Pagina's

donderdag 24 april 2014

Verzet Wessel en Sam

Inleiding


Het verzet streed tegen de Duitsers. De verzetstrijders saboteerden van alles en kwamen voor hun land op. Ze vonden het belangenrijk dat er zo min mogelijk mensen honger leden, dus daar deden ze wat aan.

Waarom zaten sommige mensen in het verzet?


Als je in het verzet zat was je een verzetslid. Ze kwamen op voor hun landgenoten. Dat deden ze, omdat ze er wilden voor zorgen dat er zo min mogelijk mensen honger leden. Ook lieten ze mensen onderduiken. De meeste onderduikers waren Joods. Vele onderduikers schuilden onder het hooi of andere plekken bij een boer. Sommige verzetsleden werden opgepakt, omdat ze iemand lieten onderduiken. Dus dat was allemaal op eigen risico.

Wie vormden het verzet?


Minstens vijfentwintigduizend mannen en vrouwen vormden het verzet in Nederland, waarvan tweeënnegentig procent mannelijk was. Waaruit blijkt dat dus acht procent een vrouw was. Iets meer dan de helft was gehuwd. Drieënzestig procent van de verzetslui is in Kortrijk geboren. Eén van de bekendste verzetsdames is Hannie Schaft.
 
 
Wat deed het verzet?
(De mening van het verzet is duidelijk! Mannen moeten zich niet melden voor werk in Duitsland. Ze moeten onderduiken.)Het verzet voerde allerlei daden uit.  Sommige mensen hadden een vervalst paspoort, omdat ze misschien Joods waren, ze in het verzet zaten of onderdoken. Als je in verzet zat dan luisterde je naar de illegale radio of vervalste voedselbonnen,maar dat niet alleen. Ook verspreidden ze krantjes, vermoorden Duitse soldaten, overvielen voedselbanken voor de onderduikers en vervalsten paspoorten. De ene was weer goed in documenten vervalsen en de ander was weer goed in voedselbanken overvallen. Zo had iedereen in het verzet zijn eigen specialiteiten. Als ze krantjes aan het drukken was of voedselbonnen aan het vervalsen was dan zaten ze meestal in een kleine veborgen ruimte waar de moffen ze meestal niet kunnen vinden.



Hannie Schaft


Het leven van Hannie Schaft begon op 16 september 1920. In 1932 gaat zij naar de HBS. In 1938 gaat ze studeren en in 1939 begint de tweede wereldoorlog. In 1940 valt Duitsland Nederland binnen. In 1941 is de Februaristaking dat is een staking tegen de Duitsers voor het oppakken van de Joden. In 1942 steelt Hannie een aantal persoonsbewijzen. In 1943 maakte ze kennis met Truus en Freddie. Nog in het zelfde jaar doorstaat ze de vuurproef. Dat houdt in dat ze een vuurwapen kan gebruiken. Op 8 juni 1944 pleegde ze een aanslag samen met Jan Bonekamp op de NSB'er en banketbakker Piet Faber. Hierbij raakte hij dodelijk gewond, waardoor Hannie Schaft onderdook. Op 5 september 1944 mislukte de aanslag van Hannie Schaft en Jan Heusdens op politie agent Willemsen. Hannie Schaft leerde vloeiend Duits spreken en werd een soort van vriend met de Duitsers. Hierdoor werd ze door sommige verzetslieden beschouwd als een verraadster. Maar dat deed ze omdat ze minder snel verdacht zou worden. In 1945 werd Hannie aangehouden door de Duitsers en niet lang daarna werd ze op 17 april doodgeschoten. En nog steeds in hetzelfde jaartal geven de Duitsers zich over. Op 27 november vlak na de oorlog werd Hannie herbegraven. Op 3 mei 1982 werd er een standbeeld onthuld van Hannie Schaft. Eigenlijk heette Hannie Jannetje Johanna Hannie Schaft, maar ze werd ook wel Jo genoemd.

Joden

Wie waren de joden?
De joden leven voor een bepaald geloof. Het jodendom. Je word jood als je moeder oorspronkelijk jood is, maar je kan ook joods worden als je er voor als je er jaren lang voor studeert. De joden moeten zich aan de bepaalde regels houden van hun geloof.De oorspronkelijke naam voor joden is Hebreeërs.


Waarom werden ze gehaat?
Adof Hiteler hat een hekel aan joden, omdat ze meer verdienden dan anderen en hitlers moeder ging dood hij dacht dat het de schuld was van de dokter hij was joods. Waarschijnlijk was dat ook een oorzaak van de haat op joden. Ook een oorzaak was misschien dat hij meedeet aan de kunstacedemie waar hij niet door ging maar joodse kandidaten juist wel dat Hitler boos. Eigenlijk enorme jalozie.


Maatregelen
Een van de bekendste maatregelen  was de Davidster. Kinderen vanaf 6 jaar moesten er een kopen en op hun kleren naaien. Op de plek van het hart. De reden waarom ze deze moesten dragen was om ze voor schut te zetten, zo konden mensen zien dat ze jood waren en de duitsers konden ze dan ook makelijker oppakken. Op hun identiteitsbewijs moest dan ook een grote J staan. Ergens midden in de oorlog werd het steeds erger. Joden mochten niks meer. Ze werden apart gezet. Bij zwembaden, parken,bioscopen,theaters,winkels enz. stond er dan een bordje met ' verboden voor joden'. Er was ook een aparte wijk voor joden. Die was in Amsterdam.


Vernietigingskampen

Na dat joden,gehandicapte,zigeuners en homoseksuelen opgepakt waren. Moesten ze naar de Hollandse Schouwburg. Dat duurde dagen,weken soms wel maanden.Toen werden ze naar de treinen gebracht. Waar het in de winter ijs en ijskoud was.  Als het zomer was was het snikheet. Als ze zijn aangekomen worden ze van top tot teen gecontroleerd. Of ze wel gezond genoeg zijn om te werken. De vrouwen moesten huishoud werk doen. En de mannen moesten barrakkken bouwen en stenen kapot slaan dus het zwaaren werk. De meeste mensen zatten één a twee weken in het kamp.Dan worden ze weer vervoerd naar een ander kamp. De meeste gaan meteen naar een vernietigings kamp. zoals Bergen-Belsen, Sobibor en Aushwitz. De mannen en vrouwen worden meteen geschijden van elkaar. De meesten worden dan dierekt naar de gaskamer gebracht. zomige blijven nog om te werken. Alle werkers krijgen een tatoeage met een nummer. De meeste werkers sterven van uitputting of verhongering.

Indigo en Dyani


Anne Frank

De familie van Anne Frank
Anne frank is de jongste van de familie ze heeft een oudere zus, vader en moeder. Haar vader  Otto Frank de vader is 12 mei 1889 geboren in Duitsland. Hij heeft een vrouw Edith Frank zij is 16 januari 1900 geboren in Duitsland. Ze is getrouwd met Otto Frank en hebben samen  twee kinderen gekregen Margot Frank en Anne Frank. Margot Frank is 16 februari 1926 geboren in Duitsland.  Ze is altijd rustig en ze is een serieus meisje. Anne Frank is de jongste van de familie. Ze schrijft veel in haar dagboek en is altijd in staat voor een grapje.

Het achterhuis
Anne Frank en haar familie zijn van Duitsland naar Nederland verhuisd ,omdat er in Duitsland geen Joden mochten zijn. In Nederland kwam een tijdje later Hitler aan de macht en werden de Joden in Nederland ook verboden. Ze zijn daardoor in het Achterhuis ondergedoken met nog een familie ( Familie van Pels). Ze kregen dagelijks te eten van Miep Gies. Ze bracht alle overleving spullen die ze nodig hadden. Na een paar jaar in het Achterhuis met dagelijkse ruzies en conflicten werden ze verraden en opgepakt door de Duitsers. Ze werden naar een concentractiekamp gebracht en daar is Anne Frank en haar familie omgekomen. Alleen Otto Frank heeft het overleeft. Later is het dagboek van Anne Frank gevonden en zijn er duizenden exemplaren gemaakt van haar dagboek die nu wereldberoemd is.

