Pagina's

maandag 13 mei 2013

Het verzet

Inleiding:

Truus Menger-Oversteegen
Het verzet begon met kleine dingen zoals: bonkaarten stelen, persoonsbewijzen vervalsen. Al snel begonnen ze met grotere acties zoals: protesteren, illegale kranten, in radio’s handelen en naar Radio Oranje luisteren. Adolf Hitler, een bekende naam voor vele mensen, begon met het veroveren van Polen vervolgens Denemarken, Noorwegen, België, Nederland.  
Feitjes:
De verzetters hielpen de onderduikers. Ze haalden illegale kranten, voedsel en kleding voor hen. Truus Menger, verzetsstrijdster, vertelde na de oorlog vaak op scholen over hoe de oorlog voor haar voelde, en hoe zij het zelf beleefde. Truus heeft haar oudste dochter naar Hannie Schaft, haar vriendin, genoemd.

Truus Menger-Oversteegen:
Truus Menger-Oversteegen is geboren op 29 Augustus 1923. Ze is op dit moment 90 jaar oud. Truus is een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Samen met haar zus Freddie Overstegen en Hannie Schaft zat ze in het verzet van de Tweede Wereldoorlog, het raad van verzet (RVV) . Ze zorgden samen met hen voor de onderduikers. Toen Hannie Schaft opgepakt werd probeerde Truus haar te bevrijden. Dit deed zij door een verplegersuniform aan te trekken en te zeggen dat ze Hannie nodig had voor een medisch onderzoek.                                                


Bekende verzetsstrijders:

Dit is een tekst over de bekende verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Er staat vooral veel in over Hannie Schaft.

Hermine (Miep) Gies Santrouschitz:Hermine (Miep) Gies Santrouschitz is geboren op 15 Februari 1909, in Hoorn. Op 11 jarige leeftijd is zij geadopteerd door de familie Nieuweberg uit Leiden, en verhuisde later naar Amsterdam. Miep is een verzetsstrijdster die in de Tweede Wereldoorlog werkte voor Anne Frank. Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 richtte Miep samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl en Jan Gies een groep van verzestrijders die de Joden hielpen de oorlog door te brengen. Zij zorgden samen voor de Joodse onderduikers uit het   Achterhuis.
 
Jannetje Johanna (Hannie) Schaft:
Jannetje Johanna (Hannie) Schaft, is geboren op 16 September 1920 in Haarlem en is één van de bekendste verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog. “Het meisje met de roden haren” ook wel genoemd. Hannie zat net zoals Truus in het RVV (Raad van het verzet.) Ze heeft Pieter Faber gedood, een NSB’er uit Zaandam. Ze zorgde onder anderen voor onderduikers en Joodse mensen. Ze stal bijvoorbeeld voedsel, kleding en illegale krantjes voor deze mensen.


Wat deed het verzet:Het verzet is een genootschap tegen de Duitsers. Het verzet deed aan illegale handel zoals: illegale kranten verspreiden, radio’s weg geven en bonkaarten vervalsen. Ze steelden ook dingen zoals: bonkaarten, kranten, eten en radio’s. Veel verzetters luisterde ook naar Radio Oranje en vertelde het bericht door, de Duitsers mochten daar niks van weten. Het verzet vervalste ook dingen zoals: bonkaarten, persoonsbewijs enz.. Sommige verzetters hadden ook onderduikers in huis, wat natuurlijk heel gevaarlijk was.

Door: Lisa, Jorrit, Lilia en lucas.

Geen opmerkingen: