Pagina's

donderdag 24 april 2014

Joden

Wie waren de joden?
De joden leven voor een bepaald geloof. Het jodendom. Je word jood als je moeder oorspronkelijk jood is, maar je kan ook joods worden als je er voor als je er jaren lang voor studeert. De joden moeten zich aan de bepaalde regels houden van hun geloof.De oorspronkelijke naam voor joden is Hebreeërs.


Waarom werden ze gehaat?
Adof Hiteler hat een hekel aan joden, omdat ze meer verdienden dan anderen en hitlers moeder ging dood hij dacht dat het de schuld was van de dokter hij was joods. Waarschijnlijk was dat ook een oorzaak van de haat op joden. Ook een oorzaak was misschien dat hij meedeet aan de kunstacedemie waar hij niet door ging maar joodse kandidaten juist wel dat Hitler boos. Eigenlijk enorme jalozie.


Maatregelen
Een van de bekendste maatregelen  was de Davidster. Kinderen vanaf 6 jaar moesten er een kopen en op hun kleren naaien. Op de plek van het hart. De reden waarom ze deze moesten dragen was om ze voor schut te zetten, zo konden mensen zien dat ze jood waren en de duitsers konden ze dan ook makelijker oppakken. Op hun identiteitsbewijs moest dan ook een grote J staan. Ergens midden in de oorlog werd het steeds erger. Joden mochten niks meer. Ze werden apart gezet. Bij zwembaden, parken,bioscopen,theaters,winkels enz. stond er dan een bordje met ' verboden voor joden'. Er was ook een aparte wijk voor joden. Die was in Amsterdam.


Vernietigingskampen

Na dat joden,gehandicapte,zigeuners en homoseksuelen opgepakt waren. Moesten ze naar de Hollandse Schouwburg. Dat duurde dagen,weken soms wel maanden.Toen werden ze naar de treinen gebracht. Waar het in de winter ijs en ijskoud was.  Als het zomer was was het snikheet. Als ze zijn aangekomen worden ze van top tot teen gecontroleerd. Of ze wel gezond genoeg zijn om te werken. De vrouwen moesten huishoud werk doen. En de mannen moesten barrakkken bouwen en stenen kapot slaan dus het zwaaren werk. De meeste mensen zatten één a twee weken in het kamp.Dan worden ze weer vervoerd naar een ander kamp. De meeste gaan meteen naar een vernietigings kamp. zoals Bergen-Belsen, Sobibor en Aushwitz. De mannen en vrouwen worden meteen geschijden van elkaar. De meesten worden dan dierekt naar de gaskamer gebracht. zomige blijven nog om te werken. Alle werkers krijgen een tatoeage met een nummer. De meeste werkers sterven van uitputting of verhongering.

Indigo en Dyani


Geen opmerkingen: