Pagina's

donderdag 17 april 2014

Dagelijks leven in de oorlog

Wat deden de mensen in het dagelijks leven in de oorlog? Dat gaan we in dit onderzoek vertellen.



Dagelijks leven


In de Tweede Wereldoorlog was het dagelijks leven erg zwaar. Ook veranderde er erg veel zoals: de voedselbon, de persoonsbewijzen, de avondklok enz.. Er waren ook veel Duitse soldaten op straat te vinden. Al het eten ging op de voedselbon: brood,vlees,kaas ,snoep,fruit en groente. Bij de avondklok MOEST je om 8 uur 's avonds binnen zijn. Deed je dat niet dan werd je opgepakt. Naar de radio mocht je ook niet luisteren. Maar veel mensen hadden er stiekem wel eentje, want ze wilden naar radio oranje luisteren. Ze wilden er naar luisteren, omdat de Duitsers niet de waarheid  vertelden hoe slecht het eigenlijk met ze ging. Soms moesten er Duitse soldaten even in je huis 'wonen'.



De Hongerwinter


De Hongerwinter begon in september 1944 en eindigde eind april 1945. Al snel was er bijna geen eten meer. De mensen in de stad gingen tulpenbollen eten om zelf in leven te blijven. Ze gingen ook eten halen bij boeren. Dat was ver lopen en fietsen. Als ze daar naar toe gingen namen ze een kinderwagen met een dubbele bodem mee om eten in te verstoppen ,want het was illegaal om eten mee te nemen. Langs de weg stonden Duitse soldaten om te controleren of je eten mee had genomen. Aan het einde van de hongerwinter werd er veel eten uit vliegtuigen gedropt. Veel mensen gingen te veel en te snel eten en gingen alsnog dood. In de Hongerwinter zijn er 200.00 mensen gestorven van de honger.


De bevrijding


De Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland van 1940 tot en met 1945. In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Canadese en Amerikaanse leger. Die legers werden de geallieerden genoemd. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd. Als Nederland bevrijd was deelden de Amerikanen sigaretten, kauwgom en chocola uit. Als je (als Nederlander) iets gehad had met een Duitser of je hebt bijvoorbeeld een Duits kind had, werd je als vrouw kaalgeschoren en er werd een hakenkruis op je kale hoofd geverfd. Als man werd je hard met een mattenklopper geslagen. Dit vonden de mensen die toekeken geweldig.
                                                                                                       
Geschreven door: Alyssa, Bente en Isis

Geen opmerkingen: