Pagina's

maandag 6 januari 2014

Australische dieren


                                              Vogelbekdier

Inleiding

Wij houden het over het vogelbekdier,omdat we het een interresant onderwerp vinden. Het vogelbekdier is een zoogdier. Het leeft in Oost-Australie en Tasmanië. Met vier mierenegels behoort het tot cloacadieren (zoogdier die eieren legt). Het vogelbekdier legt eieren. Het is het enige zoogdier dat een snavel heeft en het gebruikt voor de jacht.

Gifklieren

Het vogelbekdier is een van de weinige giftige zoogdieren. De mannetjes hebben aan beide achterpoten een hollige hoornige spoor dat verbonden is met de gifklier in de dij. Bij het mannetje is hij 1 cm lang. De mannetjes gebruiken ze vooral bij gevechten. Een jong vrouwtje bezit zo’n zelfde spoor maar die is een halve cm lang. Die valt af als zij 8 tot 10 maanden oud is.

Voedsel

Het vogelbekdier eet waterinsecten en hun larven vormen de belangrijkste prooi.

De koala

Inleiding

Wij houden het over de koala,omdat we het een interessant onderwerp vinden.

Over de koala

Het mannetje weegt ongeveer 12 kilo en het vrouwtje is ongeveer 8 kilo. De koala is ongeveer 65 tot 78 cm lang. In het noorden wegen de koala’s bijna de helft minder. In het zuiden hebben de koala’s een dikkere vacht dan in het noorden ,want het is daar kouder.

Voeding

De koala eet van de eucalyptusboom. De bladeren zijn vezelwijk bevatten vergif en zijn voor de andere dieren gevaarlijk. Ze slapen 20 uur per eetmaal de koala zijn de grootste slapers van het dierenrijk. De rest van de tijd zoeken ze eten. De bladeren die ze eten hebben genoeg vocht daardoor hoeven ze niet te drinken. Ze kunnen ook zwemmen. Ze hebben een soort blaf om hun soort genoten op te zoeken.

Jongen

Na 5 weken word die geboren. Ze zijn dan kaal en blind. Ze zijn slechts 2 cm groot. De baby drinkt uit 2 tepels. Paar maanden eet de jong een speciale darmbrij. De jong blijft ongeveer 11 maanden onafhankelijk van zijn moeder.

bedreigd

In Canberra op 2 december is de koala officieel bedreigd. Het leefgebied van de koala wordt beschermd. Minder dan 80.000 koala’s zijn er nog in het wild

Australische vissen

In het Australië en in het groot barrière rif leven tallen zoogdieren. Hun verspreiding beperkt tot de zeeën rond Australië. De gevaarlijke dieren zijn de blauw geringde achtarmen en octopus soort. In de Australische wateren komen 20 soorten haaien voor. De gevaarlijkste haaien zijn: de tijger haai en de witte haai dat zijn alles eters.
                                 slangen
 
9 van de 10 giftige slangen leven in Australië. De Taipan is één van de giftigste slangen.

 

 krokodil

in Australië leven twee soorten krokodillen De zoet water krokodil en de zoutwater krokodil . de zoetwater krokodil wordt beschermd,hij is wel 1 van de gevaarlijkste soorten. Hij komt veel voor in zoet water. Hij komt in het noorden van Australië voor. De zout water krokodil komt in het noorden van Australië voor. Zijn verspreidingsgebied wordt steeds groter hij kan ook in zoetwater voor komen. In de stad Darwin komt men regelmatig krokodillen tegen. Ze zien ze ook soms in privé zwembaden en op straat de krokodil eet grote dieren en kan tot zeven meter lang worden. Het is een prehistories dier wat zich tot de perfecte jager heeft ontwikkeld. Lang kan hij zich als een onder zeeboot verstoppen met zijn ogen net boven water kan hij de boel in de gaten houden. In het donker kan je krokodillen het beste zien want op lamp licht reflecteren hun ogen rood. Als je met een sterke lamp in het water schijnt zie je over al rode oogjes oplichten. Normaal bestaat het dieet van de krokodil uit vis, water vogels en grotere zoogdieren. Voor toeristen worden er speciale boot tochten gehouden over rivieren waar de krokodil zit. Met een hengel houd men dan eens stuk vlees voor en laat men de krokodil uit het water springen zodat hij het stuk vlees pakt. De sprong van de krokodil is indrukwekkend.





Kangoeroe

De familie buideldieren komen voor in : Australië  en Nieuw-Guinea. Ze zijn ingevoerd in: Hawaï,Engeland en Nieuw-Zeeland.

Macropodidae betekent: groot potige, dit verwijst naar de enorme achterpoten.

 Het vrouwtje heeft een buidel. De kangoeroes zijn grazers;  de grootste soort is de rode reuze kangoeroe. Het mannetje weegt ongeveer 80 kg. de grijze reuze kangoeroe is ongeveer even groot als de rode reuze kangoeroe. Bij de geboorte is de kangoeroe niet groter dan 2cm in diameter.

Aboriginals maakten eeuwen lang jacht op kangoeroes voor: vacht en vlees.

Er waren weinig gevolgen van komst Europeanen maar een grote invloed op de kangoeroes. Van het leefgebied maken ze ruimte voor onder andere: schapen,akkerbouw,uitheemse dieren  zoals kat,vos ,hond en konijn. Vooral kleinere kangoeroes stierven uit, maar reuze kangoeroes namen toe. Door  het vernietigen van bossen ontstonden er grazige gebieden  en deze is geschikt voor de reuze kangoeroe . Ze worden vaak als plaagsoort gezien omdat ze gras eten waarvan ook  schapen en koeien moeten leven. Door boeren worden ze afgeschoten.

Voorplanting

In een paartijd vechten de mannetjes om een vrouwtje. ze staan recht op tegen elkaar en proberen elkaar met de poten te grijpen. Ze proberen elkaar ook in de buik te schoppen.

In de voortplantingstijd is de huis rood het vrouwtje kiest het mooiste en sterkste mannetje. Als een mannetje een vrouwtje op het oog  heeft dan loopt het mannetje kangoeroe achter het vrouwtje kangoeroe aan. Als het vrouwtje stil blijft staan begint de paring. De kangoeroe kan 3 of 4 keer per jaar paren. Meestal krijgen ze 1 baby maar heel soms een tweeling.

De baby kangoeroe na vier weken geboren ze zijn dan kaal en roze. De baby noemen ze Joey.   Het baby kangoeroe is dan te jong om voor zich zelf te zorgen als er gevaardreigd dan gaat hij in de buidel van zijn moeder en dan kunnen ze samen vluchten. Als ze groot zijn voor de buidel dan drinken ze wel nog bij hun moeder.

 

Nieuws: kangoeroe red leven

De 7-jarige Simon Kruger raakte vermist in een natuurpark in Australische Adelaide. Er werd een massale zoektocht gehouden. De jongen werd 24 uur later gevonden en heeft naar eigen zeggen zijn leven te danken een vriendelijke kangoeroe.



Door: Liam,Kevin,Danique en Melanie.

 



Geen opmerkingen: