Pagina's

dinsdag 28 mei 2013

Verzet en Anne Frank


Verzet
Feitjes over het verzet
* In het verzet waren meer mannen dan vrouwen.
* De meesten verzetsleden waren getrouwd.
* De meesten waren een student.
* In 1944 sloten de meeste mensen zich bij het verzet aan.
* De meesten hebben de oorlog overleefd. 
* De verzetsleden waren bijna allemaal bewapend.

Wat deed het verzet
Het kleine verzet voerde verschillende acties uit zoals: paspoorten vervalsen of bonnen stelen. Maar dat was niet zonder gevaar. Als je opgepakt werd, kon je gevangen genomen worden. Toch zaten, zover bekend, zo ongeveer 125 mensen in het kleine verzet.
Er was ook groot verzet zoals: NSB’ers vermoorden,  paspoorten vervalsen, bonnen stelen, illegale pers, stakingen of mensen laten onderduiken. Daar zaten zo’n, zover bekend, 35 leden bij. Dat is heel weinig, maar onderzoekers zeggen dat er een veel meer groot-verzetsleden waren.  
                                                                                         
Bekende verzetshelden
Er zijn eigenlijk weinig verzetshelden bekend. Toch weten we er een paar zoals: Süskind en Miep Gies Annie Schaft ook bekend als het meisje met de rode haren.
Hannie Schaft hielp Joodse dat deed ze doormiddel van voedselbonnen te stelen en die dan uit te delen aan Joodse mensen. Helaas is ze vermoord net voor het einde van de oorlog door Maarten kuiper. Zij zaten allemaal in het grote verzet. Over Süskind is zelfs een film gemaakt.


Anne Frank
Anne Frank was een joods meisje. Ze werd geboren in Frankfurt op 12 juni 1929. Dit meisje groeide daar op tot haar 4de . Adolf Hitler kwam in Duitsland aan de macht, dus verhuisde zij en haar familie naar  de Prinsengracht in Amsterdam om daar onder te duiken. Haar familie bestond uit: Otto, Edith, Margot en Anne Frank zelf. Op haar 13 de   verjaardag kreeg zij een dagboek. Twee dagen later begon zij er in te schrijven. Haar eerste woorden die ze er in schreef waren: 'ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog nooit aan iemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor mij zal zijn'. Haar mooie dagboek is nu over de hele wereld te lezen. Er is zelfs een school en een museum naar haar vernoemd. Op haar 15de  werden zij en haar familie ontdekt door de Duitsers en naar concentratiekampen gestuurd. Anne werd naar kamp Bergen-Belsen gestuurd. Daar overleed zij aan een ziekte genaamd vlektyfus.


Geen opmerkingen: