Pagina's

vrijdag 24 januari 2014

Tweemaster groep 8 op de televisie

Deze week hebben wij weer aan schoolplein 14 gewerkt. Wakker Nederland (WNL) komt op 5 februari bij ons op school om te filmen. Ze komen het plein nu en als de coating er liggen filmen. Ook komen ze bij de opening van schoolplein 14. Het leuke is dat wij ook op de televisie komen. We hebben de tegels op het plein omgedraaid, omdat de verf anders niet op de grindtegels hecht. We hebben ook weer hard gewerkt aan de musical: een verhaal geschreven voor de ideeën van de musical en een onderwerp voor de musical gekozen. 

Vrijdag 7 februari of maandag 10 februari wordt bij goed weer de coatings aangelegd. Daarna verzorgt groep 8 de opening.

donderdag 23 januari 2014

De grote krater

Het was een zonnige dag. De vogeltjes vloten één van hun zovele liederen. De zon stond nog maar laag aan de hemel. De familie Kegelaar luisterde net diepzinnig naar hun gids. De gids die de familie zometeen die grote krater in zal leiden. Toen hij klaar was met zijn verhaal gingen ze opstap. De wandeling begon op een oranje pad vol met takjes van de ondertussen kale bomen naast hen. Ze liepen op een een berg en konden zo de afgrond in vallen. Toen ze al een half uurtje op weg waren viel Timo, de jongste van de familie. Gelukkig kon hij zich nog net optijd opvangen met zijn handen, maar die waren vervolgens wel helemaal open. Zijn moeder schrok enorm en vroeg meteen:"Och Timo, Timo gaat alles wel goed oh. Oh wacht ik heb nog wel wat zalf in mijn rugzak zitten." De gids was er ook meteen bij betrokken en hij had gelukkig ook EHBO spullen mee. Timo stopte met huilen en deed wat zalf op een pleister, om vervolgens op zijn hand te plakken. Ze gingen weer verder en ze kwamen steeds groenere bomen tegen, tot ze bij een grote open plek kwamen waar een riviertje door heen stroomde. Hier mocht iedereen even stoppen. Het was ondertussen alweer middag en iedereen pakte een broodje. Timo ook maar hij had wel wat eisen. "Pap mag ik een broodje met die ene kaas?" "Welke kaas Timo? Geitenkaas, Goudse kaas of cheddar?" vroeg zijn vader. "Doe maar euhh cheddar, maar wel op een wit bolletje." Zijn vader maakte het broodje voor hem klaar en stelde hem en zijn zus voor om pootje te gaan baden in de rivier. En ja dat wilden ze natuurlijk wel. Ze deden hun schoenen en sokken uit en stormde het water in. "Aah het water is ijskoud!" riep Iris, de zus van Timo. Maar Timo vond van niet. "Nee hoor, het is lekker warm," zei hij terwijl hij bibberde van de kou. Na een tijdje werd het hun allebei toch echt te koud en trokken ze hun schoenen weer aan. Agatha, de moeder, pakte de tas weer in en zei:"Euhm jongen, daar verderop, dat huisje daar, daar moeten we nog even heen voor extra leuke informatie." "Oké mam!" Riepen Iris en Timo in koor. In het huisje werd van alles verteld. Van begin tot eind. Geschiedenis, het ontstaan, leuke weetjes over het eiland zelf enzovoorts. Allemaal verteld door de gids. Hij leidde iedereen hierna uit het bos, naar een rotsachtige berg. Dit stukje duurde niet zo lang, maar een half uurtje of zoiets. Ze gingen het bos weer in en nog verderop kon je een waterval horen. Bij de waterval namen ze weer rust. Het water hier was geel. Timo zag het ook en vroeg aan de gids waarom. Hij wist het niet helemaal zeker , maar dacht door een bepaald soort steen. Ze gingen weer verder en kwamen al weer snel bij het beginpunt uit. Dat was het einde van de wandeling.


Timo Kegelaar


vrijdag 17 januari 2014

Musical

Wij hebben gesproken over onze unieke musical. Wij gaan de musical zelf schrijven. We hebben een hoop besproken, maar dat is natuurlijk allemaal geheime informatie.We zoeken ook nog hulpouders. Bij ons eerste themablad hebben we al wat geleerd.

Misschien weet u nog wel schoolplein 14? Groep 8  heeft te horen gekregen dat ze op tv komen! voor toestemming krijgt u nog een brief. Ook gaan we alles naspelen en veel in scene zetten.

Groep 8 heeft een eerste dramales gehad. Dat was ontzettend leuk. We moesten en soort toneel stukje bedenken. Het was een diavoorstelling, waarbij we moesten stilstaan als een foto. De klas moest raden wat er gebeurde.

Afsluiting thema

In de tweede week van het jaar begonnen we gelijk aan de rekentoets. De eerste dag van de rekentoets stond er een onbekende voor de klas (meester wouter). De middag van de invaller kregen we ook nog een topo toets zuid oost Azië. Vrijdag ochtend hadden we het tweede deel van de rekentoets. Vrijdagmiddag hadden we de afsluiting van het thema Australië, waar we onze powerpoint lieten promoten aan de ouders, maar ook de groepsopdrachten, themaschriften en de boemerangs. De ouders waren erg enthousiast over de afsluiting van ons thema. Week twee was een drukke week met een invaller, toetsen en afsluiting van het thema. Het was een leuke en leerzame week.      

vrijdag 10 januari 2014

Het Groot Barrièrerif




Het Groot Barrièrerif ligt in Australië en is het grootste koraalrif ter wereld. Er leven meer dan 2000 vissoorten en ongeveer 400 koraalsoorten! Het Groot Barrièrerif is zo groot dat je het al vanuit de ruimte kan herkennen. Het rif is in totaal 2600 km lang.

 

                                                  
Het ontstaan

Het Groot Barrièrerif bestaat uit duizenden anemoonachtige en levende wezens waaronder, poliepen. Dit wezen zorgt er elk jaar weer voor dat het rif groter wordt. Kalkroodwier is ook een erg belangrijke rifbouwer. Deze plant produceert kalksteen, dat maakt het rif nog steviger. Iedere koraalsoort groeit op zijn eigen manier. Daardoor heeft elke koraalheuvel een andere vorm.

Het leven

In het Groot Barrièrerif leven heel veel dieren zoals: kwallen, haaien, zeeschildpadden en vissen. Zeeschildpadden leven hier in grotere aantallen dan waar dan ook. In het Groot Barrièrerif leven ook ongeveer: 400 koraalsoorten, 200 soorten porseleinslakken en waarschijnlijk meer dan 2000 vissoorten (ongeveer een tiende van alle bekende vissoorten). Er kunnen wel 200 vissoorten op een oppervlak van minder dan een voetbalveld tegelijkertijd zijn.

De bedreigingen

In het Groot Barrièrerif leven veel wezens, waaronder het koraal. Dit wezen wordt bedreigd door, de klimaatveranderingen, bleaching en predatoren.



De klimaatveranderingen

 Waarom bedreigt het klimaat het koraal? Dat komt door de opwarming van de aarde. Het gevolg daarvan is dat er tropische stormen ontstaan en de zeespiegel stijgt.


Bleaching

Deze bedreiging houdt in dat de belangrijkste voedingsbron van het koraal niet altijd even goed samenwerkt. Deze voedingsbron kan erg schadelijk zijn voor het koraal. Dat wil het koraal niet, dus die spuugt de algen uit en dan wordt het koraal zichtbaar. Bleaching betekent niet dat het koraal automatisch zijn kleur verliest, maar als het pigmenten aanmaakt,  kan het koraal een andere kleur krijgen.

Predatoren

Ook wordt het koraal door vissen en planten bedreigd. Er zijn ook vissen die van het koraal eten. Dit is eigenlijk geen groot probleem en zelfs nuttig, want het koraal herstelt snel en als er een beetje koraal is verwijderd is het koraal meer in evenwicht. Er zijn meerdere dieren die het koraal eten. De doornenkroon (zeester) is daar één van die voedt zich met koraalpoliepen.

 
Dit onderzoek is gemaakt door Dylan, Roy, Stefano en Timo.

tropische regenwoud

planten

De Thelychiton zijn orchideeën van tropisch regenwoud uit Nieuw-Guinea en het Noordelijke deel van Australië. De plant heeft opvallende kleuren.

De Monanthos zijn kortlevende en onopvallende kleine bloemen ze zijn te vinden in warme vochtige regenwouden uit Nieuw-Guinea en het Noordelijke deel van Australië.

De Phreatia het is een klein soort orchidee. Je vind hem in de regenwouden van Australië. Hij heeft groene lange bladeren en een lange steel met kleine witte bloemen erop.

Bedreigingen van het Australische regenwoud

Een van de grootste bedreigingen van het regenwoud is de boskap. Mensen kappen het Australische regenwoud voor de houtwinning. En groot deel van het bos verdwijnt en bijzonder mooie dieren sterven uit. Ook kappen de mensen het bos voor landbouw. Daar verbouwen ze dagelijkse dingen zoals : pindakaas en soja. De dieren eten het bos kaal,daardoor word het land onbruikbaar. Ook worden er wegen neer gezet op de plaats waar bos heeft gestaan. Natuurlijk zijn er verschillende organisatie's die tegen alle bedreigingen zijn zoals : Het WNF en vele andere. Die bedenken acties om geld in te zamelen , daarmee proberen ze het bos te redden.

Klimaat tropisch regenwoud

Overzicht :



staat

Graden gemiddeld

Neerslag gemiddeld

Queensland

°c 16,2 - 26,4

649,6 mm

Tasmanië

°c 7      - 17

566,8 mm

New South Wales

°c 13,9 – 23,6

884    mm

Northen territory

°c 13,2 – 28,7

284,4 mm

Victoria

°c 10,2 – 19,9

649,6 mm

Western Australia

°c 12,1 – 24,4

607    mm


Het grootste tropisch regenwoud op aarde ligt in Nieuw South Wales, Australië. In western Australië van Juni t/m September groeien ongeveer 12.000 wilde bloemen. Daar groeien ook de grootste bomen van Australië die soms 500 jaar oud worden.
 
Australische regenwoud dieren
5  regenwoud dieren
1.   De Inlandtaipan de giftigste slang ooit
2.   De Australische trechterspin als je zijn gif binnen krijgt sterf je na enkele minuten.
3.   De kasuaris word ongeveer 60 kg en wordt 1.50 tot 1.60  lang het diertje is niet bekend maar is een goede zwemmer. Ook zijn het alleseters. Ze leggen blauw-groene eieren. En worden 40 tot 50 jaar oud.
4.   De kleine zwarte kerkuil het vrouwtje word 35 tot 38 cm. Het mannetje daar in tegen word maar 31 tot 35 cm. het vrouwtje word ongeveer 540g en het mannetje word ongeveer 450g

5.   De zoutwater krokodil is een heel gevaarlijk dier. Stel je voor je bent aan het vissen en uit niets springt er een krokodil van 4 meter lang uit het water en grijpt je.

donderdag 9 januari 2014

De wateren van Australië

                              Welke planten en dieren leven er?

Er zijn veel verschillende dieren in de wateren van Australië. De meest belangrijke is de zoet en zout water krokodil. Je hebt ook veel verschilllende koraal riffen de meest bekende is het Grote Barrierë rif een heel groot rif met heel veel verschillende koralen en vissen zoals: waaierkoraal, steenkoraal en hersthoornkoraal dat lijkt een beetje op een Anemoon.Het rif is erg kleurig er zijn allemaal verschillende vissen en koralen.Er leven ook poliepen en plankton. De poliepen eten de plankton op. In de zeeën speelt de haai ook een grote rol samen met de kwal en walvis.

vis bij koraal     
  
rivieren in australie

de darling is de grooster rivier in australie maar de murry is minder lang zo,n 164 km langer. de darling is 2739 km lang. er is veel rivierleven vooral veel
vissen zoals forrelkabeljouw
de fitzroy heeft een stroomgebied van150.000 km en de belangrijkste industrien
liggen er naast,



                                   Voor welke zeedieren zijn de mensen bang?

De inwoners van Australië zijn als enige echt bang voor de zeekrokodil. Dat is te snappen want de zeekrokodilkan heel erg hoog springen. Bijvoorbeeld: je bent aan het vissen op een bruggetje en opeens pakt de zeekrokodil beet aan je hengel. Dat is geen prettige vangst. Hij kan zo hoog springen dat als je gaat vissen wel 2 tot 3 meter hoog op een bruggetje moet staan. De zeekrokodil kan wel 7 meter lang worden. Mannetjes van 6 meter wegen 1000 tot 1200 kilo!
Ze leven in zoet en zout water. Soms eten ze buffels, vee en heel soms een haai.

                                Doenya, Alison en hidde

aboriginalkunst



De Aboriginalkunst

Ons onderzoek gaat over de Aboriginalkunst. Wij vertellen wie de Aboriginals nou echt zijn, waarop en met wat ze schilderen en welke kunstsoorten er zijn.

Wie zijn de Aboriginals?

De Aboriginals zijn de eerste bewoners van Australië. Vroeger zeiden we Austraalnegers ,maar die tijd is nu voorbij dus heten ze nu Aboriginals. Het Aboriginalvolk is een nomadische volk. Dat betekent dat ze nooit lang op één plek blijven dus trekken ze rond. Zij zijn ook een jagend volk ,daarom  verzinnen ze heel veel trucje om dieren te vangen en daarna op te eten. Het is een volk met veel tradities en rituelen. Ze doen bijvoorbeeld dansjes en zingen daarbij. Ook spelen ze dan een instrument zoals een didgeridoe.

 
Waarop en met wat schilderen ze?

De Aboriginals doen veel aan kunst. Ze schilderen vaak met stippelkunst. Dat doen ze bijvoorbeeld op: een didgeridoe,een speer of op een boemerang. Die ze zelf maken en die beschilderen met een stokje, een steentje of met boomschors. Ze beschilderen hun eigen lichaam of die van een ander. De letter u duidt tot een mens. Als de letter u naast een speer staat duidt het tot een man. Als het naast een graafstok staat duidt het tot een vrouw.

 

Welke kunstsoorten zijn er?

Aboriginals hebben een eigen soorten kunst. Ze gebruiken hun eigen stippelkunst, die wordt ook wel dotpainting genoemd. Ze beschilderen heel veel dingen bijvoorbeeld : boemerangs, speren en didgeridoe’s . Die eigen gemaakte speren snijden ze uit een stuk hout. Die speren zijn langwerpig en hebben drie scherpe hoekjes. De speren worden gebruikt voor de jacht op dieren. Ze gebruiken de didgeridoe om muziek te maken bij tradities. Ze maken alles zelf.
 
Sam v.k, Isis, Mijke en Jitske

De dierenwereld Australië


Bekendste dieren uit Australië.

Australië telt ontzettend veel dieren: 378 soorten zoogdieren, 828 soorten vogels, 4000 vissen en 300 hagedissen. 80% van die dieren, maar ook de planten komen alleen in Australië voor. De meeste bekendste dieren zijn: de kangoeroe, de koala, de mierenegel, de dingo, het vogelbekdier, de walibi ( een kleine kangoeroe) en de wombat. In Australië vind je 140 soorten buideldieren :de kangoeroe, de walibi, de koala en de wombat. Er zijn 55 soorten kangoeroes en Walibi. Ze verschillen in grootte en gewicht. Het grootste verschil is dat de kangoeroe velen malen groter is.

De kangoeroe

De rode reuzen kangoeroe kan hard rennen tot 65 km/u. Als hij springt  hij wel 12 meter ver. Als het nodig is Rent hij 30 km en daarna nog met gemak 3 km zwemmen. Australiërs vinden kangoeroes lastige dieren, omdat er door hen vaak ongelukken gebeuren.

Het vogelbekdier

Het vogelbekdier staat bekend onder de naam Platypus. Hij leeft in de Australië dierenwereld. Het vogelbekdier in een bijzonder verschijnsel, want hij heeft een snavel van een eend en de staart van een bever. Het dier heeft zwemvliezen tussen de tenen. Zijn voorste poten zijn de peddels en de achterste poten zijn het stuur. Het dier zijn vacht is waterdicht. Het dier is erg schuw en komt vaak voor in beekjes en rivieren op het eiland Tasmanië.
 
De taipan

De taipan heeft een goede schutkleur geel of donkerbruin. Je zult de slang niet zo snel zien, want hij is redelijk schuw. Als je op het laatste moment de slang ziet heb je een groot probleem, want hij is dodelijk. Het hoofd gerecht van de slang is een zoogdier. Het komt soms voor dat het dier in een hol kruipt van een ander dier. Hij is dus een van de gevaarlijkste dieren van Australië.

De witte haai

 

De witte haai is de grootste roofvis van Australië. Het dier behoort tot de kraakbeen vis. De witte haai worden ongeveer 6 meter lang. Ze leven diep onder water wel 1000 meter. De haai kan zich goed verstoppen en als hij toeslaat dan is de kans dat je het overleeft  klein. Helaas  is de witte haai een bedreigt diersoort. Zijn menu van de dag is tonijn, makreel of zwaardvis, maar soms een zeerob, zeeleeuw en dolfijn tepakken.

Anne, Indigo en Wessel


 

maandag 6 januari 2014

Het klimaat van Australië


                         het klimaat 
Australië is een onbekend zuidelijk land. Het werd al tienduizenden jaren bewoond door Europeanen. Het werd ontdekt in 1650. Het was eerst in het continent nieuw Holland. Nieuw South Wales was in 1788 de eerste kolonie.
Aan de kust is het een tropisch regenwoud. Klimaten, zoals moesson regen deze natte periode duurt tot oktober dan regenbuien hevige windstorm.

In een bepaalde periode is er een grote kans op orkanen en kans op op langdurig neerslag.

Het grootste deel is gematigd klimaat in de noordelijke staten is het warm en in de zuidelijke staten is het koel. Australië is het droogste continent op aarde. Er valt gemiddeld 600 millimeter regen per maand in Australië.

Het binnenland heeft een woestijnklimaat.op sommige plaatsen regent het bijna nooit.

De gemiddelde temperatuur in Sydney is rond de 26 graden. Van juni tot augustus ongeveer 16 graden in Sydney. Van maart tot juni is het heet en heel droog in het binnenland milder.

In het kustgebied is een tropisch regenwoud klimaat. Door moesson regen ontstaat er een tropisch regenwoud.





 Van Sam W. Sofia Bente Gilian 

Australische dieren


                                              Vogelbekdier

Inleiding

Wij houden het over het vogelbekdier,omdat we het een interresant onderwerp vinden. Het vogelbekdier is een zoogdier. Het leeft in Oost-Australie en Tasmanië. Met vier mierenegels behoort het tot cloacadieren (zoogdier die eieren legt). Het vogelbekdier legt eieren. Het is het enige zoogdier dat een snavel heeft en het gebruikt voor de jacht.

Gifklieren

Het vogelbekdier is een van de weinige giftige zoogdieren. De mannetjes hebben aan beide achterpoten een hollige hoornige spoor dat verbonden is met de gifklier in de dij. Bij het mannetje is hij 1 cm lang. De mannetjes gebruiken ze vooral bij gevechten. Een jong vrouwtje bezit zo’n zelfde spoor maar die is een halve cm lang. Die valt af als zij 8 tot 10 maanden oud is.

Voedsel

Het vogelbekdier eet waterinsecten en hun larven vormen de belangrijkste prooi.

De koala

Inleiding

Wij houden het over de koala,omdat we het een interessant onderwerp vinden.

Over de koala

Het mannetje weegt ongeveer 12 kilo en het vrouwtje is ongeveer 8 kilo. De koala is ongeveer 65 tot 78 cm lang. In het noorden wegen de koala’s bijna de helft minder. In het zuiden hebben de koala’s een dikkere vacht dan in het noorden ,want het is daar kouder.

Voeding

De koala eet van de eucalyptusboom. De bladeren zijn vezelwijk bevatten vergif en zijn voor de andere dieren gevaarlijk. Ze slapen 20 uur per eetmaal de koala zijn de grootste slapers van het dierenrijk. De rest van de tijd zoeken ze eten. De bladeren die ze eten hebben genoeg vocht daardoor hoeven ze niet te drinken. Ze kunnen ook zwemmen. Ze hebben een soort blaf om hun soort genoten op te zoeken.

Jongen

Na 5 weken word die geboren. Ze zijn dan kaal en blind. Ze zijn slechts 2 cm groot. De baby drinkt uit 2 tepels. Paar maanden eet de jong een speciale darmbrij. De jong blijft ongeveer 11 maanden onafhankelijk van zijn moeder.

bedreigd

In Canberra op 2 december is de koala officieel bedreigd. Het leefgebied van de koala wordt beschermd. Minder dan 80.000 koala’s zijn er nog in het wild

Australische vissen

In het Australië en in het groot barrière rif leven tallen zoogdieren. Hun verspreiding beperkt tot de zeeën rond Australië. De gevaarlijke dieren zijn de blauw geringde achtarmen en octopus soort. In de Australische wateren komen 20 soorten haaien voor. De gevaarlijkste haaien zijn: de tijger haai en de witte haai dat zijn alles eters.
                                 slangen
 
9 van de 10 giftige slangen leven in Australië. De Taipan is één van de giftigste slangen.

 

 krokodil

in Australië leven twee soorten krokodillen De zoet water krokodil en de zoutwater krokodil . de zoetwater krokodil wordt beschermd,hij is wel 1 van de gevaarlijkste soorten. Hij komt veel voor in zoet water. Hij komt in het noorden van Australië voor. De zout water krokodil komt in het noorden van Australië voor. Zijn verspreidingsgebied wordt steeds groter hij kan ook in zoetwater voor komen. In de stad Darwin komt men regelmatig krokodillen tegen. Ze zien ze ook soms in privé zwembaden en op straat de krokodil eet grote dieren en kan tot zeven meter lang worden. Het is een prehistories dier wat zich tot de perfecte jager heeft ontwikkeld. Lang kan hij zich als een onder zeeboot verstoppen met zijn ogen net boven water kan hij de boel in de gaten houden. In het donker kan je krokodillen het beste zien want op lamp licht reflecteren hun ogen rood. Als je met een sterke lamp in het water schijnt zie je over al rode oogjes oplichten. Normaal bestaat het dieet van de krokodil uit vis, water vogels en grotere zoogdieren. Voor toeristen worden er speciale boot tochten gehouden over rivieren waar de krokodil zit. Met een hengel houd men dan eens stuk vlees voor en laat men de krokodil uit het water springen zodat hij het stuk vlees pakt. De sprong van de krokodil is indrukwekkend.





Kangoeroe

De familie buideldieren komen voor in : Australië  en Nieuw-Guinea. Ze zijn ingevoerd in: Hawaï,Engeland en Nieuw-Zeeland.

Macropodidae betekent: groot potige, dit verwijst naar de enorme achterpoten.

 Het vrouwtje heeft een buidel. De kangoeroes zijn grazers;  de grootste soort is de rode reuze kangoeroe. Het mannetje weegt ongeveer 80 kg. de grijze reuze kangoeroe is ongeveer even groot als de rode reuze kangoeroe. Bij de geboorte is de kangoeroe niet groter dan 2cm in diameter.

Aboriginals maakten eeuwen lang jacht op kangoeroes voor: vacht en vlees.

Er waren weinig gevolgen van komst Europeanen maar een grote invloed op de kangoeroes. Van het leefgebied maken ze ruimte voor onder andere: schapen,akkerbouw,uitheemse dieren  zoals kat,vos ,hond en konijn. Vooral kleinere kangoeroes stierven uit, maar reuze kangoeroes namen toe. Door  het vernietigen van bossen ontstonden er grazige gebieden  en deze is geschikt voor de reuze kangoeroe . Ze worden vaak als plaagsoort gezien omdat ze gras eten waarvan ook  schapen en koeien moeten leven. Door boeren worden ze afgeschoten.

Voorplanting

In een paartijd vechten de mannetjes om een vrouwtje. ze staan recht op tegen elkaar en proberen elkaar met de poten te grijpen. Ze proberen elkaar ook in de buik te schoppen.

In de voortplantingstijd is de huis rood het vrouwtje kiest het mooiste en sterkste mannetje. Als een mannetje een vrouwtje op het oog  heeft dan loopt het mannetje kangoeroe achter het vrouwtje kangoeroe aan. Als het vrouwtje stil blijft staan begint de paring. De kangoeroe kan 3 of 4 keer per jaar paren. Meestal krijgen ze 1 baby maar heel soms een tweeling.

De baby kangoeroe na vier weken geboren ze zijn dan kaal en roze. De baby noemen ze Joey.   Het baby kangoeroe is dan te jong om voor zich zelf te zorgen als er gevaardreigd dan gaat hij in de buidel van zijn moeder en dan kunnen ze samen vluchten. Als ze groot zijn voor de buidel dan drinken ze wel nog bij hun moeder.

 

Nieuws: kangoeroe red leven

De 7-jarige Simon Kruger raakte vermist in een natuurpark in Australische Adelaide. Er werd een massale zoektocht gehouden. De jongen werd 24 uur later gevonden en heeft naar eigen zeggen zijn leven te danken een vriendelijke kangoeroe.



Door: Liam,Kevin,Danique en Melanie.