opgepakt/verraden/einde
De Familie Frank is opgepakt en meegenomen naar een werkkamp. Daarna zijn ze doorgestuurd naar een concentratiekamp. Daar zijn ze allemaal omgekomen behalve Otto Frank. Hij is nog een tijdje blijven leven. Otto Frank heeft het einde van de oorlog nog meegemaakt hij is overleden in 1980. Anne frank is niet dood gegaan door de gaskamers maar ze is precies een paar dagen van te voren dood gegaan aan de ziekte tyfus. Haar moeder en zus zijn wel aan de gaskamers dood gegaan.


gemaakt door: Jitske en Danique

Het verzet


Rendered Image

     

Het verzet, iedereen weet er wel iets over te vertellen. Van illegale kranten drukken tot NSB'ers vermoorden, ze deden het allemaal. Verzetsmensen speelden een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. wij vertellen je er iets meer over!



Hannie Schaft

Belangrijke Nederlandse verzetsstrijders


Je hebt vast wel eens van Hannie Schaft gehoord, Één van de belangrijkste Nederlandse verzetsstrijders. Zij streed tegen de Duitsers en de NSB. Het verzet was ervoor om onderduikers te helpen, voedselbonnen te stelen en aanslagen te plegen op de NSB of op Duitse militairen. Truus menger, de beste vriendin van Hannie Schaft zat ook bij het verzet, samen voerden ze veel klusjes uit. Hannie Schaft is op 17 april 1945 geëxecuteerd door SD'er Maarten Kuipers.


Gewapend verzet



Illegale drukpers
In Nederland bestond het gewapend verzet uit: overvallen op constributiekantoren, moorden op Duitsers en NSB'ers, spionage, identiteitskaarten vervalsen en wapendroppingen organiseren. Als er een overval werd gepleegd op een constributiekantoor dan werd er vaak veel geweld gebruikt. Als de Duitsers dat merkten dan gingen ze meestal mensen ondervragen. Dat geldt ook voor moorden op SD'ers, NSB'ers en vooral op Duitse militairen, maar er zijn ook een paar aanslagen geweest op Adolf Hitler, de dictator van Duitsland. De meest bekende aanslag is die van Claus Schenk von Stauffenberg.


Klein verzet



Het kleine verzet was bijvoorbeeld illegale kranten uitdelen, onderduikers in huis nemen, een radio hebben en onderduiken. Illegale kranten drukken en onderduiken is eigenlijk geen klein verzet, want je kan door de Duitsers gepakt worden en de doodstraf krijgen of naar een concentratiekamp gebracht worden. Dit is dus erg gevaarlijk werk. De meeste mensen durfden daarom geen onderduikers in huis te nemen.


Gevolgen voor verzetsstrijders



Verzet's kaart

Het verzet hield zich bezig met allerlei dingen, zoals mensen vermoorden of overvallen plegen. Voor dit soort activiteiten kreeg je meestal de doodstraf. In die tijd waren dat de ergste dingen die je kon doen. Minder erge dingen waren dingen stelen en niet betalen voor kleine dingen, hiervoor kon je een korte of een lange gevangenisstraf krijgen. Meestal een korte gevangenisstraf, want de Duitsers of de politie hadden wel wat beters te doen, tenzij je meerdere keren dit soort dingen deed.


Dit onderzoek is gemaakt door Dylan en Roy

donderdag 17 april 2014

Vossenjacht

Vandaag hebben we een fantastische vossenjacht gehad met mogelijk nog fantastischere vossen. Klik hier om naar het album vossenjacht te gaan.



Het leven in de concentratiekampen

Het leven in een concentratiekamp was vreselijk zwaar, maar wat deden ze eigenlijk de hele dag en hadden ze wel eens vrij? Dat gaan wij voor u uitzoeken.

Doenya en Anne



Tot aan opgepakt
In het begin waren de Joden en de anderen mensen gelijk, Totdat Hitler aan de macht kwam. Maar toen werd het anders. De jodenvervolging begon. Eerst mochten de joden in bepaalde winkels en bioscopen niet meer komen. Daarna kregen ze een J in hun paspoort en moesten ze een Jodenster dragen. Op een gegeven moment moesten ze in een speciale wijk wonen. Daarna werden ze naar werkkampen en concentratiekampen gebracht.



Leefomstandigheden
Het was heel hard werken in een concentratiekamp. Veel mensen gingen dood door te weinig eten en het harde werken. Op zondag hadden alle mensen vrij. Ze konden naar optredens van andere mensen uit het kamp en ze konden ook gaan sporten op speelvelden.





De organisatie
De organisatie moest dingen regelen zoals vervoer naar vernietigingskampen en activiteiten op zondag. Ze moesten ook bewaking regelen om alles in de gaten te houden. De meesten bewaking en mensen van de organisatie waren niet vriendelijk je kreeg weinig eten en je moest buigen voor die mensen.




93 treinen
Na een tijd in een kamp te zitten  werd er één keer in de week een trein naar vernietigingskampen gebracht. Op die dag zat iedereen gespannen te wachten. Niemand wist hoe het daar was. Eén voor één werden de namen van de mensen opgenoemd die mee moesten. Als je er bij zat moest je de volgende dag klaar staan met je koffers. Je moest met vier mensen en je koffers op één vierkante meter staan. Drie dagen stond je. Als de trein dan eindelijk stopte viel iedereen over elkaar heen. De mensen moesten hun koffers afgeven en naar de doucheruimte. Uit de douche kwam geen water maar gifgas na een paar minuten was iedereen dood.


Dagelijks leven in de oorlog

Wat deden de mensen in het dagelijks leven in de oorlog? Dat gaan we in dit onderzoek vertellen.



Dagelijks leven


In de Tweede Wereldoorlog was het dagelijks leven erg zwaar. Ook veranderde er erg veel zoals: de voedselbon, de persoonsbewijzen, de avondklok enz.. Er waren ook veel Duitse soldaten op straat te vinden. Al het eten ging op de voedselbon: brood,vlees,kaas ,snoep,fruit en groente. Bij de avondklok MOEST je om 8 uur 's avonds binnen zijn. Deed je dat niet dan werd je opgepakt. Naar de radio mocht je ook niet luisteren. Maar veel mensen hadden er stiekem wel eentje, want ze wilden naar radio oranje luisteren. Ze wilden er naar luisteren, omdat de Duitsers niet de waarheid  vertelden hoe slecht het eigenlijk met ze ging. Soms moesten er Duitse soldaten even in je huis 'wonen'.



De Hongerwinter


De Hongerwinter begon in september 1944 en eindigde eind april 1945. Al snel was er bijna geen eten meer. De mensen in de stad gingen tulpenbollen eten om zelf in leven te blijven. Ze gingen ook eten halen bij boeren. Dat was ver lopen en fietsen. Als ze daar naar toe gingen namen ze een kinderwagen met een dubbele bodem mee om eten in te verstoppen ,want het was illegaal om eten mee te nemen. Langs de weg stonden Duitse soldaten om te controleren of je eten mee had genomen. Aan het einde van de hongerwinter werd er veel eten uit vliegtuigen gedropt. Veel mensen gingen te veel en te snel eten en gingen alsnog dood. In de Hongerwinter zijn er 200.00 mensen gestorven van de honger.


De bevrijding


De Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland van 1940 tot en met 1945. In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Canadese en Amerikaanse leger. Die legers werden de geallieerden genoemd. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd. Als Nederland bevrijd was deelden de Amerikanen sigaretten, kauwgom en chocola uit. Als je (als Nederlander) iets gehad had met een Duitser of je hebt bijvoorbeeld een Duits kind had, werd je als vrouw kaalgeschoren en er werd een hakenkruis op je kale hoofd geverfd. Als man werd je hard met een mattenklopper geslagen. Dit vonden de mensen die toekeken geweldig.
                                                                                                       
Geschreven door: Alyssa, Bente en Isis

Wie was Anne Frank?

Anne Frank was een joods meisje die veel heeft meegemaakt in de oorlog. Achter de boekenkast in het huis van familie Frank was een kamer. In die kamer heeft Anne samen met haar familie en nog een paar mensen 2 jaar ondergedoken. In die tijd heeft Anne een dagboek bijgehouden. Haar dagboek heette Kitty, het dagboek is nu wereldberoemd. Bijna aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is Anne Frank ontdekt door de razzia.


De jeugd van Anne Frank


Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt. Ze ging naar de Openbare Montessori basisschool in Amsterdam. Daar merkte ze al gouw dat ze goed kon schrijven. Ze wilde daarom ook schrijver worden. Haar beste vriendinnen waren: Hanneli en Sanne. Daarna heeft ze Jacqueline van Maarsen leren kennen op het Joodse Lyceum. Dat was toen haar beste vriendin.


Verraad en verder


Op 4 augustus 1944 werd het achter huis ontdekt. Het is niet bekend door wie de Anne en haar gezin verraden is. Ze moesten terug naar Duitsland. Anne en haar zus zijn naar het kamp Bergen Bels gestuurd.  


Dood
Anne Frank stierf in Westerbork in maart 1945 aan de vlektyfus. Westerbork was het concentratiekamp waar Anne met haar zus heen werd gestuurd. Anne Frank werd erg ziek. Het bleek na haar dood dat ze aan de vlektyfus was overleden. Anne werd uiteindelijk 15 jaar oud. Margot Frank stierf aan de gaskamer. Als enige had Otto Frank de vader van Anne de oorlog overleefd. Hij stierf in 1980 op zijn 91ste.
Het dagboek van Anne



Toen Anne Frank jarig was kreeg ze een dagboek van haar moeder. Haar dagboek heeft ze Kitty genoemd. Dit werd haar beste vriendin. Ze schreef van alles in haar dagboek. Zoals ruzie's onderling, de problemen tussen haar ouders en over de jongen uit het andere gezin waar ze verliefd op was.
Het dagboek van Anne Frank.



gemaakt door: Mijke en Sofia





maandag 14 april 2014

Illegaliteit

Inleiding
Wij houden het onderzoek over illegaliteit in de oorlog, omdat we het een interessant onderwerp vinden én er volgens ons niet veel over bekend is.


Smokkelen
Veel mensen smokkelden in de oorlog. Ze smokkelden vooral kranten en eten. Ze kregen hoge boetes voor het smokkelen. Gevangenisstraffen kregen ze er ook voor.


Hoe smokkelden men?
Ze smokkelden in de oorlog met veel verschillende trucjes zoals met kinderwagens onder hoeden en kleding. Bij de kinderwagen hadden ze een dubbele bodem. Onder de hoeden en kleding deden ze illegale kranten of eten onder de kleding.



Waarom mochten men geen radio hebben?
Ze mochten geen radio hebben, omdat daar de waarheid op kwam van onder andere de koningin. Dat wilden de Duitsers niet, omdat de mensen dan tegen hun in opstand kwamen.


Onderduikers
Vroeger zaten er ongeveer 350.000 mensen ondergedoken in Nederland. Soms moesten ze voor langere tijden verstopt blijven voor de Duitsers. Als ze gevonden werden dan werden ze waarschijnlijk doodgeschoten of te werk gesteld in Duitsland.




Alison en Melanie

vrijdag 11 april 2014

Schoolvoetbaltoernooi.

Twee weken geleden hebben de jongens en meisjes schoolvoetbaltoernooi gehad. De meiden hebben het heel goed gedaan ze hebben 1 doelpunt gemaakt in de laatste wedstrijd. Ze waren niet door naar de finale. En dan nu even over de jongens. Zij hebben het nog beter gedaan. Ze hebben veel doelpunten gemaakt en ze waren door naar de finale. Er waren bij de jongens veel meiden om te aanmoedigen. Helaas hebben ze niet gewonnen bij de eerste wedstrijd van de finale dus mochten ze weer naar huis. De ouders die er ook waren die hadden voor onze jongens chocomel en knakworsten meegenomen.

Week 15

Deze week zijn wij naar de ' Glasbak ' geweest oftewel het huis van bewaring. Waarom we er naar toe zijn geweest had te maken met HVO. Het thema is 'verslaving'.  De gevangenen heten Bo & Garry.We hebben vragen gesteld. Ze vertelden over hoe ze in de gevangenis terecht zijn gekomen en iets over hun achtergrond. 

Ook zijn we bezig geweest met een rekentoets niet op papier , maar op de chromebook ! Het was een succes maar sommige computers werkten niet. Verder hebben we besproken hoe we de rolverdeling van de musical gaan doen. Volgende week hebben wij de vossenjacht! We hebben er zin in!! 



                           












gemaakt door Dyani & Hidde