Pagina's

donderdag 17 april 2014

Het leven in de concentratiekampen

Het leven in een concentratiekamp was vreselijk zwaar, maar wat deden ze eigenlijk de hele dag en hadden ze wel eens vrij? Dat gaan wij voor u uitzoeken.

Doenya en Anne



Tot aan opgepakt
In het begin waren de Joden en de anderen mensen gelijk, Totdat Hitler aan de macht kwam. Maar toen werd het anders. De jodenvervolging begon. Eerst mochten de joden in bepaalde winkels en bioscopen niet meer komen. Daarna kregen ze een J in hun paspoort en moesten ze een Jodenster dragen. Op een gegeven moment moesten ze in een speciale wijk wonen. Daarna werden ze naar werkkampen en concentratiekampen gebracht.



Leefomstandigheden
Het was heel hard werken in een concentratiekamp. Veel mensen gingen dood door te weinig eten en het harde werken. Op zondag hadden alle mensen vrij. Ze konden naar optredens van andere mensen uit het kamp en ze konden ook gaan sporten op speelvelden.





De organisatie
De organisatie moest dingen regelen zoals vervoer naar vernietigingskampen en activiteiten op zondag. Ze moesten ook bewaking regelen om alles in de gaten te houden. De meesten bewaking en mensen van de organisatie waren niet vriendelijk je kreeg weinig eten en je moest buigen voor die mensen.




93 treinen
Na een tijd in een kamp te zitten  werd er één keer in de week een trein naar vernietigingskampen gebracht. Op die dag zat iedereen gespannen te wachten. Niemand wist hoe het daar was. Eén voor één werden de namen van de mensen opgenoemd die mee moesten. Als je er bij zat moest je de volgende dag klaar staan met je koffers. Je moest met vier mensen en je koffers op één vierkante meter staan. Drie dagen stond je. Als de trein dan eindelijk stopte viel iedereen over elkaar heen. De mensen moesten hun koffers afgeven en naar de doucheruimte. Uit de douche kwam geen water maar gifgas na een paar minuten was iedereen dood.


Geen opmerkingen: