Hitlers jeugd
Hitler was een teruggetrokken jongen met een moeilijke jeugd.
Zijn moeder Klara Pölzl was streng gelovig daarom moest hij misdienaar zijn.  Hitler had een goede band met zijn moeder. Zij was 23 jaar jonger dan zijn vader Alios Hitler. zijn moeder overleed op 47 jarige leeftijd aan borstkanker Hitler was toen 18 jaar oud. zijn vader was een autoritaire man en ging nadat hij had gewerkt naar de bijenkorf en de bar. Hitler was erg boos en had daarom veel conflicten. Toen zijn vader overleed was hij erg opgelucht. Hitler was een erg teruggetrokken persoon zoals ik al zij. hij had enkele vrienden hij zij ook dat Honden zijn enige vrienden waren. Op de hoge school was Hitler niet gemotiveerd om hardt te leren. na de dood van moeder verhuisde Hitler naar Wenen om als doel kunstschilderaar te worden. maar dat plan mislukte en sloeg niet voor het examen. Hij probeerde ook nog architectuur dat mislukte ook. Hitler was erg boos en stond op straat hij schilderde anzichtkaarten en verkocht ze. later zal Hitler zijn eigen museum krijgen het führer museum de kunst die hij geroofd had van de joden in de tweede wereld oorlog. In 1913 emigreerde Hitler
naar münchen en ontsnapte aan de militaire dienst in Oostenrijk . Terwijl hij in het Duitse leger vrijwillig dienst nam en vocht in de slag om Ieper in Noord Frankrijk


  Hitler WO1
Hitler diende vrijwillig in het Bijerse leger hij raakte tijdelijk blind door de blootstelling aan mosterdgas. Ook had hij steekwoorden daarom zit zijn haar altijd naar rechts om het verbergen.

Adolf Hitler diende als soldaat in de eerste wereldoorlog. hij was boodschappen jongen. Hij moest aan iedereen door geven als bijv. de koers was veranderd.
Maar helaas werd hij in 1918 geraakt door een mosterdgas aanval. De bijwerkingen van
mosterdgas maakte hem tijdelijk blind hij moest opgenomen worden in het Veldhospitaal. meteen toen hij weer kon zien wou hij meteen weer het Slagveld
op. het Vrijwillige leger



Staatsgreep

Hitler werd machtig herkend. en was op zijn politieks slim. Hij was goed in het duidelijk maken en zorgde er voor dat mensen hem gingen geloven. Hitler maakte een leger terwijl niemand dat wist dat maakt hem zo gevaarlijk en hij haat joden. Hij wou de joden dood maken en Europa veroveren en de joden naar de zogenaamde werk kampen maar er werd een tijdje gewerkt en daarna werden ze vermoord door de Duitsers. Hij kwam niet makkelijk aan de macht hij is in de gevangenis gegooid. En daar heeft hij het boek Mein Kampf geschreven en dat boek is tegenwoordig illegaal en in Oostenrijk kan je het gewoon kopen en Hitler is in Oostenrijk geboren. En zijn partij heet NSDAP Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij.

donderdag 24 april 2014

Verzet Wessel en Sam

Inleiding


Het verzet streed tegen de Duitsers. De verzetstrijders saboteerden van alles en kwamen voor hun land op. Ze vonden het belangenrijk dat er zo min mogelijk mensen honger leden, dus daar deden ze wat aan.

Waarom zaten sommige mensen in het verzet?


Als je in het verzet zat was je een verzetslid. Ze kwamen op voor hun landgenoten. Dat deden ze, omdat ze er wilden voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen honger leden. Ook lieten ze mensen onderduiken. De meeste onderduikers waren Joods. Vele onderduikers schuilden onder het hooi of andere plekken bij een boer. Sommige verzetsleden werden opgepakt, omdat ze iemand lieten onderduiken. Dus dat was allemaal op eigen risico.

Wie vormden het verzet?


Minstens vijfentwintigduizend mannen en vrouwen vormden het verzet in Nederland, waarvan tweeënnegentig procent mannelijk was. Waaruit blijkt dat dus acht procent een vrouw was. Iets meer dan de helft was gehuwd. Drieënzestig procent van de verzetslui is in Kortrijk geboren. Eén van de bekendste verzetsdames is Hannie Schaft.
 
 
Wat deed het verzet?
(De mening van het verzet is duidelijk! Mannen moeten zich niet melden voor werk in Duitsland. Ze moeten onderduiken.)Het verzet voerde allerlei daden uit.  Sommige mensen hadden een vervalst paspoort, omdat ze misschien Joods waren, ze in het verzet zaten of onderdoken. Als je in verzet zat dan luisterde je naar de illegale radio of vervalste voedselbonnen,maar dat niet alleen. Ook verspreidden ze krantjes, vermoorden Duitse soldaten, overvielen voedselbanken voor de onderduikers en vervalsten paspoorten. De ene was weer goed in documenten vervalsen en de ander was weer goed in voedselbanken overvallen. Zo had iedereen in het verzet zijn eigen specialiteiten. Als ze krantjes aan het drukken was of voedselbonnen aan het vervalsen was dan zaten ze meestal in een kleine veborgen ruimte waar de moffen ze meestal niet kunnen vinden.



Hannie Schaft


Het leven van Hannie Schaft begon op 16 september 1920. In 1932 gaat zij naar de HBS. In 1938 gaat ze studeren en in 1939 begint de tweede wereldoorlog. In 1940 valt Duitsland Nederland binnen. In 1941 is de Februaristaking dat is een staking tegen de Duitsers voor het oppakken van de Joden. In 1942 steelt Hannie een aantal persoonsbewijzen. In 1943 maakte ze kennis met Truus en Freddie. Nog in het zelfde jaar doorstaat ze de vuurproef. Dat houdt in dat ze een vuurwapen kan gebruiken. Op 8 juni 1944 pleegde ze een aanslag samen met Jan Bonekamp op de NSB'er en banketbakker Piet Faber. Hierbij raakte hij dodelijk gewond, waardoor Hannie Schaft onderdook. Op 5 september 1944 mislukte de aanslag van Hannie Schaft en Jan Heusdens op politie agent Willemsen. Hannie Schaft leerde vloeiend Duits spreken en werd een soort van vriend met de Duitsers. Hierdoor werd ze door sommige verzetslieden beschouwd als een verraadster. Maar dat deed ze omdat ze minder snel verdacht zou worden. In 1945 werd Hannie aangehouden door de Duitsers en niet lang daarna werd ze op 17 april doodgeschoten. En nog steeds in hetzelfde jaartal geven de Duitsers zich over. Op 27 november vlak na de oorlog werd Hannie herbegraven. Op 3 mei 1982 werd er een standbeeld onthuld van Hannie Schaft. Eigenlijk heette Hannie Jannetje Johanna Hannie Schaft, maar ze werd ook wel Jo genoemd.