Pagina's

dinsdag 28 mei 2013

Verzet en Anne Frank


Verzet
Feitjes over het verzet
* In het verzet waren meer mannen dan vrouwen.
* De meesten verzetsleden waren getrouwd.
* De meesten waren een student.
* In 1944 sloten de meeste mensen zich bij het verzet aan.
* De meesten hebben de oorlog overleefd. 
* De verzetsleden waren bijna allemaal bewapend.

Wat deed het verzet
Het kleine verzet voerde verschillende acties uit zoals: paspoorten vervalsen of bonnen stelen. Maar dat was niet zonder gevaar. Als je opgepakt werd, kon je gevangen genomen worden. Toch zaten, zover bekend, zo ongeveer 125 mensen in het kleine verzet.
Er was ook groot verzet zoals: NSB’ers vermoorden,  paspoorten vervalsen, bonnen stelen, illegale pers, stakingen of mensen laten onderduiken. Daar zaten zo’n, zover bekend, 35 leden bij. Dat is heel weinig, maar onderzoekers zeggen dat er een veel meer groot-verzetsleden waren.  
                                                                                         
Bekende verzetshelden
Er zijn eigenlijk weinig verzetshelden bekend. Toch weten we er een paar zoals: Süskind en Miep Gies Annie Schaft ook bekend als het meisje met de rode haren.
Hannie Schaft hielp Joodse dat deed ze doormiddel van voedselbonnen te stelen en die dan uit te delen aan Joodse mensen. Helaas is ze vermoord net voor het einde van de oorlog door Maarten kuiper. Zij zaten allemaal in het grote verzet. Over Süskind is zelfs een film gemaakt.


Anne Frank
Anne Frank was een joods meisje. Ze werd geboren in Frankfurt op 12 juni 1929. Dit meisje groeide daar op tot haar 4de . Adolf Hitler kwam in Duitsland aan de macht, dus verhuisde zij en haar familie naar  de Prinsengracht in Amsterdam om daar onder te duiken. Haar familie bestond uit: Otto, Edith, Margot en Anne Frank zelf. Op haar 13 de   verjaardag kreeg zij een dagboek. Twee dagen later begon zij er in te schrijven. Haar eerste woorden die ze er in schreef waren: 'ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog nooit aan iemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor mij zal zijn'. Haar mooie dagboek is nu over de hele wereld te lezen. Er is zelfs een school en een museum naar haar vernoemd. Op haar 15de  werden zij en haar familie ontdekt door de Duitsers en naar concentratiekampen gestuurd. Anne werd naar kamp Bergen-Belsen gestuurd. Daar overleed zij aan een ziekte genaamd vlektyfus.


vrijdag 17 mei 2013

verslag week: 20

Deze week begon de entreetoets en het verkeersexamen voor groep 7, het dansen voor groep 7/8 en de musical voor groep 8. Groep 7 heeft deze week 6 entreetoetsen gemaakt. Volgende week nog 10 toetsen en dan zit het er weer op voor ze. Vrijdag zijn we verder gegaan met het maken van de documentaires.



Gedicht Melanie en Mijke


1,2,3,4 Hitler was hier.
5,6,7,8 Hij had hier naar gesmacht.
9,10 Hitler had zijn land nu wel gezien.
Nederland was bevrijd.
Hitler wou een nieuwe tijd.
Hitler schoot naar zijn vrouw,
omdat hij haar doodde wou.
Kinderachtig genoeg,
was Hitler voor zijn ploeg.
Hitler's leger viel Rusland aan,
maar tot zijn verbazing moest het gaan.
Hitler heeft verloren in zijn eigen strijd.
Hitler was zijn hele leven kwijt. 


dinsdag 14 mei 2013

Onderduiken



Onderduiken
Mensen die schuilen voor de vijand werden onderduikers genoemd. Maar in 1933 won Hitler de verkiezingen. Toen hij helemaal de macht had, vond hij dat de joden moesten vermoord worden. De Joden moesten van Hitler en gele ster met groot ‘Jood’op hun borst dragen. Daardoor konden de Duitse soldaten de joden gemakkelijker herkennen. De Joden moesten onderduiken, want anders werden ze opgepakt en naar de gevangenis of naar een concentratiekamp gebracht. Maar de Joden hadden voedsel nodig. Daarom werden er voedselbonnen gestolen en vervalst door het verzet. Maar al snel werd het onderduiken ontdekt door de Duitsers en begonnen ze Razzia’s in te voeren. Een razzia is een doorzoekingtocht door Duitse soldaten om als doel Joden op te pakken.
Er werden veel dagboeken na de oorlog gevonden. Een dagboek van een bekend Jood meisje was het dagboek van Anne Frank. Anne was een joods meisje uit Duitsland  dat vanwege de oorlog naar Nederland is gevlucht en haar ouders dachten dat het daar veiliger zou zijn maar toen vielen de Duitsers in 1940 Nederland binnen.
Wie waren de onderduikers
Je had verschillende onderduikers zoals: de Joden, de homoseksuelen, de zigeuners en de gehandicapten. Vooral Joden werden gezocht vanwege de vele theorieën van jodenhaat van Hitler. Maar het is nog steeds niet bekend welke theorie echt waar is.
Joden
Joden moesten een Jodenster dragen, omdat ze dan makkelijker op te pakken zijn. De Jodenster is geel en er staat in het midden dikgedrukt “Jood”.

Anne Frank
Anne frank groeide op in het stadje Frankfurt in Duitsland. In 1932 kwam Adolf Hitler aan de macht die voornamelijk joden, homo seksuele,zigeuners en gehandicapte haten. Dat is niet het enige probleem,ze hadden een schulden van de eerste wereldoorlog, daardoor wouden ze Frankrijk terug pakken. Frankrijk was niet het enigste land wat ze wouden veroveren, want ze wouden ook Nederland en polen veroveren enzovoort. De vader van Anne frank had in 1933 in Amsterdam een huis gekocht en voordat ze het wisten zaten ze daar ,maar toen vielen de Duitsers binnen in Nederland en moest Anne frank met haar familie en de familie van pels in het achterhuis schuilen die achter de kast zat, omdat ze joods waren. De werknemer van Otto frank bracht hun te eten zonder dat iemand het merkten. In 1944 werd de familie  van Anne frank en familie van pels gevonden en vervoerd. ze hielden het vol ,maar alleen Anne frank was  een paar dagen voor de bevrijding gestorven aan de ziekte tiefes en vond werknemer Miep  Gies in het achterhuis het dagboek van Anne frank. Later werd het dagboek van Anne frank een beroemd boek.
Belangrijke onderduikplekken
De meeste onderduik plekken waren  in de Noordoostpolder ook wel: Nederlands onderduik paleis genoemd. Een goeie onderduikplek is bij de schilder want het is daar heel rommelig. Sommige mensen denken dat bij de slager goeie onderduikplekken hebt, maar dat is niet zo, want daar komen heel veel mensen voor hun voedsel. Nog een goede onderduik plek is onder de vloer. Je kan ook in een lege put, maar dan is er een grote kans dat men je tijdens een razzia  vindt. De beste onderduik plek is bij een boerderij dat is een lekker groot en er zijn veel plekken waar je kan onderduiken, maar daar hangt wel iets tegen over. Je moet wel helpen op het platten land. Net als bij Anne Frank zijn de meeste mensen gewoon verraden. Ze kunnen ook voor de deur van de onderduik plek een kast zetten. Wat ze ook bij de onderduikplek van Anne Frank deden. Zo als je hier kunt zien hebben ze een kleine kast voor de onderdrukplekken gemaakt.

Wat zijn de straffen voor onderduikers
Veel Joden, Homoseksuelen, Zigeuners en Gehandicapte werden opgepakt of meteen neergeschoten, omdat zij anders waren dan de rest vond Hitler. Zij werden met treinen naar concentratiekampen gebracht en daar moesten ze werken tot ze eindelijk eens een douche mochten nemen. Iedereen moest zich uitkleden en toen ze aan de kraan draaide kwam er niets uit. Ze hoorde de deur op slot gaan en daarna hoorde ze boven zich een luik open gaan en zagen alleen maar gas naar beneden komen. Ze werden allemaal vergast. Daarna werden alle doden lichamen in grote ovens verbrand .                          
Wat zijn de straffen voor onderduikers
Veel Joden, Homoseksuelen, Zigeuners en Gehandicapte werden opgepakt of meteen neergeschoten, omdat zij anders waren dan de rest vond Hitler. Zij werden met treinen naar concentratiekampen gebracht en daar moesten ze werken tot ze eindelijk eens een douche mochten nemen. Iedereen moest zich uitkleden en toen ze aan de kraan draaide kwam er niets uit. Ze hoorde de deur op slot gaan en daarna hoorde ze boven zich een luik open gaan en zagen alleen maar gas naar beneden komen. Ze werden allemaal vergast. Daarna werden alle doden lichamen in grote ovens verbrand .                          
Ontsnapping
Als er iemand probeerde te ontsnappen werd hij meteen neergeschoten en als een wachter dacht dat iemand ging ontsnappen werd hij ook meteen neergeschoten. En dan bleek meestal het geval te zijn dat (meestal een Jood) die bedoeling niet had.
Hoe laat?
Van 8 uur s ‘ochtends tot 10 uur s ‘avonds mochten de mensen in Nederland buiten komen. Na tienen mocht dat niet meer. Als je dat wel deed werd je opgepakt of neergeschoten. Het verzet ging juist na tienen vergaderen, want dan kunnen de meeste mensen hen niet goed zien en de Duitsers hen dus ook niet gemakkelijk oppakken. Maar dan moesten ze wel erg voorzichtig zijn. Er is ook vaak voorgekomen dat verzetsleden niet voorzichtig genoeg waren en dus opgepakt werden.


Oorlog Nederlands-Indië

Over Indonesië
Indonesië is een archipel, dat is een groep eilanden die samen een land vormen. Indonesië heeft ongeveer 17.000 eilanden.  Indonesië was vroeger een kolonie van Nederland en heette toen Nederlands-Indië, maar na de oorlog werd Indonesië een officiële republiek. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Indonesië is ongeveer 2.000.000km²  groot en heeft ongeveer 250.000.000 inwoners.  Daarvan is 86% Islamitisch, 10% Christelijk, 3% Hindoeïstisch en 1% Boeddhistisch. Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is bijna altijd hetzelfde. Deze ligt gemiddeld rond de 30 graden Celsius.
Japan
Japan ligt in het werelddeel Azië. De hoofdstad van Japan is Tokio. Daar wonen ongeveer 30.000.000 mensen. In het hele land wonen ongeveer 130.000.000 mensen. Tokio is ongeveer 380.000km² groot. In het hele land valt per jaar ongeveer 1000 tot 2000 milliliter regen. De gemiddelde temperatuur in Japan is 20 graden tot 40 graden op een afstand van ongeveer 3200 km. Het klimaat van Japan is regenachtig.
De Japanse bezetting
Op 7 december 1941 viel Japan Pearl Harbor binnen. Pearl Harbor is een van de Amerikaanse marine basissen. De aanval van de Japanse troepen was het begin van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Nederlands-Indië capituleert op 8 maart 1942. Tot 1949 was Indonesië een kolonie van Nederland. Er stierven in de Tweede Wereldoorlog in Indonesië tienduizenden mensen.
Indonesië bevrijd
Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over, nadat de V.S. twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (2 grote steden in Japan)  had gegooid. Na de oorlog was Nederlands-Indië verleden tijd, want Nederlands-Indië werd onafhankelijk. Er zijn 500 Japanners en 2000 Indonesiërs in heftige gevechten gestorven. Er waren ook 1038 verdachten, waarvan 236 de doodstraf kregen.
Van: Roy, Dylan, Doenya en Danique.

maandag 13 mei 2013

Anne Frank


Wij houden ons onderzoek over Anne Frank, omdat wij het een leuk en interessant onderwerp vinden en wij hebben er veel over geleerd.

Jodenvervolging


Deze ster droegen Joden op hun jas.

De Jodenvervolging ging over mensen die Joods gelovig waren. Ook Anne Frank kreeg hiermee te maken. Anne Frank woonde in Duitsland en verhuisde naar Amsterdam (Nederland), omdat Hitler de macht kreeg in Duitsland. Hij was tegen Joden, homoseksuelen, zigeuners en geestelijk gehandicapten. Hij wilde vooral alle Joden dood hebben, omdat de Joden volgens Hitler schuldig waren wegens het verlies van de Eerste Wereldoorlog. Om te kunnen zien of mensen Joods waren, moesten alle Joden een Jodenster dragen. Dit was een gele ster met daarop ‘Jood’. Veel joden werden naar concentratie of vernietigingskampen gebracht, bijvoorbeeld naar Auschwitz (Polen). In Nederland zijn er ongeveer honderdduizend Joden om het leven gebracht, maar als je het over heel Europa hebt, was het een nog veel groter aantal: namelijk zes miljoen! Dit gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel Joden wilden natuurlijk onderduiken, maar veel Joden werden toch verraden.


Familie

Annelies Marie (Anne) Frank is geboren op 12 Juni 1929 en leefde met haar vader, moeder en haar grotere zus. Haar familie was Joods en ze waren ondergedoken in het achterhuis. 4 augustus 1944 is de familie Frank verraden en opgepakt. Ze werden via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Helaas overleefden Anne haar moeder en haar zus het niet. Ze overleden in Bergen-Belsen.


Het dagboek

Anne Frank, haar familie en 4 andere Joden waren ondergedoken in het Achterhuis. Anne Frank was vaak verdrietig, omdat ze vrijheid wilden. In die tijd heeft ze het zeer bekende dagboek geschreven, Kitty. Ze noemde haar dagboek zo, omdat haar vriendin Kitty heette. Na 2 jaar is de familie Frank opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Anne Frank was verplaats naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Miep Gies heeft die tijd haar dagboek bewaard. In 1947 heeft Anne Frank haar vader het dagboek laten publiceren onder de naam ‘Het Achterhuis’.
 
Dit onderzoek is gemaakt door Esmee, Tyrell, Stefano en Isis.

Het verzet

Inleiding:

Truus Menger-Oversteegen
Het verzet begon met kleine dingen zoals: bonkaarten stelen, persoonsbewijzen vervalsen. Al snel begonnen ze met grotere acties zoals: protesteren, illegale kranten, in radio’s handelen en naar Radio Oranje luisteren. Adolf Hitler, een bekende naam voor vele mensen, begon met het veroveren van Polen vervolgens Denemarken, Noorwegen, België, Nederland.  
Feitjes:
De verzetters hielpen de onderduikers. Ze haalden illegale kranten, voedsel en kleding voor hen. Truus Menger, verzetsstrijdster, vertelde na de oorlog vaak op scholen over hoe de oorlog voor haar voelde, en hoe zij het zelf beleefde. Truus heeft haar oudste dochter naar Hannie Schaft, haar vriendin, genoemd.

Truus Menger-Oversteegen:
Truus Menger-Oversteegen is geboren op 29 Augustus 1923. Ze is op dit moment 90 jaar oud. Truus is een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Samen met haar zus Freddie Overstegen en Hannie Schaft zat ze in het verzet van de Tweede Wereldoorlog, het raad van verzet (RVV) . Ze zorgden samen met hen voor de onderduikers. Toen Hannie Schaft opgepakt werd probeerde Truus haar te bevrijden. Dit deed zij door een verplegersuniform aan te trekken en te zeggen dat ze Hannie nodig had voor een medisch onderzoek.                                                


Bekende verzetsstrijders:

Dit is een tekst over de bekende verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Er staat vooral veel in over Hannie Schaft.

Hermine (Miep) Gies Santrouschitz:Hermine (Miep) Gies Santrouschitz is geboren op 15 Februari 1909, in Hoorn. Op 11 jarige leeftijd is zij geadopteerd door de familie Nieuweberg uit Leiden, en verhuisde later naar Amsterdam. Miep is een verzetsstrijdster die in de Tweede Wereldoorlog werkte voor Anne Frank. Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 richtte Miep samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl en Jan Gies een groep van verzestrijders die de Joden hielpen de oorlog door te brengen. Zij zorgden samen voor de Joodse onderduikers uit het   Achterhuis.
 
Jannetje Johanna (Hannie) Schaft:
Jannetje Johanna (Hannie) Schaft, is geboren op 16 September 1920 in Haarlem en is één van de bekendste verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog. “Het meisje met de roden haren” ook wel genoemd. Hannie zat net zoals Truus in het RVV (Raad van het verzet.) Ze heeft Pieter Faber gedood, een NSB’er uit Zaandam. Ze zorgde onder anderen voor onderduikers en Joodse mensen. Ze stal bijvoorbeeld voedsel, kleding en illegale krantjes voor deze mensen.


Wat deed het verzet:Het verzet is een genootschap tegen de Duitsers. Het verzet deed aan illegale handel zoals: illegale kranten verspreiden, radio’s weg geven en bonkaarten vervalsen. Ze steelden ook dingen zoals: bonkaarten, kranten, eten en radio’s. Veel verzetters luisterde ook naar Radio Oranje en vertelde het bericht door, de Duitsers mochten daar niks van weten. Het verzet vervalste ook dingen zoals: bonkaarten, persoonsbewijs enz.. Sommige verzetters hadden ook onderduikers in huis, wat natuurlijk heel gevaarlijk was.

Door: Lisa, Jorrit, Lilia en lucas.

De Tweede Wereldoorlog in de Pacific

Inhoud:
*Japan
*Begin oorlog
*Pearl Harbor
*Einde oorlog

Japan
Japan is een land in het oosten van het continent Azië. Het land is omringd door water en het bestaat uit 377 835 km2 land.


Begin oorlog
 Japan wilde meer land. Keizer Hirohito zag zijn kans. Japan wilt eerst Azië veroveren. Het lukt ze, maar ze willen nog meer land. In 1941 heeft Japan een aanval op Pearl Harbor gepland. Deze aanslag kostte veel mensen het leven.

Pearl Harbor
Pearl Harbor is een havenstad op eiland Oahu dat een onderdeel is van Hawaï. Op 7 december 1941 ziet Japan de zwakke plek van de V.S. (Verenigde Staten) en bombarderen ze Pearl Harbor. Veel schepen zijn beschadigd of gezonken. Hierdoor verklaren ze elkaar de oorlog. Daardoor zijn er in Japan circa 250.000 mensen omgekomen.

Einde oorlog
Om een einde aan de oorlog te maken in het oosten, bombardeerden de V.S. de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met twee atoombommen. Japan kon niks anders meer dan zich overgeven en daarna capituleerden ze. De Amerikanen hebben het gehaald. Ze hebben Indonesië bevrijd van de Japanners. Nu is het voorbij……… of toch niet.Het gevolg van de Tweede Wereldoorlog was de opstand van de Indonesiërs. Ze wilden onafhankelijk van Nederland worden en dat lukte ze. Nederland verklaarde Indonesië onafhankelijk in 1963. Vervolgens scheurde de Indonesiërs de onderkant van de Nederlandse vlag af. Nu waren ze van alle bezettingen af.