Pagina's

donderdag 24 april 2014

Het verzet


Rendered Image

     

Het verzet, iedereen weet er wel iets over te vertellen. Van illegale kranten drukken tot NSB'ers vermoorden, ze deden het allemaal. Verzetsmensen speelden een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. wij vertellen je er iets meer over!



Hannie Schaft

Belangrijke Nederlandse verzetsstrijders


Je hebt vast wel eens van Hannie Schaft gehoord, Één van de belangrijkste Nederlandse verzetsstrijders. Zij streed tegen de Duitsers en de NSB. Het verzet was ervoor om onderduikers te helpen, voedselbonnen te stelen en aanslagen te plegen op de NSB of op Duitse militairen. Truus menger, de beste vriendin van Hannie Schaft zat ook bij het verzet, samen voerden ze veel klusjes uit. Hannie Schaft is op 17 april 1945 geëxecuteerd door SD'er Maarten Kuipers.


Gewapend verzet



Illegale drukpers
In Nederland bestond het gewapend verzet uit: overvallen op constributiekantoren, moorden op Duitsers en NSB'ers, spionage, identiteitskaarten vervalsen en wapendroppingen organiseren. Als er een overval werd gepleegd op een constributiekantoor dan werd er vaak veel geweld gebruikt. Als de Duitsers dat merkten dan gingen ze meestal mensen ondervragen. Dat geldt ook voor moorden op SD'ers, NSB'ers en vooral op Duitse militairen, maar er zijn ook een paar aanslagen geweest op Adolf Hitler, de dictator van Duitsland. De meest bekende aanslag is die van Claus Schenk von Stauffenberg.


Klein verzet



Het kleine verzet was bijvoorbeeld illegale kranten uitdelen, onderduikers in huis nemen, een radio hebben en onderduiken. Illegale kranten drukken en onderduiken is eigenlijk geen klein verzet, want je kan door de Duitsers gepakt worden en de doodstraf krijgen of naar een concentratiekamp gebracht worden. Dit is dus erg gevaarlijk werk. De meeste mensen durfden daarom geen onderduikers in huis te nemen.


Gevolgen voor verzetsstrijders



Verzet's kaart

Het verzet hield zich bezig met allerlei dingen, zoals mensen vermoorden of overvallen plegen. Voor dit soort activiteiten kreeg je meestal de doodstraf. In die tijd waren dat de ergste dingen die je kon doen. Minder erge dingen waren dingen stelen en niet betalen voor kleine dingen, hiervoor kon je een korte of een lange gevangenisstraf krijgen. Meestal een korte gevangenisstraf, want de Duitsers of de politie hadden wel wat beters te doen, tenzij je meerdere keren dit soort dingen deed.


Dit onderzoek is gemaakt door Dylan en Roy

Geen opmerkingen: