Pagina's

maandag 13 mei 2013

Joden en het verzet

Familie Frank
De beroemde familie Frank.
De familie Frank bestaat uit: vader Otto, moeder Edith, zus Margot en natuurlijk Anne. Zoals veel mensen weten, hield Anne een dagboek bij. Dit noemde ze Kitty. Ze hield het  vanaf 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 bij. Anne overleed in maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. In 1947 verscheen er een eerste versie van haar dagboek, dat door haar vader is samengesteld. Otto Frank overleefde de oorlog en is overleden in 1980.

Jodenster
 
De Jodenster is geel en zoals de naam al zegt stervormig. Op deze ster staat, met zwarte letters, Jude. Je moest hem zichtbaar opspelden op de linkerborst. Elke Jood, boven de 6 jaar, moest er één dragen.

Dit is een jodenster.


Jodenvervolging
Vlak na de bezetting begon de Jodenvervolging. Dit speelde zich af van 1940 tot 1945. Joden werden ontslagen, moesten in een aparte straat wonen en er werden bordjes opgehangen met “Voor Joden verboden” erop. Ook kregen ze allemaal een Jodenster.

Kampen
Joden werden opgepakt en naar kampen, zoals kamp Westerbork, gebracht.  Dit kamp is niet door de Duitsers maar door de Nederlanders gebouwd om de Joden te laten onderduiken. Kamp Amersfoort was er ook een. Deze werd in gebruik genomen op 18 augustus 1941. De beheerders waren SS en SD. Er waren ongeveer 35.000 gevangenen en 650 doden in kamp Amersfoort Na die kampen werd je doorgestuurd naar de vernietigingskampen  Sobibor of Auschwitz. Na een vergassing werden de dode mensen in kuilen naast de ‘huisjes’ gelegd.

Onderduiken
veel Joodse mensen moesten onderduiken. maar dat kostte geld, daarom werden er actie voor kinderen bedacht. Deze acties werden bedacht door: Walter Süskind, het Hollandse schouwburg  te Amsterdam, de NV groep en de Utrechtse kinder comité. Ongeveer 25.000 Joden hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd door middel van onderduiken.

Adolf Hitler
Adolf Hitler werd geboren op 20 april 1889 en stierf op 30 april 1945. Hitler was aan de macht vanaf 1933 tot 30 April 1945.

Verzet
Een onspoorde trein.
Het verzet houdt in dat je je verzet tegen de machthebber. Er zijn een aantal manieren om dit te laten blijken waarvan o.a: fietsen vernietigen, naar Radio Oranje luisteren, illegale kranten drukken en verspreiden, rails- en gebouwen oplazen, gebieden onder water laten lopen, onderduikers helpen, persoonsbewijzen vervalsen etc. Als je gesnapt wordt, zijn er enkele gevolgen zoals: de doodstraf, in Duitsland moeten werken of naar kampen gestuurd worden. Mensen die tegen de machthebber waren gingen ook staken. Waaronder de Februaristaking in 1941, de April-Meistaking in 1943 die ook wel  de Melkstaking word genoemd.

Geen opmerkingen: