Pagina's

maandag 13 mei 2013

Anne Frank


Wij houden ons onderzoek over Anne Frank, omdat wij het een leuk en interessant onderwerp vinden en wij hebben er veel over geleerd.

Jodenvervolging


Deze ster droegen Joden op hun jas.

De Jodenvervolging ging over mensen die Joods gelovig waren. Ook Anne Frank kreeg hiermee te maken. Anne Frank woonde in Duitsland en verhuisde naar Amsterdam (Nederland), omdat Hitler de macht kreeg in Duitsland. Hij was tegen Joden, homoseksuelen, zigeuners en geestelijk gehandicapten. Hij wilde vooral alle Joden dood hebben, omdat de Joden volgens Hitler schuldig waren wegens het verlies van de Eerste Wereldoorlog. Om te kunnen zien of mensen Joods waren, moesten alle Joden een Jodenster dragen. Dit was een gele ster met daarop ‘Jood’. Veel joden werden naar concentratie of vernietigingskampen gebracht, bijvoorbeeld naar Auschwitz (Polen). In Nederland zijn er ongeveer honderdduizend Joden om het leven gebracht, maar als je het over heel Europa hebt, was het een nog veel groter aantal: namelijk zes miljoen! Dit gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel Joden wilden natuurlijk onderduiken, maar veel Joden werden toch verraden.


Familie

Annelies Marie (Anne) Frank is geboren op 12 Juni 1929 en leefde met haar vader, moeder en haar grotere zus. Haar familie was Joods en ze waren ondergedoken in het achterhuis. 4 augustus 1944 is de familie Frank verraden en opgepakt. Ze werden via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Helaas overleefden Anne haar moeder en haar zus het niet. Ze overleden in Bergen-Belsen.


Het dagboek

Anne Frank, haar familie en 4 andere Joden waren ondergedoken in het Achterhuis. Anne Frank was vaak verdrietig, omdat ze vrijheid wilden. In die tijd heeft ze het zeer bekende dagboek geschreven, Kitty. Ze noemde haar dagboek zo, omdat haar vriendin Kitty heette. Na 2 jaar is de familie Frank opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Anne Frank was verplaats naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Miep Gies heeft die tijd haar dagboek bewaard. In 1947 heeft Anne Frank haar vader het dagboek laten publiceren onder de naam ‘Het Achterhuis’.
 
Dit onderzoek is gemaakt door Esmee, Tyrell, Stefano en Isis.

Geen opmerkingen: